«Композитор» чи «диригентська паличка»: хто, чому і як заробляє на електриці для потреб «Укрзалізниці»?

28.12.2021 в 11:52 | Олександр Сосновський, «Антикор»

Ринок електроенергії, запроваджений в Україні з липня 2019 року, відкрив нову сторінку в діяльності вітчизняних енергетичних компаній, однією з яких є ТОВ «Енерго Збут Транс». Компанія є основним постачальником електроенергії для потреб державного монополіста у сфері залізничного транспорту – Акціонерного Товариства «Українська залізниця» (АТ «УЗ»).

Новий ринок регулюється Законом України «Про ринок електричної енергії», норми якого передбачають відділення постачальника від інших учасників ринку, таких як оператор системи передачі, оператор системи розподілу тощо. Вказані вимоги базуються на положеннях третього енергопакету ЄС та покликані зменшити або цілком нейтралізувати корупційну складову навколо торгівлі електроенергією.

На жаль, усе частіше правоохоронці затримують, оголошують підозри та скеровують до суду справи з ознаками корупційних правопорушень, учасниками яких є очільники виробників, трейдерів та постачальників електричної енергії. Саме так, за розслідуванням НАБУ, закінчилась каденція Ноздріна Валерія Миколайовича на посаді керівника ТОВ «Енерго Збут Транс» тривалістю у 2,5 роки.

Виправляти корупційний шлейф доручили самородку з Волині, що набирався досвіду в компанії ТОВ «ТАС Енергія Країни» з групи «ТАС» Сергія Тігіпка, – Чайковському Руслану Ігоровичу.

Акт НКРЕКП № 137 Від 05.03.2021 року.

Проте дива не вийшло та за трохи більше ніж 5 місяців «самородок» покинув посаду, але Google запам’ятав 35-річного очільника (вже колишнього)

ТОВ «Енерго Збут Транс» Руслана Чайковського як вундеркінда та досвідченого керівника з досвідом роботи понад 20 років, а саме:

Працюючи в ТОВ «Енерго Збут Транс» Руслан Чайковський часу не втрачав та активно піарився своїми планами на світле майбутнє компанії на усіх медійних платформах, до яких міг дотягнутись. Але виявився ніяк не реформатором, гідним Гійома Фареля, а послідовником пари Людовіка XV та Маркізи де Помпадур, адже він точнісінько наслідує їхню філософію «після нас хоч потоп».

За свідченням наших джерел основною метою перебування Руслана Чайковського в компанії було створення умов для вимивання коштів з компанії на рахунки підконтрольних комерційних структур, а фактичне управління діяльністю ТОВ «Енерго Збут Транс» насправді здійснювали інші люди, яких пов’язують з колишнім керівництвом АТ «УЗ», але про це згодом.

Ключовою схемою вимивання коштів з ТОВ «Енерго Збут Транс», якими по суті виступали кошти АТ «УЗ», стало укладання Русланом Чайковським заздалегідь невигідних для підприємства договорів купівлі-продажу електричної енергії з контрольованим постачальником ТОВ «Стімекс» за очевидно неринковою ціною (зі знижкою від ціни ринку «на добу наперед» у розмірі 0,3% при середньо ринковому показнику 2 – 2,5%).

Довіряючи опублікованим у ЗМІ інтерв’ю та публікаціям Руслана Чайковського мимоволі виникає питання, чи пішов би на укладення договорів з ТОВ «Стімекс» директор-реформатор, який так привітно зустрічав постанову КМУ № 791 про прямі закупівлі електричної енергії для АТ «УЗ» безпосередньо у виробника? Тобто керівник основного постачальника для

АТ «УЗ» радіє економії перевізника, але не може знайти гідного постачальника для своєї компанії? Важко повірити. Хоча вся справа в мотивації.

А що може мотивувати більше ніж «гроші»? Тим паче, що «куратором» зазначеного проекту є досить цікава особа – Момот Юрій Павлович – випускник Рязанського вищого повітрянодесантного командного училища, магістр Національної академії державного управління при Президентові України та успішний «схемник».

Професійність Момота видно у «Колі друзів», яке сьогодні фігурує як один з учасників розслідування «схеми» виведення 10 мільйонів бюджетних гривень при закупівлі «рекреаційних послуг» у ТОВ «Санаторій «Феофанія» для учасників АТО (КП № 42016101070000112, зареєстроване в червні цього року за ч. 3 ст. 368 ККУ — одержання хабара).

Накерувався Юрій Павлович і дочірнім підприємством ПРАТ НАК «Надра України» — «Чернігівнафтогазгеологія» (з 24.11.2016 по 12.02.2020). За час його активності до підпорядкованого йому підприємства виникли питання у СУ ГУНП в Чернігівській області, що вилились у кримінальне провадження № 12017270000000286 від 06.03.2017 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 366, ч. 5 ст. 191 КК України.

Це далеко не весь «послужний список» Момота, але ці сторінки заслуговують на особливу увагу, коли розумієш, що ця особа займала позицію монополіста при управлінні одним з ТОП постачальників електричної енергії.

У 2020 році правління АТ «Укрзалізниця» погодило створення та реєстрацію ТОВ «Збут Енерджи ЛТД», статутний капітал якого «сформовано шляхом внесення частки 100%, що належить АТ «Укрзалізниця» у статутному капіталі ТОВ «Енерго Збут Транс». Саме керівником ТОВ «Збут Енерджи ЛТД» і був пан Момот. Тобто він фактично одноосібний вплив (єдиний посадовець власника) на рішення щодо операційної діяльності постачальником електроенергії для державної «Укрзалізниці»

Попри усю можливу феноменальність роботи Руслана Чайковського у «ТАС Енергія Країни» саме Юрій Момот відповідав за організацію роботи постачальників електроенергії для «УЗ» та, цілком вірогідно, підбирав керівника для підконтрольної юридичної особи.

Юрій Момот чудово знається на тому, як працює інформація, саме тому низка «цільових» громадських організації за часи його правління не написала жодного матеріалу щодо закупівель електроенергії для АТ «Укрзалізниця», але дуже швидко активізувались після почутого Момотом «Король помер, хай живе Король».

Одним із «інформаторів» можемо вважати Валерія Щербину, аналітика ГО «Інститут моніторингу інфраструктури». У період з 12 листопада він розмістив три статті щодо нового керівництва ТОВ «Енерго Збут Транс», а за період «правління» Момота – жодної, адже тоді аналітика хвилювали лише керівники ДФС.

На сьогодні керівництво АТ «УЗ» та ТОВ «Енерго Збут Транс» змінено, проте малоймовірно, що «схемники» Юрій Момот та Руслан Чайковський не пристосуються до нових умов. Адже навряд чи їхня діяльність зводилася лише до підробки пари документів.

Хоча правоохоронним органам буде достатньо і найменшого складу правопорушення, аби вивчити схематичну структуру навколо ТОВ «Енерго Збут Транс» за часів Момота Ю.П.

Читайте FaceNews в Google Новости

Популярные видео на YouTUBE

У Києві на Хрещатику сталася масова бійка (відео)
Бійці "Помсти" знищили кросові мотоцикли окупантів (відео)
Окупант палкою "стріляв" по українському дрону (відео)
"Айдар" взяв у полон групу окупантів біля Часового Яру (відео)
У Рубіжному зробили туалет із російських ящиків для снарядів (відео)
Кадиров після повідомлень про хворобу терміново показав відео свого тренування (відео)
У цирку Запоріжжя ведмідь напав на дресирувальника (відео)
Єдиний українець у найсильнішій волейбольній лізі Олег Плотницький переможно зіграв першу гру італійської ліги (відео)
Все видео

Лента новостей

​Відкрийте для себе ірландську стартап-сцену на воркшопі Market Discovery
🕑 3 години 51 хвилину тому
В Тамбові роми здали на металобрухт новітній БПЛА (фото)
🕑 4 години 46 хвилин тому
Цікава історія бренду джина Whitley Neill: що варто знати
🕑 7 годин 45 хвилин тому
В Одесі ракета спричинила пожежу в "Замку Гаррі Поттера", рану отримав Ківалов (відео)
🕑 7 годин 46 хвилин тому
У футбольному матчі команди Мілевського сталася масова бійка (відео)
🕑 10 годин 46 хвилин тому
Захоплива подорож небом: Квадрокоптер DJI Mavic 3T
🕑 20 годин 5 хвилин тому
Олександр Кацуба: Як Україні витримати наступну зиму?
🕑 20 годин 9 хвилин тому
Україна впевнено розгромила Нідерланди на ЧС з хокею (відео)
🕑 20 годин 16 хвилин тому
В РФ спалили два тепловози (відео)
🕑 22 години 46 хвилин тому
Поїзд розчавив авто у Вінницькій області (фото)
🕑 вчора
Помер екстренер збірної України з футболу Михайло Фоменко
🕑 вчора
Спортивно-тактичні змагання "KORDON RACE" пройшли на Львівщині (відео)
🕑 вчора
Telegram заблокував офіційні чат-боти для протидії окупантам
🕑 вчора
Двох українських військових вбив в Німеччині росіянин
🕑 вчора
Кубинські найманці вбили свого командира росіянина
🕑 позавчора
Все новости