xcounter
Calendar Icon

Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту

Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту
Міжнародний день, проголошений ООН
Святкували 27 січня

Голокост – це масове знищення євреїв нацистами під час Другої Світової війни.

Коли 1933 року до влади прийшов Адольф Гітлер, у Німеччині було затверджено націонал-соціалістичний режим.

Основна доктрина такого режиму полягала в тому, що люди ділилися на раси: вищі та нижчі. Таким чином, німці - "арійці" - належали до вищої раси, супер-люди, а євреї до нижчої, тобто вони вважалися неповноцінними людьми, недолюдьми.

У моторошні плани Гітлера входило знищення всіх у світі євреїв. А почав він втілювати це у Польщі. Євреїв зганяли у гетто. Їх доставляли ешелонами до трудових, концентраційних таборів та таборів знищення. Непрацездатних бранців одразу вбивали, а ті, хто міг працювати, помирали від знемоги, голоду, перемерзання та хвороб.

З 1941 року існували чотири табори "смерті", в яких євреїв знищували: "Хелмно", "Треблінка", "Білжець" та "Собібор". Пізніше - "Аушвіц" ("Освенцім") та "Майданек".

За роки війни нацистами було знищено близько шести мільйонів євреїв, з них – півтора мільйона дітей.

Нацисти намагалися стерти з землі цілий народ - "очистити" від євреїв всі країни світу. Масштабний і безпрецедентний Геноцид єврейського народу в роки війни отримав назву - Голокост, що в перекладі з англійської означає "всеспалення".

27 січня 1945 року радянським військам вдалося звільнити в'язнів найбільшого концтабору – Освенцима у Польщі. Тому день пам'яті жертв Голокосту було затверджено 2005 року Генеральною Асамблеєю ООН саме 27 січня.

Цього дня багато країн проводять жалобні церемонії, згадуючи понад шість мільйонів людей, які стали жертвами Голокосту. Пам'ять про жорстоке винищення майже третини всього єврейського народу має на меті попередити розпалювання расизму і нацизму в усьому світі.

Люди, поважайте один одного, незважаючи на расові та національні відмінності! Мала крапля ненависті, що впала на заражений нацизмом ґрунт, може перетворитися на масові винищення людей.

Всі свята