xcounter
Calendar Icon

День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС
Державне свято
Святкують 14 грудня

Що треба пам'ятати про найбільшу техногенну катастрофу - аварію на ЧАЕС

26 квітня 1986 року сталася страшна аварія на Чорнобильській АЕС. Учасники ліквідації того року вперше зібралися разом для того, щоб відзначити першу перемогу та вшанувати пам'ять тих, хто загинув, рятуючи людей.

День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС започаткували 10 листопада 2006 року Указом Президента України.

Дату 14 грудня обрали через те, що саме цього дня, через 9 місяців після катастрофи, було закінчено будівництво першого укриття над четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС, відомого як "Саркофаг".

У ліквідації наслідків Чорнобильської аварії брали участь понад 600 тисяч людей, з них 60 тисяч загинули, 165 тисяч отримали інвалідність.

Статус "ліквідатор" отримали лише 5 тисяч осіб із тих, хто ліквідував аварію.

Одразу після аварії до 30-кілометрової зони навколо Чорнобильської АЕС почали приїжджати ліквідатори: це були фахівці та військові. Ліквідатори працювали в небезпечній зоні позмінно: ті, хто набрав максимально допустиму дозу радіації, виїжджали, а на їхнє місце приїжджали інші.

Факти про аварію на ЧАЕС, які треба знати та пам'ятати

1. Під час аварії було викинуто в атмосферу 97% радіоактивного ядерного палива.

2. При цьому мешканців міста Прип'ять, яке знаходилося лише за 3 км від Чорнобильської АЕС, почали евакуювати лише через 36 годин після катастрофи. Загалом із "зони" було евакуйовано 200 тисяч людей.

3. Останній блок ЧАЕС остаточно припинив свою роботу 15 грудня 2000 року о 13 годині 17 хвилині.

4. Повний розпад останнього радіоактивного елемента на забруднених територіях (плутонія-239) до стану природного матеріалу відбудеться в 26486 (через 24500 років після аварії).

5. Тепловий вибух на ЧАЕС за силою можна прирівняти до 20 тисяч теплових викидів атомної бомби, яка була скинута на Хіросіму.

Всі свята