xcounter
Calendar Icon

Міжнародний день кіно

Міжнародний день кіно
Міжнародне неофіційне свято
Святкують 28 грудня

Історія кінематографа та найцікавіші факти про кіно

Сьогодні відзначають своє професійне свято кінематографісти та любителі кіно.

Найперший сеанс відбувся 22 березня 1895 року. Сталося це завдяки французьким винахідникам – братам Огюсту та Луї Люм'єр. Тоді в Парижі вони показали своїм друзям дуже коротку стрічку "Вихід робітників із заводу Люм'єр".

Чому Міжнародний день кіно відзначається 28 грудня?

Саме цього дня, 28 грудня 1895 року, у Парижі у «Гранд-кафе» на бульварі Капуцинів відбувся перший сеанс для широкої публіки. Стрічка називалася "Прибуття поїзда на вокзал Ла Сіота".

Слід зазначити, що це був не документальний фільм, а постановочний. На роль пасажирів поїзда брати Люм'єр запросили своїх друзів та родичів. Але, як виявилося, тоді ще не всі люди були готові до перегляду. А деякі з них були настільки вражені реальністю побаченого, що схоплювалися з місць і тікали. Вони просто боялися, що їх розчавить поїзд, який вони бачили на екрані.

Цікаві факти про кіно

  • Картина «Пірати Карибського моря: На краю Світу» стала найдорожчим фільмом: його бюджет становить 300 мільйонів доларів.
  • У Північній Америці телефонні номери з префіксом від 555-0100 до 555-0199 спеціально відведені для вигаданого використання в телесеріалах, фільмах, комп'ютерних іграх і так далі.
  • Брати Уорнери для вечірніх сеансів у своєму першому кінотеатрі позичали стільці для глядачів у похоронному бюро.
  • Виявляється, в середньому прибуток від продажу супутніх товарів у фільму вп'ятеро більший, ніж прибуток від кінопрокату.
  • В Індії знімається найбільше фільмів – по дві картини на день.

Всі свята