xcounter
Calendar Icon

Міжнародний день театру

Міжнародний день театру
Професійне свято
Святкували 27 березня

Як з'явилося це свято? Найцікавіші факти про театр.

Театральна вистава – це завжди свято! Але саме цього дня театри показують свої найвдаліші спектаклі та влаштовують фестивалі.

Відзначають це свято у всьому світі 27 березня щорічно, починаючи з 1961 року. Всесвітній день театру було встановлено з легкої подачі делегатів IX конгресу Міжнародного інституту театру при ЮНЕСКО.

У Міжнародний день театру вітаємо всіх, хто бере участь у створенні вистав – акторів, режисерів, продюсерів, костюмерів, гримерів, працівників сцени, декораторів і, звичайно ж, глядачів. Адже під час гарної вистави ті, хто сидить у залі, стають невід'ємною частиною вистави.

Навіщо ми ходимо до театру? Адже зараз можна подивитися кінофільми та виступи, не відходячи від комп'ютера!

Але погодьтеся, ніщо не замінить живу гру акторів, їхні почуття у реальному часі, контакт із глядачем, імпровізації, почуття причетності та енергетику, що виходить із театральних підмостків.

Найцікавіші факти про театр

Раніше в театрах більшість глядачів дивилися спектакль стоячи, а сидіти могли лише особливо важливі гості, для яких крісла чи стільці ставили лише у перші ряди.

У Північній Америці є цікавий театр, на який можна не купувати квиток, а платити за спектакль бартером, наприклад, продуктами харчування.

Дуже давно у театральних виставах жіночі ролі грали чоловіки чи хлопчики. Але вже у середньовіччя жінкам стали давати ролі, але грали вони переважно дурну прислугу, з якої всі сміялися.

І навпаки, у Японії до 17 століття у театрах кабукі грали лише жінки. І лише потім усі ролі віддали чоловікам у зв'язку з тим, що ситуація в жіночих театральних трупах була далека від моральної.

Вираз «Фініта ля комедіа» з'явився за часів стародавнього Риму. Нею закінчували усі спектаклі.

Всі свята