xcounter
Calendar Icon

Міжнародний день лікаря

Міжнародний день лікаря
Міжнародне неофіційне свято
В цьому році святкують 7 жовтня

Історія та традиції свята

Лікарі святкують щороку своє професійне свято першого понеділка жовтня. Хоча він і не є офіційним, але має статус міжнародного. Усім відомо, що є ще одне свято, День медика. 16 червня ми вітаємо всіх професіоналів, які працюють в медицині, включаючи фармацевтів, медсестер, санітарок, фельдшерів тощо.

Але сьогодні саме лікарі всього світу відзначають своє свято, яке організовано завдяки ініціативі Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) та Міжнародній медичній гуманітарній організації "Лікарі без кордонів" на початку 1970-х років.

Лікар - дуже шанована професія, адже ці люди рятують найцінніше, що має людина - здоров'я, а найчастіше - життя. У той же час це фізично і морально дуже важка робота. Лікарі повинні мати високий рівень знань, швидку реакцію, вміння аналізувати, часом миттєво приймати рішення і брати на себе відповідальність за життя пацієнта. Лікарям часто доводиться працювати у різних умовах. Кожен лікар повинен бути психологом: тому що якщо пацієнт не вірить у своє одужання, ефект від лікування може бути знижений.

Цілі свята День лікаря

  • Докласти зусиль для розвитку комунікації між лікарями різних країн для обміну інформацією та досвідом у діагностиці та лікуванні пацієнтів усього світу.
  • Кожна людина в будь-якій країні повинна мати доступ до сучасної медицини, тому важливою є робота благодійних організацій, розвиток волонтерських рухів, просвітницької роботи серед населення.
  • Нагадати суспільству про важливість професії лікаря: адже довіра до медиків та своєчасне звернення за медичною допомогою може запобігти розвитку безлічі хронічних хвороб.

Цікаві факти про професію лікаря

  • Першу хірургічну операцію, на думку істориків, провели єгипетські лікарі
  • Лікарі не носили білі халати до 1800 року.
  • Прилад для вимірювання температури винайшов Галілео Галілей.
  • Серед лікарів не прийнято змінюватись один з одним змінами.
  • Лікарі намагаються самі не лікувати родичів та колег. Медики вважають, що тоді обов'язково станеться непередбачена ситуація.
  • Закон в Індії наказує лікарям оформляти рецепт великими літерами для запобігання смертям, викликаним неправильним тлумаченням їхнього почерку.

Всі свята