xcounter
Calendar Icon

День авіації України

День авіації України
Професійне свято
В цьому році святкують 31 серпня

Історія та цікаві факти про свято

День авіації України - перехідне свято, яке відзначають в Україні в останню суботу серпня.

Свято авіації України було встановлено Указом Президента 16 серпня 1993 року.

Цього дня вітаємо авіаторів ЗСУ, Нацгвардії, Прикордонних військ України та всіх працівників авіапромисловості та авіатранспорту нашої країни.

Це свято не лише цивільних та військових авіаторів, а й усіх, хто працює в авіаційній промисловості. Ця "висока" професія є водночас і романтичною, і потребує відмінних знань точних наук.

Працівники цієї галузі допомагають підтримувати зв'язок між країнами та континентами у найшвидший спосіб.

В Україні є кілька льотних шкіл та авіаційних навчальних закладів.

А ви знали, що у доковідні часи кожні 2 секунди у світі злітав чи приземлявся літак?

Гордість української авіації

Україна може цілком заслужено пишатися підприємством серійного обслуговування "Антонов". Тут відбувається повний цикл створення літаків: наукові дослідження, виробництво та подальше обслуговування.

Саме на цьому підприємстві було розроблено та зібрано найбільший у світі літак із надвеликою вантажопідйомністю - наша гордість Ан-225 "Мрія". Його Україна мріє відновити, адже в перший же день повномасштабного наступу 24 лютого 2022 року у результаті повітряної атаки російських військ на аеропорт Гостомель під Києвом АН-225 «Мрія» був спалений. «Мрію» повністю розбомбили після 5-го авіанальоту.

Історія свята

Брати Вілбур і Орвілл Райт, не маючи спеціальної освіти (один з них не закінчив навіть середньої школи), у 1903 році створили «Флаєр-1». Вони сконструювали повністю керований літальний апарат з двигуном, який був важчий за повітря. І 17 грудня того ж року на своєму літальному апараті братам вдалося відірватися від землі, пролетіти 12 секунд і приземлитися. Уілбур і Орвілл Райт, які займалися в майстерні ремонтом двигунів, пресів, а також продажем велосипедів, започаткували світову авіацію.

Всі свята