xcounter
Calendar Icon
День знань
Державне свято
Святкують 1 вересня

Як відзначають День знань? Історія та традиції свята

Відпочилі, засмаглі та подорослішалі школярі поспішають до своїх класів і до друзів-однокласників.

Але найбільшу радість і хвилювання 1 вересня відчувають першокласники та їхні батьки. У них сьогодні хвилюючий момент – Свято першого дзвоника.

День знань святкують у перший день навчального року, 1 вересня, усі школярі та студенти України.

Історія свята

До 1935 року єдиної дати початку навчального року не було. "День знань" вигадав заслужений педагог Федір Брюховецький.

Він працював директором школи та ввів багато цікавих традицій у шкільне життя. Одна з них - "перший дзвоник", коли одинадцятикласник підхоплює на руки першокласника, в руках якого дзвенить перший дзвоник у новому навчальному році.

Офіційно це свято як державне встановлено у 1984 році.

Традиції 1 вересня

У радянські роки цього дня у кожній школі, великій та маленькій, проводилися лінійки з виступами та довгими промовами керівництва школи, потім учні співали пісні та розповідали вірші, кожен школяр ніс для своєї вчительки квіти.

Але, на щастя, поступово Україна відходить від радянських традицій. В останні роки прийнято замість букетів, які за кілька днів заповнюють сміттєві баки, здавати гроші на благодійність, а вчителям дарують букет від класу.

Усе більше навчальних закладів замість нудної лінійки на спеці "для адміністрації" влаштовують квести та спортивні ігри, щоб дітям День знань запам'ятався як радісне та наповнене позитивними емоціями свято.

Всі свята