Український менталітет: чому ми так любимо один одного обливати брудом

13.06.2017 в 09:52 | Елена Белозерская, джерело: «Facebook»

Себе не переробиш, але нам усім треба менше перейматися справами інших - це найкращі ліки від заздрощів і «обурення праведного».

Коли я захворіла, в мене з'явилося більше часу на читання Фейсбуку. І просто очі на лоба полізли, коли побачила, який височезний відсоток бруду походить не від ворогів (місцевої чи російської вати), а від конкурентів - своїх чи умовно своїх.

Йдеться не про обливання брудом відомих політиків (політики на це підписалися, доля у них така), а буквально так, один про одного. Люди, це ж капець.

Коли на нас нападає вата - це прекрасно. Коли при згадці нашого імені у вати починає розривати певні частини тіла - це найкраще свідчення того, що ми все робимо правильно, і найліпша рекомендація - люди, які ніколи не чули про наше існування, одразу думають: "Ого, як сатаніє вата! Певно, ці хлопці-дівчата молодці".

Але вата зараз пішла ледача. Не так просто її роздраконити і примусити працювати на себе. Зате варто якійсь людині чимось привернути до себе увагу - і одразу ж з усіх шпарин вистрибують "свої". Не встигнеш отямитись - і ти вже ворог України, агент ФСБ, аферист, перевертень, консерва і мутна істота.

Причому "свої" ці, на відміну від вати і безіменних проплачених тролів, майже завжди мають ім'я, прізвище, власні фото у соцмережах і іноді навіть гарну репутацію у певних колах. Це можуть бути громадські активісти або волонтери, які реально комусь допомогли, можливо, проявили свого часу справжній героїзм, і хтось їх за це заслужено поважає... Але варто комусь іншому "висунутись" - і ці поважні люди втрачають людську подобу. Можливо, вони самі цього не бачать, але зі сторони видно, як на долоні, що причина їхнього бурхливого невдоволення - банальна ЗАЗДРІСТЬ. Почуття, притаманне практично всім нам, але розумні люди його приховують, бо це ж велика слабкість, якої треба соромитись.

Іноді буває навіть таке, що той, хто пише, об'єктивно має не менше досягнень, ніж той, кого він обливає брудом. Здавалося б, чому тоді заздрити? Але ж він пережити не може, що ВИСУНУВСЯ ХТОСЬ ІЩЕ. ХТОСЬ, ХТО НЕ ВІН.

Спитаєш у такої людини: "А на чому базується Ваша впевненість, що такий-то - такий-сякий?". На це питання він відповідає або абсолютно не зрозумілими натяками, відмовляючись від чіткіших пояснень, або, найчастіше, починає бурхливо звинувачувати тебе: "Раз ти підтримуєш такого-то - значить, ти теж такий-сякий!" (навіть якщо йшлося не про підтримку, а про звичайне бажання розібратися, правдиві звинувачення чи ні). Справжні такі-сякі при цьому тихо милуються ідіотами, які дають їм можливість отримувати гроші, не працюючи.

Через таких людей страшно рухатись вперед і вгору, страшно мати якісь досягнення. Бо одразу ж розпочнуть проти тебе інформкампанію. Потім, як завжди буває, першоджерело звинувачень загубиться, а самі звинувачення час від часу виринатимуть і псуватимуть твою репутацію. Ось у мене на сьогодні немає грошей, посад, статусів чи нагород, через що я безстрашно пишу оцей текст (наче ніхто не повинен мені заздрити). Припустимо, завтра я зроблю щось таке, за що мене - ні, не нагородять, але хтось подумає, що можуть нагородити. Відразу ж і я стану такою-сякою - тут і до ворожки не ходи.

Щоб бути об'єктивною - ця клята риса нашого характеру є водночас тією рисою українського національного менталітету, яка не дозволяє нам перетворитись у наших північних сусідів з їхнім плазуванням перед царями-батюшками та іншими "положеними" (тими, кому положено). Нам ніхто не цар-батюшка, ніхто не авторитет (принаймні, надовго), а гетьманів у нас замість одного завжди як яєць у кошику - десяток або два. Ну, такі ми.

Себе не переробиш, але нам усім треба менше перейматися справами інших - це найкращі ліки від заздрощів і "обурення праведного". Якщо хтось з наших реальних чи віртуальних знайомих робить щось не те - це його проблеми, його гріхи, за які він сам відповідатиме. А НАС має турбувати, чи МИ все робимо правильно. І якщо відчуваємо, що так - це підстава спокійно жити у мирі з самим собою і давати жити іншим.

І не писати отакі пости, від яких в абсолютно сторонніх людей червоніють вуха.

Читайте FaceNews в Google Новости

Популярные видео на YouTUBE

БМП Bradley "розмазала" ворожу техніку (відео)
Яскравий спалах освітив нічне небо в Україні (відео)
У Києві на Хрещатику сталася масова бійка (відео)
Бійці "Помсти" знищили кросові мотоцикли окупантів (відео)
Окупант палкою "стріляв" по українському дрону (відео)
"Айдар" взяв у полон групу окупантів біля Часового Яру (відео)
У Рубіжному зробили туалет із російських ящиків для снарядів (відео)
Кадиров після повідомлень про хворобу терміново показав відео свого тренування (відео)
Все видео

Лента новостей

Поліція розслідує завищені зарплати та премії чиновників Ірпінської міської ради
🕑 54 хвилини тому
В окупованому Криму поїзд розчавив "шістку" ВАЗ (фото)
🕑 3 години 54 хвилини тому
РФ має "трирівневий" план дестабілізації України - генерал Скібіцький
🕑 6 годин 54 хвилини тому
ЗСУ не мають тилових смуг оборони перед наступом Росії, — The Associated Press
🕑 19 годин 36 хвилин тому
Комунальники в Києві підозрюються в розкраданні 10 млн на ремонті доріг (відео, фото)
🕑 20 годин 24 хвилини тому
Кулеба заявив США: "Шукайте проблему зі свого боку, а не з боку України"
🕑 22 години 16 хвилин тому
Мільйон гривень віддала одеситка шахраю псевдоволонтеру (фото)
🕑 23 години 53 хвилини тому
Зарубав і хотів спалити тіло матері чоловік на Житомирщині (відео)
🕑 вчора
"Я занадто довго в цьому виді спорту": Ломаченко може завершити боксерську кар'єру (відео)
🕑 вчора
Чиновник Деснянської РДА Києва "погорів" на хабарі (фото)
🕑 вчора
Позбавляємося каламутності води в басейні з коагулянтами AquaDoctor
🕑 вчора
"Батя, я стараюсь": маріупольський опір отруїв алкоголем на смерть окупантів (фото)
🕑 вчора
Пропаганда РФ придумала фейк, нібито "10-річні діти ножами вбивали" окупантів у Маріуполі (відео)
🕑 вчора
Відомі роботи-пси Boston Dynamics отримали кумедний костюм (відео)
🕑 вчора
В Урпошті нецензурно відповіли на критику за продаж старих авто (фото)
🕑 позавчора
Все новости