Асоціації і медитації Віталія Призанта

12.06.2020 в 18:00 | Наталія Сухоліт, джерело: «Facenews»

Творчі пошуки київського живописця Віталія Призанта багатогранні. Так, окрім живопису, яким він почав займатися мало не з дитинства, виростаючи у родині відомого художника Лева Призанта, із часом з’явилося захопленням графікою та аквареллю.

Творчі пошуки київського живописця Віталія Призанта багатогранні. Так, окрім живопису, яким він почав займатися мало не з дитинства, виростаючи у родині відомого художника Лева Призанта, із часом з’явилося захопленням графікою та аквареллю. І хоча роки навчання у Київському художньому інституті пройшли на факультеті графіки (майстерня Андрія Чебикіна), дуже багато було винесено із уроків Анатолія Лимарєва, який був для молодого тоді митця не тільки учителем, але й другом. Власне, Віталій належить до тієї когорти митців, які завжди неначе мимоволі, однак дуже уважно сприймають своїх вчителів та наставників. Та й вчитися було в кого. Сьогодні митець із щирістю згадує про Олега Животкова та Зою Лерман, у яких він навчався ще у РХСШ.

Сьогодні твори Віталія Призанта знають поціновувачі багатьох країн. Так, саме у Празі його твори окреслили «асоціативними», хоча справжні твори мистецтва завжди мають претендувати на асоціативність. Адже загальновідоме тлумачення про необхідність домислення і доопрацювання побаченного поки що ніхто не відміняв.

«Епоси» Віталія Призанта можна сприймати по різному. Просторові пейзажі несуть в собі своєрідну, майже «епосну» сутність та характер завдяки особливій емоції, флюїду, який незримо розчинений у просторі і повітрі твору. Здається, що із великого простору із водою та хвилями на полотні вирине через мить якийсь майже фантастичний корабель морських корсарів. А в просторі степу приховані озброєні яничари. Навіть у пейзажах із старовинними замками, які автор мав нагоду писати на пленерах, за старовинними гратами, здається, причаївся чийсь пильний, настрожений погляд.

Епосність, на мою думку прихована навіть у досить спокійних та нейтральних за настроями живописах «ню». Можна сперечатися, але... Оголені жінки на полотнах Віталія Призанта не виглядають звичайними, загибленими у себе натурницями, іноді самозакоханими, іноді звабливо-примхливими. Натурниці Віталія Призанта – це бранки або полонянки, які привернули увагу граціозністю своїх форм та приреченістю своєї суті. «Коли я створюю «ню», завжди фантазую. Можна сміливо говорити, що жінки на моїх полотнах виникли спершу у моїй уяві та думках. Отже – це не просто реальна натура, а образ. Одного разу вловлений імпульс, який вдалося зберегти, здатен надихати багато років по тому».

По різному можна сприймати і медитативний настрій творів Віталія Призанта. Його надзвичайно тонкі у кольорових відношеннях живописи та акварелі майже містично впливають на стан та настрій глядача. І якщо він здатен побачити, то відірватися від простору твору буде не просто. Але краще зануритися у нього і розчинитися. Містерія буде незрозумілою, однак цілком реальною і, як на мене, заспокійливою. У Віталія Призанта немає поспіху і того «нерву», який часто-густо сприймається за чисту монету недосвідченим оком. У картинах Віталія Призанта одвічний спокій і зосережденість, виваженість і особлива, призантівська пластика об’єкту зображення, і, безумовно асоціативність.

Читайте FaceNews в Google Новости

Популярные видео на YouTUBE

Бійці "Помсти" знищили кросові мотоцикли окупантів (відео)
Окупант палкою "стріляв" по українському дрону (відео)
"Айдар" взяв у полон групу окупантів біля Часового Яру (відео)
У Рубіжному зробили туалет із російських ящиків для снарядів (відео)
Кадиров після повідомлень про хворобу терміново показав відео свого тренування (відео)
У цирку Запоріжжя ведмідь напав на дресирувальника (відео)
Єдиний українець у найсильнішій волейбольній лізі Олег Плотницький переможно зіграв першу гру італійської ліги (відео)
Австралієць зробив із гігантського гарбуза човен (відео)
Все видео

Лента новостей

Захоплива подорож небом: Квадрокоптер DJI Mavic 3T
🕑 4 години 27 хвилин тому
Олександр Кацуба: Як Україні витримати наступну зиму?
🕑 4 години 30 хвилин тому
Україна впевнено розгромила Нідерланди на ЧС з хокею (відео)
🕑 4 години 37 хвилин тому
В РФ спалили два тепловози (відео)
🕑 7 годин 7 хвилин тому
Поїзд розчавив авто у Вінницькій області (фото)
🕑 13 годин 7 хвилин тому
Помер екстренер збірної України з футболу Михайло Фоменко
🕑 15 годин 53 хвилини тому
Спортивно-тактичні змагання "KORDON RACE" пройшли на Львівщині (відео)
🕑 16 годин 7 хвилин тому
Telegram заблокував офіційні чат-боти для протидії окупантам
🕑 19 годин 7 хвилин тому
Двох українських військових вбив в Німеччині росіянин
🕑 вчора
Кубинські найманці вбили свого командира росіянина
🕑 вчора
Україна не зверталась до Польщі щодо депортації чоловіків призовного віку - посол
🕑 позавчора
ДТП в Броварах: п'яний чиновник збив групу людей, постраждала дитина (відео, фото)
🕑 позавчора
Українським чоловікам в Польщі продовжать захист
🕑 3 дні тому
Міністра Сольського арештував суд, за нього була внесена застава
🕑 3 дні тому
Путін сказав, коли поїде до Китаю і яку книгу подарує Сі Цзіньпіну
🕑 3 дні тому
Все новости