​Тисяча від президента за вакцинацію: пряник без батога не працює

16.11.2021 в 17:00 | Сергей Фурса, джерело: «Facebook»

Добре, що президент, що держава, нарешті долучилися до активної кампанії по збільшенню рівня вакцинованих в Україні. Так, на піку смертей. Так, запізно. Але краще пізно, ніж ніколи.

Тисяча – це пряник, який має спонукати людей вакцинуватися. Україна не перша країна в світі, яка використовує фінансові стимули для активізації вакцинації. Пряник для людей.

Зрозуміло, що такий пряник не стане аргументом для тих, хто за 3 тисячі гривень купує собі фейковий сертифікат. І зараз це породжує лишень жарти про кешбек для таких людей. Не дуже приємні жарти, бо хотілося б, щоб такі люди отримували щонайменше величезні штрафи від держави, а не гроші платників податків. Проте для студентів, малозабезпечених чи пенсіонерів це може стати добрим стимулом зробити щеплення.

Проте варто розуміти, що обмеження на витрачання цих коштів треба скорегувати. Так, можливість витратити ці гроші на квиток у кіно може стимулювати студента. Так і можливість витратити ці гроші на потяг додому. Це якраз про студентів. Але навряд чи похід у театр зацікавить пенсіонера, який живе у маленькому селищі, де театру і не було ніколи. А пенсіонери – це найбільша зона ризику. І саме серед них треба максимально збільшувати відсоток вакцинованих. Тому креативникам з офісу президента треба трішечки розширити таргет групи у своїх дослідженнях і зробити стимули універсальними. Щоб пенсіонер розумів, як йому з користю витратити ці гроші.

І ще одне. Пряник без батога не працює. Так, владі дуже приємно робити тільки приємні речі. Щоб стимулювався рейтинг. Щоб чути аплодисменти. Але ми ж говоримо не про рейтинг, а про ефективність. І для дуже багатьох людей в країні тисяча гривень не буде стимулом. Особливо для тієї категорії людей, які здатні витратити набагато більші гроші на фейкові сертифікати. Та й взагалі для людей, що працюють і чомусь не бажають вакцинуватися, чи начитались російської пропаганди, чи просто тому, що погано вчились у школі, тисяча гривень не є вагомим стимулом. І тому держава має використовувати примус.

Так, примус. Бо це є функція держави. Держава має монополію на насилля, на примус. Держава має його використовувати для захисту безпеки. І здоров’я своїх громадян. Поряд з пряником має йти батіг. І саме таким шляхом йдуть країни Європи. Саме тому зараз Сингапур, який вакцинував левову частку своїх громадян, ввів правила, що невакциновані сплачують лікування за свій рахунок. Саме тому Австрія зараз вводить жорсткий локдаун для невакцинованих громадян. Саме тому Макрон за день звільняв сотні медиків, які саботували вакцинацію. І саме тому у Франції зараз нормальне життя і немає божевілля у реанімаціях.

Що буде, якщо в Україні залишаться тільки пряники? Рівень вакцинації збільшиться, але буде недостатнім. І ми знову отримаємо хвилю епідемії через кілька місяців. І знову будемо мати тисячі надлишкових смертей щодня. Тому потрібен батіг. Потрібні жорсткі обмеження для невакцинованих. Держава має зробити життя невакцинованої людини максимально некомфортним. І це відповідальність влади. Влади, в якій достатньо антивакцинаторів і людей, які сіють сумніви.

Влада – це відповідальність. Відповідальність — це не завжди приємно. Відповідальність — це не тільки про пряники. Відповідальність – це про батоги також. І в такій ситуації, яка склалася зараз у світі, лідерство перевіряється, у першу чергу, на батогах.

Читайте FaceNews в Google Новости

Популярные видео на YouTUBE

В Києві муніципали запобігли самогубству 30-річної жінки (відео)
БМП Bradley "розмазала" ворожу техніку (відео)
Яскравий спалах освітив нічне небо в Україні (відео)
У Києві на Хрещатику сталася масова бійка (відео)
Бійці "Помсти" знищили кросові мотоцикли окупантів (відео)
Окупант палкою "стріляв" по українському дрону (відео)
"Айдар" взяв у полон групу окупантів біля Часового Яру (відео)
У Рубіжному зробили туалет із російських ящиків для снарядів (відео)
Все видео

Лента новостей

Валютна лібералізація: НБУ оголосив найбільші пом'якшення для бізнесу
🕑 4 години 6 хвилин тому
Ухилянт пред'явив на кордоні довідку ВЛК із майбутньою датою (фото)
🕑 17 годин 6 хвилин тому
Прикордонники завадили вивезти скрипку Страдіварі за кордон (фото)
🕑 20 годин 6 хвилин тому
Поліція розслідує завищені зарплати та премії чиновників Ірпінської міської ради
🕑 вчора
В окупованому Криму поїзд розчавив "шістку" ВАЗ (фото)
🕑 вчора
РФ має "трирівневий" план дестабілізації України - генерал Скібіцький
🕑 вчора
ЗСУ не мають тилових смуг оборони перед наступом Росії, — The Associated Press
🕑 вчора
Комунальники в Києві підозрюються в розкраданні 10 млн на ремонті доріг (відео, фото)
🕑 вчора
Кулеба заявив США: "Шукайте проблему зі свого боку, а не з боку України"
🕑 вчора
Мільйон гривень віддала одеситка шахраю псевдоволонтеру (фото)
🕑 позавчора
Зарубав і хотів спалити тіло матері чоловік на Житомирщині (відео)
🕑 позавчора
"Я занадто довго в цьому виді спорту": Ломаченко може завершити боксерську кар'єру (відео)
🕑 позавчора
Чиновник Деснянської РДА Києва "погорів" на хабарі (фото)
🕑 позавчора
Позбавляємося каламутності води в басейні з коагулянтами AquaDoctor
🕑 позавчора
"Батя, я стараюсь": маріупольський опір отруїв алкоголем на смерть окупантів (фото)
🕑 позавчора
Все новости