xcounter
Calendar Icon

Зачистка своїх: чи доведе МВС, що замах був не на Мосійчука?

04.11.2017 15:00

Вибух на вулиці Міцкевича: варто добре розібратись, проти кого був вчинений теракт.

З моменту вибуху біля телеканалу «Еспресо TV», у якому загинули дві людини, та постраждали ще троє – нардеп Ігор Мосійчук, політолог Віталій Бала та жінка, яка опинилась не в тому місці і не в той час – минуло півтора тижня. Відтоді майже щодня у пресі згадується прізвище Мосійчука, та нові версії замаху на депутата, який у різні роки був активістом різноманітних націоналістичних партій та організацій. Ба більше: Мосійчук пов’язав замах на себе із нападом на вихідця з Чечні Адама Осмаєва, раніше звинуваченого в підготовці замаху на Володимира Путіна, і його дружину Аміну Окуєву. Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко класично вважає, що подібні злочини – справа «рук Кремля». МВС розцінює замах на Мосійчука як теракт.

А втім, ще одна версія вибуху під телеканалом, яка пройшла у ЗМІ досить посередньо, це умисне вбивство екс-працівника МВС Михайла Морміля. У 2015 році він звільнився через скорочення. Після звільнення з відомства Михайло подав позов від себе і вимагав компенсації за погіршення здоров'я, отримане ним в результаті ДТП ще у 2009 році при виконанні ним посадових інструкцій в органах внутрішніх справ.

Як підкреслив в ефірі TalkShow на радіо «Вести» журналіст, автор програми «Назвичайні новини» Костянтин Стогній, Морміль не є випадковим перехожим у справі про вибух під телеканалом.

«Так говорять офіційні особи. Морміль – підполковник міліції, працював в юридичному департаменті. Він – єдиний і перший наразі на правах локомотива тягнув на собі питання грамотності звільнення людей по люстрації з органів внутрішніх справ. Він втратив здоров'я, і вимагав компенсацій. Його суд був би першим по відношенню до МВС, і це був би прецедент: на його прикладі тисячі людей отримали б компенсації. Він заявляв своїм друзям з «Титана», що за ним було встановлено стеження, і про те, що на нього хотіли здійснити замах. І тут раптом – «випадковий перехожий» , – резюмував журналіст Стогній.

З огляду на це, система не зацікавлена в тому, аби позов Морміля був задоволений.

Друзі, яким він дуже довіряв і ділився вагомою інформацією, стверджують: він побоювався за власне життя, розповідав про стеження за ним. Це не просто слова. Михайло фіксував номери автівок, які за ним стежили. Чи будуть перевіряти правоохоронці дану інформацію? З огляду на те, що ключовою розглядають версію замаху на Мосійчука, смерті якого хочуть у Москві, то всі інші версії слідству не вигідні.

«Надзвичайні новини» спробували розібрати подробиці злочину.

Політика чи кримінал: що є мотивом для закладання бомби біля житлового будинку?

Аби зрозуміти, хто справжня мішень найманих вбивць – Мосійчук чи Морміль – важливо розглянути ланцюжок подій, який передував вибуху, та власне, наслідки. І або логіка обставин переможе, або вбивці – не професіонали і вбили не того.

Картина пізнього вечора 25 жовтня: ефір на телеканалі «Еспресо TV» щойно закінчився, в студії були нардеп і політтехнолог. Вони вийшли з будівлі, геть не підозрюючи, що за дверима стоїть припаркований серед інших машин звичайнісінький мопед із бомбою на дистанційному керуванні. Нашпигований металевими кульками, він на когось чекає. Якихось пару секунд, небачений гуркіт і в радіусі кількасот метрів – розбиті вікна. Вибух був еквівалентом десь із півкілограми тротилу. Усі, хто були в радіусі 20 метрів від вибуху, впали. Хто був найближче – усі прогнозовано отримали смертельну порцію вбивчого металу.

Охоронець нардепа Ігоря Мосійчука – Руслан Кушнір – практично стік кров’ю під житловим будинком, де розташований телеканал. У цей самий час Мосійчук у побитій машині прямував у приватну клініку. Бодігард помер у звичайній швидкій. Інших трьох постраждалих – Віталія Балу, перехожого, який мешкав у сусідньому під’їзді і повертався додому, та випадкову очевидицю теж відвезли до лікарні.

Мешканець сусіднього під’їзду Михайло Морміль виявився колишнім поліцейським, також за дивним збігом знайомим із Русланом Кушніром. Він помер, не прийшовши до тями. На жінку, у голову якої потрапили металеві кульки, попереду чекають роки реабілітації. Вона лише минулої п’ятниці, 27 жовтня, по обіді отямилась. Потрібні сили, гроші та терпіння для одужання. До виписки – далеко, як ідо того, поки з’ясують: на кого насправді полювали терористи?

Михайло Морміль та Руслан Кушнір

Версія 1: Мішень – Мосійчук

Нардеп Ігор Мосійчук повторює: замах готувався саме на нього. Будь-які альтернативні версії він називає безглуздими.

«Всі версії, що це не з Мосійчуком пов’язано, а з ким іншим, це повна дурня. Я впевнений, що замовники сидять у Москві, а виконавці ходять десь серед нас по київських вулицях», - каже він.

Зрештою, «російський слід» у замаху на Мосійчука – ідеально зручне і зрозуміле пояснення, тому що не треба ніяких доказів. Але в будь-якому випадку все навколо не залишає сумнівів: теракт був спрямований точно не вбивство.

Версія 2: Мішень – Морміль

Родичі вбитого Михайла Морміля вбиті горем і не хочуть ні з ким спілкуватися, зате друзі висувають власні версії шокуючого вибуху, і їхні припущення геть відрізняються від офіційної лінії слідства. У них немає ані кремлівського сліду, ані високої політики.

Ось що розповів друг загиблого правоохоронця Руслан Болгов: «Ми з ним спілкувалися як раз з приводу деяких справ і його побоювань за своє життя. Безпосередньо він боявся, що за ним стежать і його життю загрожує небезпека. Мені мають передати записи Михайла, де він зафіксував номери машин, які за ним стежили».

«Те, що Михайло мені говорив – він реально остерігався стеження і будь-яких фізичних дій з боку структур. Тому що його судові справи могли призвести до прецеденту, примусу виплатити компенсацію всім співробітникам, які були звільнені», - розповів Руслан.

Він конкретизує, що Морміль звільнився після ДТП, в яке він потрапив, причому винною стороною в тій події він вважав Нацполіцію і вів проти неї судові справи з вимогою виплати компенсації за підірване здоров'я. «Його останні запити по цій справі були датовані вчорашнім числом», - повідомив Болгов на наступний день після смерті Михайла.

Втім, у МВС поспішили запевнити: екс-міліціонер із ними не судився.

Як уточнює на своїй сторінці у Facebook журналіст Ольга Худецька, пошукова система у сервісах судової влади видає більше 40 справ, де Морміль є заявником або позивачем (він працював у юрвідділі, і це частина його роботи). При цьому є одна справа, де він фігурує як представник.

Якщо уважно проглянути відеоматеріали, які з’явилися у мережі після вибуху, не схоже, що Мосійчук є головною мішенню зловмисників. По-перше, якби й так, то мопед поставили б ближче до виходу з телеканалу або поруч із автомобілем депутата. Але якщо це справді замах на Мосійчука, то мопед із вибуховим пристроєм припаркований невдало.

Як зазначила юрист-кримінолог Ганна Маляр, проаналізувавши відео з камери спостереження, якби мішенню був Мосійчук, то вибухівку, найімовірніше, заклали б у його машину, а не в мопед, який стояв на певній відставні від під’їзду, звідки він виходив.

«Якщо є посягання на конкретну особу, то вибухівку підкладають у той транспортний засіб, в якому ця особа їхатиме. Якщо ця вибухівка підкладається в мопед, мотоцикл і таке інше, то планується, що людина буде проходити повз», – пояснює кримінолог.

«На відео видно, що в момент вибуху найближче до епіцентру знаходиться саме загиблий, який проживав у цьому будинку (Михайло Морміль). А сам Мосійчук, Бала – були на певній відстані», – уточнює Маляр.

На відео з камери спостереження видно, що за кілька секунд до вибуху Морміль йшов у напрямку під’їзду, а троє чоловіків – політолог Бала, нардеп Мосійчук та його охоронець Кушнір – виходили з телеканалу та йшли у протилежному напрямку. Мопед, у якому була закладена вибухівка, стояв навпроти під’їзду, до якого, ймовірно, і прямував Морміль.

Вибух пролунав, коли троє чоловіків та Морміль пройшли повз одне одного. На той момент Морміль перебував до мопеду ближче, ніж Бала, Мосійчук та Кушнір. Відтак, експерт зазначила, що слідчі мають також розглядати версію замаху на життя Морміля, оскільки вона «абсолютно логічна». За повідомленнями прокуратури, слідство з’ясувало, що вибухівка була з дистанційним керуванням. Тобто, вона спрацювала не в запрограмований час, а тоді, коли цього захотів зловмисник. Утім, поки правоохоронці називають Михайла Морміля «випадковим перехожим».

Автор програми «Надзвичайні новини» Костянтин Стогній теж наголошує на розбіжності фактів. Вибухівку встановили досить дивно: група людей, яка вийшла з офісу телеканалу (в її ядрі були депутат та політолог), попрямувала в бік від вибухового пристрою. Михайло Мормель, навпаки, йшов в напрямку вибухівки. Вибухівка здетонувала в момент, коли він наблизився до пристрою впритул.

«Виходить, що машина депутата припаркована в стороні, а в епіцентрі вибуху виявляється якраз маршрут «випадкового перехожого» Мормеля», - додає Стогній.

Журналіст Ростислав Дечмук взагалі опублікував у своєму Facebook публікацію під заголовком «Мосійчук присвоїв собі теракт заради самопіару?». Фахівці, мінери-підривники, вважають, що не поодинокий перехожий, відставний підполковник МВС Михайло Морміль став випадковою жертвою теракту, а навпаки. Тобто нардеп Ігор Мосійчук, його охоронець Руслана Кушнір і політолог Віталій Бала випадково стали жертвами вибуху. Терористи ж полювали на Михайла Морміля.

«Слід також поцікавитись, кому міг дошкулити Михайло Морміль, який останнім часом займався приватною юридичною практикою», - резюмує Дечмук.

Версія 3: Про неї взагалі мало хто говорить

За кілька годин після вибуху біля будівлі телеканалу «Еспресо» спалахнула пожежа у так званому «будинку Арбузова». Будівля на вулиці Обухівській, 60 до Революції Гідності нібито належала структурам, близьким до особистого банкіра-втікача Януковича. Під час революції будівлю використовували як штаби сотень і казарм, а вже потім – як гуртожиток для переселенців, де крім того живуть бійці добробатів і їх сім'ї. В певний момент «будинок Арбузова» став яблуком розбрату між командирами добробатів, при цьому Мосійчук підтримував одного з фігурантів конфлікту.

Можливо, вибух під телеканалом та пожежа у цій будівлі (найімовірніше – це підпал) – не просто випадковий збіг, а пов’язані один із одним злочини?

Через будівлю неподалік станції метро «Академмістечко» напередодні побилися голова ОУН Микола Коханівський та командир підрозділу «Одін» Руслан Кочмала, відомий під позивним «Рем». Ігор Мосійчук в суді якраз палко захищав Коханівського. У своєму звичному стилі – із погрозами та лайкою. Відтак можливо, що мотивом для теракту стали грошові інтереси або переділ елітної нерухомості.

«Нехай пан Мосійчук розповість своїм виборцям, чого він ходив до того оунівця в суд, що він там робив. Бо це чиста банда. Були бандитські розбірки за цю будівлю. 90% всіх резонансних справ з усілякими політиками і «зірками» - це майнові інтереси», - констатує кримінальний експерт Олег Єльцов і додає, що народному депутату ліпше займатись законотворчістю, а не лазити по розбірках чи влазити комерційні справи.

«Ідіотам не потрібна правда, яка їм не подобається»

Чим би не завершилось чергове розслідування про всесильну «руку Кремля», дуже доречною є публікація волонтера Юрія Касьянова, в якій він каже: «Медійний простір завалений усілякою туфтою, яку з задоволенням жере задурена більшість. Легко створюється образ найбільш прийнятного ворога, будь то всюдисущий Кремль чи винні в усьому мажори».

Приводимо частину його публікації у Facebook:

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини