xcounter
Calendar Icon

Корупційний рецидив в Інституті раку

28.11.2017 14:11
Олександра Устінова, «Украинская правда»

​В п'ятницю НАБУ проводило обшуки в Національному інституті раку – головній державній установі по боротьбі з онкологією.

Слідчі дії проводилися в рамках провадження, порушеного за ч.5 ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинене групою осіб або в особливо великих розмірах).

Що це означає?

Що хтось в Інституті крав, крав багато і крав на смертельнохворих українцях.

І це в той час, коли менше 2 тижнів тому Олена Колеснік, директор Інституту раку була визнана жінкою тисячоліття разом із народним депутатом та дружиною генерального прокурора Іриною Луценко, а минулого року кум Ірини Луценко президент Петро Порошенко своїм указом нагородив пані Колеснік Державною премією України в галузі науки і техніки.

Достатньо відкрити лише декларацію директора Інституту, призначеної вже за міністра Олександра Квіташвілі, в 2015 році, щоб зрозуміти, що статки директора в рази перевищують їх з чоловіком, теж лікарем, офіційний дохід.

2 квартири, 3 машини Volvo та близько 50 тисяч доларів готівки, задекларованих сім'єю 2 лікарів та мами-пенсіонерки.

Дивним чином директорка Інституту "забула" задекларувати, що має ще дорослих дітей. До речі, дочка Колеснік навчається в Університеті Ле Ман у Франції.

Добробут Ложкіна

Потрапивши до Інституту раку ви завжди опинитися в чергах. Адже за статистикою кожен 4 українець рано чи пізно в житті стикається з онкологією.

Приміщень катастрофічно не вистачає, а закладений ще за часів Богатирьової особисто Раїсою Василівною та Миколаю Азаровим цеглини в фундамент нового корпусу – так і залишилися недобудовою.

Близько 100 млн доларів було закладено на будівництво Інституту за часів Віктора Януковича, але ще до цих пір перехід між поліклінікою і центральним корпусом не відновлено.

Черги на обстеження складають місяці, а на операції для людей, у яких життя рахується днями, – тижні.

Здавалося б після гучних скандалів і звільнення Ігоря Щепотіна, який встиг добре збагатитися за десятиліття керівництва Інститутом, нове, обране на конкурсі керівництво в особі Олени Колеснік мало б почати будувати нову клініку.

Але ж ні – вже через рік, після обрання на посаду – Колеснік вирішила віддати 1,7 тис. метрів кв Інституту – приватній клініці "Добробут".

За дивним збігом обставин, документи на передачу на 10 років будівлі під приватну клініку підписували колишній заступник міністра – Олександра Павленко. Її призначення напряму лобіював Борис Ложкін, бізнес-партнер якого Олег Калашніков є бенефенціарним власником "Добробуту" . Хоча, як стверджують деякі джерела, клініку контролює сам колишній очільник адміністрації президента.

Дорога онкологія

Ще півроку тому я звернула увагу на те, що ціни на закупівлях ліків Інститут почали стрімко зростати.

Якщо минулого року Інститут раку купував ліки за одними з найнижчих цін серед клінік та обласних диспансерів, які ми моніторимо, то цього року ситуація кардинально змінилася.

Ми для прикладу порівняли 5 препаратів, одного і того ж виробника, закуплені КМДА та Інститутом раку. Так, ліки, які КМДА купувало по 444 грн, Інститут раку закуповував втричі дорожче – по 1276 грн.

Лише по 5 препаратам, якщо порахувати кількість закуплених ліків, переплата склала майже мільйон гривень.

І це лише вершина айсберга. Покопавшись в документації технічних завдань, які виставляються учасникам тендерів, можна знайти цікавий момент терміни поставки препаратів не зазначаються.

Договір встановлює, що Інститут раку подає заявку, у якій зазначає коли саме і скільки товару їм потрібно поставити і дає постачальнику 48 годин на те, щоб підтвердити замовлення.

Укладаючи угоду, постачальник завчасно не знає у які строки і в яких обсягах повинен буде виконати свої зобов’язання.

Такий виклад умов поставки (а фактично, приховування реальних умов) дає широкі можливості замовнику "обирати" хто саме отримає замовлення, адже якщо навіть тендер відбудеться прозоро, завжди можливо сформувати нереальні строки поставки. Наприклад, поставити увесь товар протягом двох діб.

Двох діб, це означає, що не те, що жоден виробник не зможе зайти напряму, але й дистриб`ютор, чиї склади не знаходяться в Києві, адже виконати такі умови і мати тисячі найменувань препаратів на складах – нереально.

Робиться це все звичайно для одного – щоб зайшли виключно "свої", з якими потім можна буде домовитися коли буде йти заявка, і коли і в якій кількості потрібні будуть препарати.

Загальний бюджет Інституту раку на закупівлю ліків та медичних виробів складає близько 100 млн грн.

Риба гниє з голови, або що пішло не так з директором Інституту і її командою

Перший раз в житті я почула про Інститут раку, коли мій тато помирав від цієї страшної хвороби.

Вже тоді я зрозуміла, що попасти в цей заклад майже нереально, а поки ти достоїш в черзі, твої рідні можуть вже померти.

Друге моє знайомство з Інститутом відбулося в 2014 році, коли після Революції Гідності колишній очільник інституту – Ігор Щепотін вирішив змінити статут закладу і зробити себе пожиттєвим керівником. Про корупцію в українському Інституті тоді писали навіть провідні іноземні ЗМІ. І лише завдяки наполегливості молодих лікарів, які виступили проти нього та підтримки тодішнього очільника МОЗ – Олександра Квіташвілі, Щепотіна, хоч і з скандалами, але вдалося звільнити з інституту.

Коли на відкритому конкурсі директором обрали одну з лікарів Інституту Олену Колеснік, всі зітхнули з полегшенням, мовляв тепер все в Інституті буде по-новому.

Але вже менш ніж за рік від молодої команди не залишилося і сліду, а керувати в Інституті прийшли старі кадри або політичні протеже.

Тендерними закупівлями на 100 млн в рік знову почала займатись головний бухгалтер Світлана Сахно, яка при колишньому керівнику Щепотіні, працювала головним економістом та головою тендерного комітету. Документи про передачу частини інституту "Добробуту" теж підписувала Колеснік разом із Сахно.

Заступником директора з адміністративно-господарчої частини став Анатолій Головко – відомий на всю Україну колишній прокурор Вінницької області, який п'яним менше року тому влаштував масштабне ДТП у Києві.

Головним юристом інституту Колеснік взяла помічницю екс-регіонала Андрія Шипка - Олену Густіліну.

Наглядова рада або "народний депутатський контроль" в дії

Тиждень тому директорка пані Колеснік вирішила змінити наглядову раду Інституту.

Це не дивно, адже сьогодні в наглядовій раді Інституту попереднік Богатирьової – екс-міністр охорони здоров'я Олександр Аніщенко, народний депутат Тетяна Бахтєєва та екс-народний депутат Інна Богословська. 2 з 5 членів ради померли.

От тільки цікаво, що на це місце замість них претендують – нові політики, зокрема народні депутати Ольга Богомолець, Андрій Шипко та Костянтин Яринич.

2 тижні тому, на засіданні Комітету охорони здоров'я депутати вирішили самі себе призначити в Наглядову раду закладу, і це, незважаючи на те, що Верховна Рада немає жодного стосунку до Інституту. Склад наглядової ради формує Міністерство охорони здоров'я, яке подає на затвердження Кабінету Міністрів, який своїм розпорядженням затверджує наглядову раду тієї чи іншої національної чи державної установи. Але нашим народним депутатам закони неписані. І коли деякі депутати почали піднімати питання перевищення повноважень, їх грубо поставили на місце.

Наводжу цитату зі стенограми:

Біловол О. М. "Ми звертаємося до виконуючої обов'язки міністра охорони здоров'я, щоб вона нам надала інформацію про стан цієї наглядової ради, тут стоїть заступник міністра охорони здоров'я, який скаже, і вносимо пропозицію: наші народні депутати, які виявили бажання: Костянтин Яриніч – онколог, колега, медик; Андрій Шипко – народний депутат, медик; і Ольга Богомолець, яка щойно заявила своє бажання стати членами наглядової ради 34 Державної установи Національного інституту раку.

Тобто депутати вже придумали, як призначити "делегованих ними членів Наглядової Ради" в обхід всім нормам права.

До речі, лист з проханням переглянути склад цього "контрольно-спостережного" органу вже надійшов від Богомолець до МОЗ.

Хочу нагадати, що помічниця народного депутата Андрія Шипко вже працює головним юристом Інституту. А Костянтин Яриніч, до речі, до виборів, перебуваючи на посаді головного лікаря Кропивницького онкодиспансеру, по схожій з Інститутом раку схемі віддав частину приміщення кропивницької лікарні під приватну клініку.

Хочеться вірити, що обшуки в Інституті були не просто і все ж таки хтось відповість за те, що замість очікуваних реформ в закладі, добудови корпусу та покращення умов та якості лікування пацієнтів – ми бачимо картину, яка б скоріше личила старому керівництву – кумівство, сватівство, державні премії за захмарні ціни на ліки, в той час, коли держава і так забезпечує менше 15% дорослих українців з онкологією необхідним лікуванням.

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини