«Мафії не бояться тільки дурні, але президент Зеленський сказав – воювати»: Сергій Гайдай про корупцію на Закарпатті

05.09.2019 в 13:31 | Ольга Чернявська, джерело: «Facenews»

Незабаром екс-керівник Мукачівщини Сергій Гайдай обійме посаду першого заступника голови Закарпатської ОДА. Його можна сміливо назвати політиком нової генерації, хоча сам себе поки не вважає політиком, адже працює у виконавчій владі. Ще до початку роботи в регіоні він почав об’їжджати кожне село, аби дізнатись про проблеми, а згодом – звітував, що вдалось зробити. Він не читав суху статистику «з папірця», і завжди вказував на головні акценти – позитивні чи негативні. За що, зокрема, і потрапив в немилість до старих політиків. Після позитивних зрушень на Мукачівщині він, в хорошому сенсі цього слова, зазіхнув на область.

У інтерв’ю FaceNews.ua Сергій Гайдай розповів, як перетворити Закарпатську область з дотаційної на 70% на прибуткову, звідки взяти інвесторів, як області перестати страждати від повеней, побороти проблемні питання вирубки лісу, поганих доріг та сміттєзвалищ, та загалом – про плани у команді нового губернатора.

Сергію Володимировичу, Ви є претендентом на посаду першого заступника голови Закарпатської ОДА Ігоря Бондаренка. Водночас, деякі ЗМІ Закарпаття пишуть, що за попередніми планами ви мали залишитися в статусі радника. То були у Вас плани займати публічну посаду на Закарпатті, чи ні? І, власне, коли може відбутися Ваше офіційне призначення?

Деякі ЗМІ Закарпаття пишуть, що в мене є плани залишатися в статусі радника. З самого початку була чітка домовленість і з президентом, і з Ігорем Самійловичем Бондаренком, про моє призначення першим заступником голови ОДА Закарпатської області.

Певна інформація, яку розповсюджують якісь ЗМІ, не відповідає дійсності. Більше того, мої амбіції – бути першим заступником, допомагати повністю і бути в команді Бондаренка. Тоді як задача певних заангажованих ЗМІ – дискредитувати мене. Тому що вони розуміють: завдяки моєму майже 4-річному досвіду роботи в Закарпатті я знаю всю їхню підноготну – де вони крадуть гроші. І є чітка задача не допустити такого в майбутньому.

Погодження в Кабміні ми вже отримали. Ігор Бондаренко його підписав. Чекаємо, можливо, цього тижня буде моє офіційне призначення і представлення колективу на посаді першого заступника голови ОДА.

Якими питаннями Ви опікуєтесь як радник голови ОДА?

Поки що, на даний момент, як радник голови ОДА основна моя задача – розібратися з ремонтом доріг Закарпаття. В нас є чітке розуміння: все, що робилося до сьогоднішнього дня, м’яко кажучи, було некоректно. І не так, як мало би бути для того, щоб ми розвивали мережу доріг Закарпаття. Гроші були розпорошені. Це просто жах! Ми зараз з’ясовуємо ситуацію і будуємо новий стратегічний план розвитку, ремонту доріг Закарпаття.

Ще є багато побічних питань, куди мене залучає голова ОДА – як радника, як людину, яка десь має певний досвід. Ми вже багатьма питаннями займаємось. Це стосується і проблемних питань – таких як Мужіївський золоторудник. Боржавські вітряки, Сведовець. Це такі нагальні питання як Ужгородський аеропорт та будівництво нового – Мукачевського, залучення інвестицій, проблеми зі сміттєзвалищами. Тобто багато питань, в які голова обласної адміністрації залучає мене для роботи.

«В кабінетах чиновників мають висіти портрети загиблих воїнів, аби стидались хабарі брати»

На сайті президента є петиція, яка стосується Вас особисто – про призначення головою Закарпатськї ОДА. Автор петиції стверджує, що Ви б упорались із найболючішим для регіону питанням – незаконною вирубкою лісу, та змогли б протистояти місцевим «царькам», які роками грабують Закарпаття. У Вашому Facebook є не одна публікація про незаконні вирубку лісу і видобування гравію з річок. Як давно Ви почали займатися цими питаннями, та чи не боїтеся місцевої мафії? Адже де великі нечесно зароблені гроші – завжди небезпека здоров’ю та життю.

Я нікого не просив ту петицію створювати. Але якщо чесно – по-людськи просто приємно, що мою роботу ще в якості голови Мукачівської РДА побачили, оцінили, і тому з’явилась така петиція. Хоча багато моїх знайомих, які бачили її, телефонували мені і казали, що не можуть зареєструватись, бо якісь системні збої: «Не можемо зареєструватись, Сергію, але ми за тебе».

Що стосується війни з місцевими царьками, незаконної вирубки лісу і видобування гравію чи інших питань – буду воювати жорстко і публічно, і з цієї дороги не зійду. До речі, таку чітку задачу мені поставив президент Володимир Зеленський в особистій розмові.

Чи боюся я місцеву мафію? Не бояться тільки дурні люди. Але якщо порівняти ситуацію, яка в Закарпатті і на Луганщині, в Донецьку, на передовій – там, де хлопці воюють зі зброєю в руках, гинуть… Їм там набагато важче, ніж нам. Тому я готовий повісити в своєму кабінеті наших загиблих закарпатців для того, аби щодня це було нагадування і мені, і людям, які приходять з певними пропозиціями, що люди взагалі своє життя поклали.

Також спробуємо залучити ще більше грошей в область. Якщо порівняти з нашими сусідами – Львівською областю – то прикро. Вони розвиваються набагато більше і грошей отримують набагато більше.

Я планую достатньо жорстко контролювати ремонти доріг. Ми з Ігорем Самійловичем плануємо запросити організацію CoST Ukraine, яка безпосередньо контролює якість ремонтів, і вже надіслали листа в директорат при Міністерстві інфраструктури. Ми в цьому плані відкриті.
Плануємо залучати інвесторів і запрошувати їх в Закарпаття. Плануємо все ж таки розпочати програму по будівництву сміттєпереробних заводів. І дуже хотіли б добитися того, аби профінансували програму берегоукріплення ріки Тиса. Щороку Закарпаття потерпає від паводків. І це відбувається не тільки від того, що багато дощів, чи бездумно і бездарно ріжуться ліси, а ще й від того, що погана інфраструктура саме берегоукріплення.

Це програма дуже дороговартісна, вона розрахована на кілька років. Але дуже хотілося б, аби вона була реалізована. Тому що щороку Закарпаття просить у Києва додатково 200-300 мільйонів гривень на відновлення інфраструктурних об’єктів, бо вода робить велику шкоду. А якщо ми побудуємо ту мережу берегоукріплення – і польдери, і мости, і дамби – то просто зупинимо ті постійні прохання дати гроші на ремонт, дороги, домогосподарчі проблеми певних об’єктів інфраструктури.

Ви плануєте завжди залишатись у політиці, чи можуть трапитись обставини, після яких полишите цю справу?

Я зараз у виконавчій владі, а це не зовсім статус політика. Можливо, колись я піду в політику, але поки що я на своєму місці. А результати роботи… Ми побачимо – дайте хоча б рік, тоді все буде не на словах, а вже на ділі.

Читайте FaceNews в Google Новости

Популярные видео на YouTUBE

В Києві муніципали запобігли самогубству 30-річної жінки (відео)
БМП Bradley "розмазала" ворожу техніку (відео)
Яскравий спалах освітив нічне небо в Україні (відео)
У Києві на Хрещатику сталася масова бійка (відео)
Бійці "Помсти" знищили кросові мотоцикли окупантів (відео)
Окупант палкою "стріляв" по українському дрону (відео)
"Айдар" взяв у полон групу окупантів біля Часового Яру (відео)
У Рубіжному зробили туалет із російських ящиків для снарядів (відео)
Все видео

Лента новостей

У Росії закінчується місце на головному військовому цвинтарі, якого мало вистачити на 200 років
🕑 1 годину 1 хвилину тому
В окупованому Бердянську ліквідували організатора катівень (відео)
🕑 5 годин 2 хвилини тому
В Міноборони пояснили, як оскаржити висновок ВЛК
🕑 11 годин 2 хвилини тому
В РФ оголосили в розшук президента Зеленського
🕑 вчора
Валютна лібералізація: НБУ оголосив найбільші пом'якшення для бізнесу
🕑 вчора
Ухилянт пред'явив на кордоні довідку ВЛК із майбутньою датою (фото)
🕑 позавчора
Прикордонники завадили вивезти скрипку Страдіварі за кордон (фото)
🕑 позавчора
Поліція розслідує завищені зарплати та премії чиновників Ірпінської міської ради
🕑 позавчора
В окупованому Криму поїзд розчавив "шістку" ВАЗ (фото)
🕑 позавчора
РФ має "трирівневий" план дестабілізації України - генерал Скібіцький
🕑 позавчора
ЗСУ не мають тилових смуг оборони перед наступом Росії, — The Associated Press
🕑 3 дні тому
Комунальники в Києві підозрюються в розкраданні 10 млн на ремонті доріг (відео, фото)
🕑 3 дні тому
Кулеба заявив США: "Шукайте проблему зі свого боку, а не з боку України"
🕑 3 дні тому
Мільйон гривень віддала одеситка шахраю псевдоволонтеру (фото)
🕑 3 дні тому
Зарубав і хотів спалити тіло матері чоловік на Житомирщині (відео)
🕑 3 дні тому
Все новости