xcounter
Calendar Icon

В Україні з'явилася сітка анонімних Telegram-каналів: як це працює

18.11.2019 14:19 (Оновлено 18.11.2019 в 14:19)
Юрій Віннічук, «Бизнес Цензор»

​В Україні з'явилася мережа анонімних політичних Telegram-каналів. Вони пишуть про Богдана, Зеленського, підтримують Портнова і ненавидять Порошенка. Їх цитують політики часів Януковича і кремлівські пропагандистські ресурси.

В 2019 році в Україні з'явилось чимало анонімних Telegram-каналів, які публікують непідтверджені політичні інсайди і суб'єктивні погляди на відносини між Україною, Росією, США та ЄС.

Тональність їхніх постів дуже схожа - в дусі російської пропаганди, або українських ЗМІ, лояльних до політиків режиму Віктора Януковича.

Але їх об'єднує ще дещо. Відібрані редакцією анонімні політичні канали регулярно репостять (цитують) один-одного. Окрім того, їх часто цитують канали маргінальних українських політиків старих часів: екс-міністра юстиції Олени Лукаш та екс-міністра доходів і зборів Олександра Клименка.

Ці канали активно підтримують погляди Андрія Портнова, ненавидять Петра Порошенка, поважають голову ОП Андрія Богдана і олігарха Ігоря Коломойського та критикують окремих чиновників з команди президента Володимира Зеленського.

А ще їх цитують telegram-канали з окупованих Росією територій - Л/ДНР. При цьому, такі канали, крім імених каналів старих політиків, повністю анонімні.

Така взаємодія може означати дві речі. Або низка цих політичних анонімних телеграм-каналів становлять одну мережу, яка працює в інтересах окремих політиків і вигідна Кремлю, або це взаємний піар - спосіб збільшення аудиторії, коли два, три або п'ять каналів цитують один-одного із закликом до аудиторії підписатися на партнера.

БЦ зібрав десяток анонімних політичних каналів в Telegram із сумнівною репутацією. Для цього ми використовували данні найбільшого каталогу uk.tgstat.com.

Редакція навмисне не залишає посилань на ці канали, щоб не збільшувати їм аудиторії. Цей матеріал носить застережний характер. Ми закликаємо не довіряти інформації в нижче вказаних та подібних їм каналах.

Шаурма Зеленського (32 тис. підписників) – перша публікація на каналі з'явилась через п'ять днів після того як президент України Володимир Зеленський сфотографувався на одній з АЗС із шаурмою.

Фото глави держави з фаст-фудом в руках була відповіддю на критику частини громадян України щодо спогадів Зеленського про Київ його юності, який у нього асоціювався із запахом цвіту лип і шаурми.

Менше ніж за місяць на "Шаурму Зеленського", де публікувалося багато "сенсаційної" але неперевіреної інформації, було підписано вже 10 тис. людей.

З початку автори каналу публікували короткі політичні новини та недоведені "інсайди" з оточення глави держави та його політичної сили "Слуга народу". Згодом канал все більше зосередився на "політичних інсайдах", які мали низький відсоток достовірності.

Наприклад, в червні "Шаурма" писала, що новим прем'єром стане Юлія Тимошенко, прохідне місце у списку "Слуги народу" коштує 2,5 млн, а Зеленський зустрінеться з Путіним в кінці місяця.

Пізніше канал прогнозував прем'єрство главі ОП Андрію Богдану, а генеральним прокурором бачив Андрія Портнова. Про цих двох осіб "Шаурма" пише багато і з підкресленим пієтетом.

На даний момент "Шаурма Зеленського" – один з найбільших каналів про українську політику, на нього підписалося 32 тис. осіб.

Водночас канал продовжує продукувати багато непідтверджених інсайдів, перемішуючи їх з суб'єктивною оцінкою важливих подій в державі з метою формування "правильних поглядів" учитачів.

А ще канал заробляє на рекламі. Оскільки канал приписує собі впливовість, то його адміни виставили ТОПову ціну "за преміальність" на розміщення рекламних постів - 2500 грн за публікацію.

"Шарму Зеленского" цитує блог Портнова і ще декілька анонімних політичних каналів, які за своєю тематикою, тональністю і частотою репостів один-одного можуть становити одну мережу. Нижче ми перерахували найбільших з цих каналів.

Легитимный (37 тис. підписників) – канал активно підтримує президента Зеленського, критикує Порошенка і багато пише про стратегічну роль Коломойського в сучасній Україні. "Не живи в ілюзіях, будь в курсі реальності" – так звучить слоган цього анонімного каналу, який видає неперевірену інформацію за об'єктивну реальність. Контент цього каналу цитує сітка інших анонімних каналів.

Зрада чи Перемога (24 тис. підписників) – пропагандистський прокремлівський агрегатор новин, цитує російські та українські анонімні канали. Водночас саму "Зраду чи Перемогу" цитують російські ресурси та канали Л/ДНР. В контактах вказана почтова адреса заблакованого в Україні mail.ru.

Крокодил (12 тис. підписників) – публікує багато критики колишнього президента Петра Порошенка і підтримує діяльність Андрія Портнова. Канал цитують ресурси колишнього міністра доходів та зборів Олександра Клименка, Олени Лукаш, російські та українські політичні анонімні Telegram-канали.

Запрещённая Украина (12 тис підписників) – російський канал, який називає себе єдиним забороненим в Україні. Публікує фейки та пропаганду в стилі "распятого мальчіка". Канал цитують ресурси Клименка, канал Лукаш та інші подібні блоги.

Vesti (9 тис. підписників) – канал однойменного видання чиновника-втікача Клименка, який систематично цитує фейкові та прокремлівські канали, в тому числі і вище згадані.

Женщина с косой (10,5 тис. підписників) – схожий на попередні канали. Сумнівна достовірність інформації, анонімність, тональність в дусі кремлівської пропаганди. "Женщину…" цитують вище згадані ресурси та інші канали з меншою аудиторією.

Шептун (10 тис. підписників) – ще один ресурс з мережі анонімних політичних каналів Telegram, якого цитують вище перераховані канали, а також прокремлівські пропогандисти, в тому числі - і пропагандист Володимир Соловйов.

"Шептун" активно слідкує за діяльністю Портнова і ледве не щодня робить публікацію про цього чиновника часів Януковича.

Разведчик (9,8 тис. підписників) – цей канал активно цитує "пропогандистську сітку", але сам він орієнтований більше на російську аудиторію. Найбільша кількість репостів була зроблена пропагандистами з РФ. Основа тема каналу – відносини України із США та скандал, пов'язаний з Джо Байденом, Миколою Злочевським і процедурою імпічменту Дональда Трампа.

Цибуля (5,2 тис. підписників) – новинний канал, який багато пише про діяльність Портнова, цитує ресурси екс-міністра утікача Клименка, аналізує "плани колишнього президента Порошенка щодо путчу", та репостить канали з відібраної нами сітки.

Яким каналам можна довіряти?

Якщо ви використовуєте Telegram для отримання інформації, то звертайте увагу на його тип. Це може бути авторський, канал ЗМІ, анонімний або агрегатор - збирає інформацію з різних джерел.

Два останніх типи найбільш ризикові з точки зору поширення фейків та недостовірної інформації, оскільки зазвичай посилаються на анонімні джерела, не вказують власних засновників і, відповідно, не несуть жодної відповідальності.

Авторські та канали ЗМІ також не несуть юридичної відповідальності за поширення недостовірної інформації, але в цьому випадку його засновники несуть репутаційні ризики.

Загалом, інструмент впливу на суспільство через анонімні Telegram-канали був запозичений українськими пропогандистами у російських. Там вже давно діє кремлівська пропагандистська сітка, до якої входять анонімні канали НЕЗЫГАРЬ (248 тис. підписників), Бойлерная (203 тис. підписників), Кремлёвский мамковед (101 тис. підписників) та інші.

Тональність постів в каналах пропонує читачеві сприймати всі події, які відбуваються в РФ з точки зору боротьби окремих веж Кремля між собою. Нав'язується думка, що реальної опозиції в країні не існує. А всі протестні акції проплачені одними представниками влади проти інших.

Скільки коштує розкрутити канал в Telegram?

Якщо ви є читачем анонімного каналу в Telegram, то майте на увазі, що його розвиток і адміністрування потребують чималих інвестицій. Тобто за те, що ви споживаєте інформацію, канал платить.

Telegram - це месенджер зі своєю закритою інфраструктурою, який не індексується пошуковиками.

Відповідно, для того щоб канал розвивався, потрібно постійно інвестувати в залучення аудиторії через дорогу таргетовану рекламу на Facebook та Instagram, платні/безкоштовні рекомендації користувачів та купувати аудиторію в інших Telegram-каналів.

Наприклад, зараз вартість 100 нових підписників в українському telegram коливається в межах 500-1000 грн, в залежності від тематики та обраної аудиторії.

Тобто інвестиції в канал на 10 тисяч підписників можуть становити до 100 і більше тисяч гривень, без врахування оплати роботи адміністратора та дизайнера. При цьому варто враховувати і постійні відписки користувачів від каналів.

Але існує інший спосіб нарощування аудиторії в каналів: боти і фейкові користувачі. За значно менші гроші певні організації, в переважній більшості з Росії, можуть накачати канал "фейковими" підписниками, щоб у живих користувачів виник ефект соціального схвалення: "якщо цей канал читає десятки тисяч користувачів, то він може бути цінним і для мене".

Виявити канал з фейковою аудиторією можна, визначивши його рівень ERR – співвідношення переглядів посту до кількості читачів. У фейкових каналів цей показник зазвичай знаходиться на позначці до 20%. Однак, якщо канал знаходиться в сітці інших каналів, то його ERR буде 50% та вище.

Також звертайте увагу на те, кого обраний вами канал цитує. Для того щоб впливати і формувати думку сотень тисяч громадян, одного каналу недостатньо. Для цього використовують мережу каналів. Одну з таких ми і описали в цьому тексті.Источник: https://biz.censor.net.ua/r3151221

Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини