xcounter
Calendar Icon

"Приліт" ракети в Польщу: країни Європи та США не можуть визначитись, чи запускали ракету з Росії (відео)

16.11.2022 12:00

У другій половині дня 15 листопада під час масованого обстрілу російськими ракетами України дві ракети впали на територію Польщі, загинули дві людини.

Кореспондент Radio Zet повідомив, що у селі Пшеводув поблизу українського кордону впали дві ракети та потрапили у зерносушарки. Тим часом польські блогери написали, що воронка однозначно вказує на те, що це була крилата ракета, яка могла "заблукати". На це вказують і уламки, знайдені на місці.

Після учорашньої пресконференції польського уряду зрозуміло, що нічого не зрозуміло. Наразі лише з'ясовуються причини того, що сталось, а також розглядається питання про застосування статті 4 НАТО (скликання всіх членів Альянсу для консультацій з питань безпеки).

На тлі повідомлень про російські ракети, що впали в Польщі, учора ввечері почався обвал російського ринку.

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький терміново скликав комітет Ради нацбезпеки. У МЗС Польщі заявили, що на територію країни впала ракета російського виробництва. Водночас президент Анджей Дуда заявив, що не має точної інформації, хто саме запустив ракету, що впала на території Польщі.

Реакція США, Латвії, Естонії, Чехії, Франції та України

Президент США Джо Байден скликав екстрену зустріч зі світовими лідерами, які зібралися на зустріч G20 на Балі. У ній взяли участь лідери Америки, Німеччини, Канади, Нідерландів, Японії, Іспанії, Італії, Франції та Великобританії. Усі, крім Японії, є членами НАТО, до якого також входить Польща.

Байден після зустрічі зі світовими лідерами назвав "малоймовірним" те, що ракета, яка впала у Польщі, була випущена з Росії.

"Я хочу переконатися, що ми точно з'ясуємо те, що сталося... Потім ми визначимося з нашим наступним кроком", - сказав він.

Відповідаючи на запитання, чи була ракета випущена з Росії, Байден сказав:

"Є попередня інформація, яка суперечить цьому. Я не хочу говорити про це, поки ми не проведемо повне розслідування. Але, судячи з траєкторії, малоймовірно, що вона була випущена з Росії, але побачимо".

Відеокоментар американського президента учора опублікував сайт Білого дому. А вже просто зараз Джо Байден проінформував G7 та партнерів по НАТО, що вибух у Польщі був викликаний українською ракетою ППО, пише Reuters з посиланням на джерело в альянсі.

При цьому троє офіційних осіб США заявили Associated Press, що за попередніми оцінками, ракета була випущена українськими військами по російській ракеті, що наближалася для удару по енергетичній інфраструктурі України. До цього повідомлення журналіст Associated Press Джеймс ЛаПорта з посиланням на джерело в розвідці США повідомив, що це таки російські ракети перетнули територію Польщі, унаслідок чого загинули двоє людей.

Міністр оборони Латвії Пабрікс оперативно відреагував на події в Польщі.

"Моєю першою реакцією після того, як росіяни вдарили по території Польщі, були б наступні кроки: 4-та стаття, а також протиповітряна оборона повітряного над Україною", - міністр оборони Латвії Пабрікс.

У цій статті йдеться про консультації між країнами НАТО, якщо вони вважають, що є загроза безпеці та територіальної цілісності країні, яка у складі альянсу. Що стосується протиповітряної оборони над Україною, то йдеться про встановлення безполітної зони, яку гарантували б сили та засоби НАТО.

У МЗС Естонії відреагували лаконічно:

"Естонія готова захищати кожний сантиметр території НАТО. Ми повністю солідарні з нашим близьким союзником Польщею".

Міністр оборони Чехії Яна Чорнохова заявила, що навіть якщо російський ракетний удар по Польщі був помилкою, "ми всі сприймемо це як ескалацію конфлікту".

Президент Франції Еммануель Макрон закликав обговорити влучання російської ракети по території Польщі на саміті G20 в Індонезії.

Підсумовуючи влучання ракет на території країни НАТО, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба запропонував НАТО надати Україні винищувачі F-15 та F-16 разом з більшою кількістю ППО, і проблема російських ракет буде вирішена.

Читайте також: У Києві російські ракети влучили у три багатоповерхівки, квартири вигоріли вщент (фото, відео)
Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини