Гарік Кричевський: Вірю у Перемогу, у те, що Україна стане чудовою, великою, потужною європейською державою

15.01.2023 в 11:52 | Володимир Поліщук, «arminfo.info»

Я дивлюсь на небо кожен день, Я дивлюсь на місяць і на зорі. Не змінився зміст моїх пісень, Часу всупереч і навіть долі. Сльози втрат, надія на весну, Де розлука — там слова до Бога. Кожна мить — це думка про війну, Кожен день — це наша Перемога! Гарік Кричевський, грудень 2022 р.

Гарік Кричевський — відомий автор і виконавець пісень у стилі шансон. Ті, чия юність припала на буремні 80–90-ті роки минулого століття, чи не на пам’ять знають його пісні «Киянка», «Привокзальна», «Мій номер 245»…

Майбутній поет, композитор, співак народився у Львові, навчався в школі № 45, у паралельному класі з автором цієї публікації. Перший свій вокально-інструментальний ансамбль він організував у 13 років, тоді ж почав писати пісні. Популярність його творчості підтверджена численною армію прихильників, музичними преміями багатьох фестивалів авторської пісні. У 2012 році вів популярну програму «Круті 90-ті з Гаріком Кричевським» на телеканалі «НТН».

Гарік — заслужений артист України, волонтер. З початком повномасштабної війни росії проти України він зайняв чітку проукраїнську позицію: у перші її дні й на протидію роспропаганді розповів прихильникам свого таланту по всьому світу про російську агресію. Кошти з благодійних концертів, що дає Гарік Кричевський в містах Західної Європи, Ізраїлю, спрямовуються на допомогу Збройним Силам України, обладнання для дитячих лікарень.

Гарік Кричевський розповів АрміяInform про те, чим жив до 24 лютого минулого року і чим живе зараз — після цієї трагічної дати…

Гарік, з огляду на те, що ми вчилися в паралельних класах у львівській школі № 45 і маємо купу спільних знайомих, спілкуватимемося на «ти»?

— Так, звичайно! Я пишаюсь, що серед моїх однокашників є ті, що служать у теробороні, у ЗСУ, а військова журналістика, інформування людей, що відбувається на фронті — це насправді крута й потрібна справа!

Пригадай 24 лютого 2022 року. Як ти дізнався про початок агресії росії проти України?

— Ми були в Києві, готувалися до великого ювілейного концерту, котрий мав відбутися 4 березня у Палаці культури «Україна». У нас щодня були репетиції зі старими та новими музикантами. Після концерту мали відправитися у тур.

Тоді у всіх засобах масової інформації казали про можливу війну, деякі люди, побоюючись її, покидали країну. Але я до останнього не вірив, що вона стане такою повномасштабною… Я думав, що якщо щось і почнеться — то це буде десь на Сході, де вона тривала усі ці вісім років.

Коли ми прокинулися від вибуху ракет у Києві, то, звичайно, це був шок — адже ніхто не міг припустити, що станеться таке безумство.

Я із сім’єю планував вперше заночувати в будинку, який я багато років реконструював під Києвом. Коли на столицю полетіли ракети, у нас була думка переїхати туди. Тому що за містом, мабуть, було б безпечніше.

На щастя, ми цього не зробили, адже наше містечко неподалік Житомирської траси потрапило під окупацію, і в моєму будинку жили орки, де неабияк побешкетували… Замість того, щоб моя родина там переночувала — там ночували бурятські танкісти. Багато жителів кортежного містечка по-суті стали тоді заручниками окупантів.

Один із наших спільних знайомих розповідав, що вони розграбували твій будинок, але не взяли найціннішу річ доволі коштовний музичний інструмент…

— Я був у Львові, коли росіян через місяць вибили звідти. Туди приїхав мій друг Рома, що служить в теробороні. Він надіслав мені відео, на якому було видно увесь той безлад, що вони лишили по собі. Не хочу навіть про це говорити. Усе, що можна було вкрасти, було вкрадене: телевізори, техніка, апаратура…

Але, з огляду на їхній «високий інтелект», не зрозуміли, що найціннішою річчю там була антикварнаYamaha Grand Piano — це такий дуже дорогий вінтажний музичний інструмент, який коштує щонайменше 10 тис. доларів. І головне, що його неможливо десь купити. Цей мені переправляли з Америки.

Орки його навіть не покалічили чи то завдяки якійсь щасливій випадковості, чи то просто не розуміли, що воно таке.

Тому що навіть мою колекцію дерев’яних скульптурок, котру я все життя збирав, — привозив із гастролей, вони просто спалили в каміні. Такий чистісінький вандалізм був…

Уже за кілька днів від початку широкомасштабної війни ти у всесвітній мережі звернувся до своїх прихильників і спробував їм розповісти про те, що відбувається в Україні. Як ти вважаєш, хтось почув тебе?

— Сподіваюсь, — почули. Багато хто взагалі не розумів того, що відбувається: артисти з росії та з інших країн. Я спробував повідомити їм про це. Мені потім телефонували з тієї сторони — хтось вибачався, казав «ми не винуваті, пробачте нас», та були ті, хто погодився з тим, що відбувається. Тому в мене і з’явилася пісня «Шлях додому», де я говорю про те, що половину друзів я загубив, утім на цьому шляху в мене з’явилися нові люди…

Звернення Гаріка Кричевського до своїх глядачів у росії

— Гарік, щиро дякую за це мультимедійне інтерв’ю, за твою громадянську позицію, за твою творчість! Сподіваюсь, твої побажання справдяться і наша Перемога не за горами!

Фото з архіву Гаріка Кричевського

Володимир Поліщук

Кореспондент АрміяInform

Читайте FaceNews в Google Новости

Популярные видео на YouTUBE

В Києві муніципали запобігли самогубству 30-річної жінки (відео)
БМП Bradley "розмазала" ворожу техніку (відео)
Яскравий спалах освітив нічне небо в Україні (відео)
У Києві на Хрещатику сталася масова бійка (відео)
Бійці "Помсти" знищили кросові мотоцикли окупантів (відео)
Окупант палкою "стріляв" по українському дрону (відео)
"Айдар" взяв у полон групу окупантів біля Часового Яру (відео)
У Рубіжному зробили туалет із російських ящиків для снарядів (відео)
Все видео

Лента новостей

В РФ оголосили в розшук президента Зеленського
🕑 5 годин 18 хвилин тому
Валютна лібералізація: НБУ оголосив найбільші пом'якшення для бізнесу
🕑 15 годин 56 хвилин тому
Ухилянт пред'явив на кордоні довідку ВЛК із майбутньою датою (фото)
🕑 вчора
Прикордонники завадили вивезти скрипку Страдіварі за кордон (фото)
🕑 вчора
Поліція розслідує завищені зарплати та премії чиновників Ірпінської міської ради
🕑 вчора
В окупованому Криму поїзд розчавив "шістку" ВАЗ (фото)
🕑 вчора
РФ має "трирівневий" план дестабілізації України - генерал Скібіцький
🕑 вчора
ЗСУ не мають тилових смуг оборони перед наступом Росії, — The Associated Press
🕑 позавчора
Комунальники в Києві підозрюються в розкраданні 10 млн на ремонті доріг (відео, фото)
🕑 позавчора
Кулеба заявив США: "Шукайте проблему зі свого боку, а не з боку України"
🕑 позавчора
Мільйон гривень віддала одеситка шахраю псевдоволонтеру (фото)
🕑 позавчора
Зарубав і хотів спалити тіло матері чоловік на Житомирщині (відео)
🕑 позавчора
"Я занадто довго в цьому виді спорту": Ломаченко може завершити боксерську кар'єру (відео)
🕑 позавчора
Чиновник Деснянської РДА Києва "погорів" на хабарі (фото)
🕑 позавчора
Позбавляємося каламутності води в басейні з коагулянтами AquaDoctor
🕑 3 дні тому
Все новости