xcounter
Calendar Icon

День Державного прапора України

День Державного прапора України
Державне свято
Святкують 23 серпня

Державний прапор є одним із найважливіших символів України.

Цікаві факти

Найбільший прапор нашої країни було внесено до Книги рекордів України. Він вражає своїми неймовірними розмірами: 40 метрів завширшки та 60 метрів завдовжки, при цьому дотримані всі пропорції – 2:3.

Цей прапор дуже тяжкий, він важить 120 кг. Незважаючи на свої значні розміри та вагу, цей прапор об'їхав багато українських міст, а також був розгорнутий у звільненому в 2014 році від терористів Маріуполі.

Самый большой флаг Украины

Уперше на офіційному рівні синьо-жовтий прапор визнано символом українського народу 22 березня 1918 року Центральною Радою на чолі з Грушевським. Також було прийнято відповідний Закон, який стверджував, що поєднання двох кольорів, жовтого та блакитного, є прапором Української Народної Республіки.

23 серпня 1991 року до будівлі Верховної Ради народні депутати внесли великий синьо-жовтий український прапор. Той самий легендарний прапор, який зберігається як реліквія у музеї ВРУ. Наступного дня, 24 серпня 1991 року, Україна проголосила свою незалежність.

Саме свято День українського прапора було встановлено 23 серпня 2004 року указом президента Леоніда Кучми.

Чому вибрали саме ці кольори?

Існує дуже багато версій того, що саме символізують два кольори на прапорі нашої країни. Суперечки з цього приводу тривають і досі. За однією з них, жовтий означає духовний світ, духовність, вищі небесні сили. А синій – земні цінності та свободу.

23 августа 1991 года в здание Верховной Рады Украины народные депутаты внесли украинский флаг

Всі свята