xcounter
Calendar Icon

Не свято весни, краси та жіночності: справжня історія 8 березня

Не свято весни, краси та жіночності: справжня історія 8 березня
Державне свято
Офіційний вихідний
Святкували 8 березня

З наближенням 8 березня люди знаходяться в активному пошуку подарунків і квітів, не знаючи багатьох нюансів про справжню історію Міжнародного жіночого дня.

Існує думка, що цей день – свято весни, краси та жіночності, а також щодо того, що світ зобов'язаний цією датою комуністці та активістці у боротьбі за права жінок Кларі Цеткін. Однак це не так, як і історія 8 березня насправді бере свій початок задовго до цієї персони.

8 березня 1977 року Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію, яка пропонувала країнам світу "відзначати Міжнародний день прав жінок і міжнародного миру". Саме таке трактування має сенс.

Дню боротьби за права жінок передували рухи суфражисток, активісток і робітниць, які наприкінці ХІХ століття – на початку ХХ виборювали свої права у всьому світі.

У багатьох країнах почали проходити марші жінок, до яких долучалися співробітниці різних підприємств з вимогою надання рівних умов праці з чоловіками.

Ключова передумова для 8 березня – мітинг у Нью-Йорку в 1909 році, коли жінки вимагали на вулицях виборчого права та скорочення робочого дня з 16 години до 10.

Вже у 1910 році у США почали святкувати Національний жіночий день.

Ці події привернули увагу Цеткін, яка під час зустрічі соціал-демократів у Копенгагені (Данія) сказала, що це свято має відзначати увесь світ. На її думку, у цей день жінки мали виходити на вулиці та публічно заявляти про те, що їх не влаштовує.

Вже за рік Міжнародний жіночий день почали відзначати європейські країни, де згодом багато держав надали жінкам виборче право. Однак час йшов і це свято стало у свідомості багатьох людей днем краси, кохання, жіночності та весни. Втім це не тільки розповсюджені кліше, але і не позиція тих, хто запровадив це свято та боровся за жіночі права на початку минулого століття.

Докторка політичних наук, директорка ГО «Гендерний центр Волинської області» Оксана Ярош наголосила:

те, що так багато людей в Україні асоціюють 8 березня лише із більшовицьким періодом, означає, що радянська пропаганда була дуже ефективною.

"У радянському союзі проголосили, що жінки вже рівні і мають усі права. Це велика брехня. Про права людини в тоталітарній державі не може йти мова. Міжнародний день жінок у союзі перетворився на день весни і краси, що не є сутністю цього дня", - пояснила Ярош.

Всі свята