Чому цей день важливий і як він може вплинути на ваше здоров’я Сьогодні, 29 травня, у світі відзначають Всесвітній день здорового травлення — неофіційне міжнародне свято, започатковане у 1958 році. І хоча це не святковий день у звичному розумінні, він має надзвичайно важливе значення для всього людства. Його головна мета — нагадати: ми — це те, що ми їмо.
Хто започаткував та навіщо?
Ініціатором свята виступив Фонд Всесвітньої гастроентерологічної організації (WGO). Організація прагне через цю дату:
- популяризувати здоровий спосіб життя і збалансоване харчування;
- звернути увагу суспільства, урядів та медичних установ на поширені хвороби травної системи (зокрема, хворобу Крона, виразковий коліт та інші);
- посилити контроль за якістю харчових продуктів у магазинах і закладах громадського харчування;
- контролювати використання харчових добавок і барвників;
- змінювати тему щороку, привертаючи увагу до конкретного розладу травлення.
Хвороби шлунково-кишкового тракту молодшають
У сучасному світі, особливо у великих містах, майже кожен хоча б раз стикався з проблемами травлення. Ще гірше — дедалі частіше діагноз "хвороби шлунково-кишкового тракту" чують діти. Ці недуги перестали бути проблемою лише "бідних" країн — вони поширені по всьому світу, зокрема і в технологічно розвинених державах.
Причини очевидні: погана екологія, хімічно оброблена їжа, малорухомий спосіб життя, відсутність харчової культури.
Як харчуватися смачно, різноманітно й водночас правильно?
Ось 10 базових порад від гастроентерологів:
- Дотримуйтеся почуття міри — не переїдайте.
- Уникайте фастфуду та обробленої їжі.
- Обирайте натуральні продукти без консервантів.
-
Зменшіть споживання рафінованих продуктів:
- замініть білий цукор на мед,
- білий рис — на бурий,
- хліб — на цільнозерновий.
- Не їжте перед сном.
- Споживайте не менше 1,5 літра води щодня.
- Віддавайте перевагу рослинним оліям замість тваринних жирів.
- Обмежте споживання солі та солоних закусок.
- Додавайте в раціон білок: м’ясо, риба, морепродукти, бобові.
- Відмовтеся від газованих напоїв.
Художник-абстракціоніст одружився. Через кілька місяців подруга запитує його дружину: — Ну як вам живеться? — Добре, — відповідає вона. — Чоловік малює, я готую обід, потім ми сідаємо і намагаємося вгадати: що він намалював і що я приготувала.

ЗНО 2019 началось. Пять ответов на главные вопросы
По несколько тысяч долларов с каждого: что скрывается за всеобщим декларированием доходов
За спиной Зеленского: что известно о ключевых советниках шоумена