xcounter
Calendar Icon

День осіннього рівнодення

День осіннього рівнодення
Традиційне свято
Святкують 23 вересня

Традиції та звичаї у цей день

Щороку 22 чи 23 вересня настає День осіннього рівнодення. Ця дата змінюється рік у рік.

Що означає осіннє рівнодення?

Це астрономічне явище: Земля стає вертикально по відношенню до Сонця. Північний полюс виявляється унизу й у тіні, але в південний полюс потрапляють сонячні промені, оскільки він - вгорі.

Кожна дитина вам дасть відповідь, що рівнодення - це коли день дорівнює ночі. Тобто тривалість світлого часу доби – 12 годин. Відповідно, і ніч сьогодні триває також 12 годин.

Але це все, з погляду точних астрономічних підрахунків, є приблизними даними. Ви будете, можливо, здивовані, але виходить навпаки!

Саме в день рівнодення на всій нашій планеті немає жодної точки, де б день дорівнював ночі. Справа в тому, що в Північній півкулі вирівнювання дня і ночі відбувається пізніше осіннього рівнодення, а в південній - раніше.

Починаючи з завтрашнього дня, 24 вересня, дні ставатимуть коротшими, а темний час доби - довшим. Сьогодні Сонце вранці піднімається точно на сході, а ввечері сідає точно на заході.

Звичаї та прикмети у День осіннього рівнодення

  • Це не найкращий час для нових починань.
  • При цьому було б добре в цей день закрити незакінчені проекти та "підчистити хвости", віддати борги чи речі, які ви позичали.
  • Цього дня бажано знайти "свій дзен", тобто набути душевного спокою та визначити джерела, звідки ви черпатимете енергію та натхнення для майбутніх звершень.
  • Жодних негативних думок! Не можна лаятися та ображатися, сваритися та йти на конфлікт.
  • Цього дня бажано відвідати сауну або відправитися до масажиста, на природу або просто послухати релакс-музику, що допоможе вам розслабитися і "знайти себе".

Народні прикмети у день осіннього рівнодення

  • Осінь буде такою, якою погода сьогодні - або вітряна, дощова, сіра і холодна, або тепла і "золота".
  • Наші пращури помітили, якщо у цей день погода хороша, то зима буде холодною.
  • Птахи відлітають у теплі краї, то холоди настануть раніше.

Всі свята