xcounter
Calendar Icon
Хелловін
Традиційне свято
Святкують 31 жовтня

У ніч із 31 жовтня на 1 листопада відзначається свято - Хелловін. Це свято вважається найстрашнішим у році, і одночасно - найсмішнішим. FaceNews.ua розповість, у чому суть свята Хеллоуїна, а також які традиції, забобони та заборони пов'язані з 31 жовтня.

Історія Хелловіна

Століття тому кельтські язичницькі племена ділили рік на дві частини – літню та зимову. І 1 листопада влаштовували свято Самайн – на честь закінчення збирання врожаю.

Після прийняття християнства Самайн поєднався з Днем усіх святих, який відзначають 1 листопада. Таким чином, 31 жовтня стало напередодні цього свята.

На Хелловін 31 жовтня прийнято одягати похмурі, страшні костюми, прикрашати будинок і купувати солодощі, щоб пригощати дітей, що "колядують". Один з головних символів Хеллоуїна - гарбуз, що світиться, з вирізаними очима і зловісною посмішкою.

Що не можна робити на Хелловін

  • На Хелловін людині не можна обертатися, якщо під час нічної прогулянки вона почула за своєю спиною кроки.
  • Якщо опівночі вийти на вулицю, одягти одяг задом наперед і пройти вперед спиною, можна побачити відьму.
  • За прикметами, на Хелловін не можна залишати відчиненими вікна та двері в будинку: до настання темряви їх потрібно щільно закрити.

Прикмети на Хелловін

  • Щоб до хати не проникли духи та не залишилися там, запалювалися свічки.
  • Щоб відлякати від себе та своєї родини нещастя, потрібно було тричі обійти будинок чи квартиру в карнавальному костюмі та з палаючим смолоскипом у руках.
  • Побачити павука на Хелловін — до біди.
  • Люди одягали одяг задом наперед і виходили вночі на вулицю для того, щоб зустрітися зі справжньою відьмою і дізнатися свою долю.

Сни на Хелловін

Особливу увагу люди приділяли снам у ніч Хелловіна. Якщо цієї ночі насниться вода, скло або каміння, то це провісник удачі. Якщо насниться дощ, ураган чи квіти, чекайте на неприємності.

Ворожіння на Хелловін

Як правило, на Хелловін всі ігри пов'язані з яблуками, вогнем, водою і моторошними історіями.

Ловля яблук - це найдавніша гра на Хелловін, яку проводили в Ірландії ще в Середні віки. Її мета – дістати зубами яблуко з води без допомоги рук. З цієї гри щорічно робляться спроби встановлення світових рекордів швидкості. Суть гри: яке яблуко спіймаєш – така доля на тебе і чекає. Велике яблуко важко витягти, зате є сенс за нього поборотися!

Як святкують Хелловін

У всьому світі це свято відзначають як своєрідний карнавал нечистої сили. Організовують костюмовані вечірки та масштабні креативні акції, пов'язані з темами окультизму, смерті та монстрів. Вулиці та інтер'єри прикрашають "ліхтарями Джека" - порожніми гарбузами з вирізаною на них "примарною" усмішкою. Усередині такого гарбуза з настанням темряви запалюють свічку.

Крім того, діти за старою традицією вбираються в костюми і ходять житловими будинками, випрошуючи солодощі.

Всі свята