xcounter
Calendar Icon

День залізничника України

День залізничника України
Державне свято
Святкують 4 листопада

4 листопада працівники залізничного транспорту України відзначають своє професійне свято.

День залізничника започатковано Указом №257/93 Президента України від 15.07.1993 р.

Історія Дня залізничника України

4 листопада 1861 року, ще за часів Австро-Угорської імперії, на територію сучасної України – до Львова – прибув перший потяг, який мав назву "Ярослав". У нинішньому розумінні "Ярослав" був поїздом міжнародного сполучення. Він з'єднував Відень, Краків, Перемишль та Львів.

В Україні День залізничника святкували у першу неділю серпня. Це перше професійне свято було започатковано в Росії ще в 1896 році і приурочено до дня народження імператора Миколи I, який розпочав будівництво залізниць. Святкувалось воно щороку 25 червня аж до 1917 року.

Після 1917 року свято забули майже двадцять років.

Раніше люди боялися користуватися послугами залізниці, вони просто боялися поїздів - величезних і галасливих, схожих на драконів, що дихають димом, та швидко рухаються. Насправді на той час швидкість поїздів не перевищувала 33 км/год.

Поступово люди зрозуміли переваги поїздів та зручності нового виду транспорту, перестали боятися. Працівники цієї галузі мали престижне становище у суспільстві та гарну репутацію, приблизно як у наші дні ITшники та космонавти.

Всі свята