xcounter
Calendar Icon

Міжнародний день мігранта

Міжнародний день мігранта
Міжнародний день, проголошений ООН
Святкують 18 грудня

18 грудня відзначають Міжнародний день мігранта.

Цього дня 1990 року Генеральна Асамблея ООН ухвалила Міжнародну конвенцію про захист прав усіх працюючих мігрантів та членів їх сімей.

Мета проведення цього Дня – зміцнити глобальні заходи захисту біженців та мігрантів. Ці зобов'язання містяться в Нью-Йоркській декларації, де виражається політична воля світових лідерів, спрямована на порятунок життів, захист прав людини та справедливий розподіл відповідальності на глобальному рівні.

У резолюції Генеральної Асамблеї запропоновано всім державам-членам ООН, урядовим та неурядовим організаціям відзначати Міжнародний день мігранта на основі діяльності з поширення інформації про права людини та основні свободи мігрантів, обміну досвідом та розроблення заходів щодо забезпечення їх захисту.

У своїх посланнях, присвячених Дню мігранта, Генеральний секретар ООН неодноразово закликав усі держави приєднатися до конвенції про захист прав мігрантів, які праюють. Він вказував, що світова економіка все більше залежить від робітників-мігрантів, говорив про те, що без внеску мігрантів суспільство збідніло б.

Громадяни України посідають 1-е місце серед мігрантів до країн Європейського Союзу, згідно зі статистикою за 2018 р. за кількістю виданих дозволів на проживання українці випереджають навіть китайців, індусів та сирійців. Але якщо китайці та індуси їдуть до Європи здебільшого, щоб здобувати вищу освіту і з сімейних причин, то українці їдуть працювати. 64,7% виданих українцям дозволів на проживання – трудові.

Всі свята