xcounter
Calendar Icon

День праці

День праці
Державне свято
Офіційний вихідний
Святкують 1 травня

Історія свята

1 травня щорічно відзначається День праці. Цього дня можна не виходити на роботу, бо це є державний вихідний (але не під час військового стану). Ось такий казус – у свято праці належить відпочивати від праці.

Попри те, що це свято асоціюється з комуністичним минулим нашої країни, за язичницьких часів це було свято родючості. Люди влаштовували гуляння та вшановували богиню родючості Майю, сподіваючись на гарний урожай та можливість прогодувати родину. На честь богині Майї названо місяць травень.

Святом солідарності трудящих цей день став завдяки американським робітникам, які 1 травня 1886 року провели демонстрацію за дотримання 8-годинного робочого дня замість 15-годинного. Все починалося зі страйку, а закінчилося кровопролиттям та стратами. Через кілька років після цього на згадку про вбитих у цей день людей встановили свято Солідарності трудящих усіх країн.

В Україні це не політичне свято, а свято праці та весни, а також це чудова нагода для мешканців міст виїхати на природу після довгих холодів, відкрити сезон шашликів.

А для мешканців сільської місцевості це найчастіше саме трудовий день, початок робіт на городах та в полях. Ось так у день праці все ж таки комусь доводиться працювати.

Всі свята