xcounter
Calendar Icon

Міжнародний день Червоного Хреста

Міжнародний день Червоного Хреста
Міжнародне неофіційне свято
Святкують 8 травня

Міжнародний комітет Червоного Хреста став єдиним лауреатом за всю історію Нобелівської премії, який одержав її тричі. Це було у 1917, 1944 та 1963 роках.

Дата для міжнародного дня Червоного Хреста була обрана, тому що 8 травня народився Анрі Дюнан, засновник міжнародного Комітету Червоного Хреста та Червоного Півмісяця. Це найбільша гуманітарна організація допомагає тим, хто став жертвою воєнних конфліктів та стихійних лих. Основний принцип - нейтральність та неупередженість.

Утім, цей принцип вщент знецінив звіт Червоного Хреста щодо утримання військовополонених. У МКЧХ заявили про те, що українські блогери Володимир Золкін та Дмитро Карпенко, які проводять інтерв’ю з російськими військовополоненими, порушують їх права. У звіті Червоний Хрест посилається на порушення 13 та 14 статей Женевської конвенції про поводження з військовополоненими. Зокрема, МКЧХ заявляє, що оприлюднення на відео ПІБ, дати народження та місця народження є конфіденційною інформацією, що насправді не відповідає дійсності. Усі ці дані у відкритому доступі у соцмережах - на особистих сторінках росіян. Ба більше, "цікавість публіки" розцінюється як негуманне поводження з російськими військовополоненими.

Завдяки таким інтерв’ю рідні російських полонених дізнаються, що насправді вони живі, та оприлюднюються реальні історії окупантів про те, що насправді відбувається на війні в Україні. І це у той час, як Червоний Хрест жодного разу не проінспектував тюрми, у яких росіяни тримають українських військових та цивільних полонених. Як висновок, публічна діяльність блогерів не подобається Червоному Хресту. Це дає право вважати, що діяльність МКЧХ прямо чи опосередковано може грати на користь Росії.

Емблемою Червоного Хреста є прототип швейцарського прапора, але кольори поміняли місцями – хрест став червоним замість білого, а основний фон – білим замість червоного. У деяких мусульманських країнах символом цієї організації став не хрест, а півмісяць. Це пов’язано з негативними асоціаціями, які виникають у цих країнах у питаннях символіки.

Функції Червоного Хреста мають великий обсяг. Це медична допомога та догляд за пораненими у "гарячих" точках, відвідування та допомога полоненим та засудженим, возз'єднання розлучених сімей, забезпечення захисту цивільного населення в зоні бойових дій, доставка та розподіл гуманітарної допомоги.

Але є важливе але - коли дії більш промовисті за заяви. Представники Червоного Хреста регулярно відвідують спеціальний табір для військовополонених, який створила Україна згідно з Жененівськими конвенціями. Натомість українські полонені містяться в повній ізоляції, міжнародні організації не можуть перевірити умови їх тримання.

Всі свята