xcounter
Calendar Icon

Всесвітній день медичної сестри

Всесвітній день медичної сестри
Професійне свято
Святкують 12 травня

У деяких західних країнах робочий час однієї зміни медсестри – не більше 10 годин. Вважається, що при збільшенні цього часу втома людини зростає, що може призвести до помилок і нанесення шкоди здоров'ю пацієнта. В Україні, на жаль, все ще прийнято 24-годинне чергування.

Медсестри доглядають пацієнтів і забезпечують лікування та процедури. У багатьох країнах це одна з найпопулярніших професій на ринку праці.

Професійне свято встановлено на честь видатної сестри милосердя з Англії Флоренс Найтінгейл, яка рятувала поранених під час Кримської війни та створила благодійний фонд для відкриття першої школи для сестер милосердя.

Дата свята встановлена на честь дня народження цієї сильної та мудрої жінки – 12 травня 1820 року. У своїй рідній Англії Флоренс є національним героєм і її портрет друкувався на грошових купюрах 10 фунтів стерлінгів.

Щороку Червоний Хрест вручає 50 нагород імені Найтінгейл найвидатнішим представникам цієї професії. За роки незалежності 17 українок були представлені до цієї найвищої нагороди медсестер.

Всі свята