​Історія політичних рейдерів

27.02.2017 в 17:01 | Денис Пятигорец, джерело: «Facebook»

Сьогодні до мене звернулися кілька журналістів з Волині, щоб дізнатися мою думку з приводу подій, які відбулися в Луцькій міській раді в п’ятницю 24 лютого.

Для тих, хто не в курсі – стисло поясню. В п’ятницю 24 лютого в Луцькій міській раді мало відбутися дві сесії – з початку позачергова, а потім – чергова. Чому так? Бо нажаль в Луцьку помер міський голова – Микола Ярославович Романюк. Раптова смерть міського голови передбачає перевибори. Для того, щоб вони відбулися треба виконати дві формальності – міська рада має проголосувати за дострокові припинення повноважень міського голови у зв’язку з його смертю, а вже на підставі цього рішення ЦВК має оголосити позачергові вибори. І послідовність має бути тільки така. Тобто без рішення сесії про начебто очевидний факт ЦВК не має право оголошувати дочасні вибори. Запам’ятайте цю тезу. Вона є дуже важливою для розуміння того, що відбулося в Луцькій міській раді, а головне – чому.

І ось – ситуація. Фракція «УРОПу» в луцькій міській раді, фракція «Батьківщини» та пару депутатів-ренегатів з БПП не приходять на позачергову сесію де мали розглядати питання припинення повноважень покійного Романюка. Але приходять на чергову, заявивши, що за «припинення повноважень міського голови голосувати неможна, бо це питання з позачергової сесії, а вона не відбулася, а зараз сесія чергова, тож треба переходити до будь-яких інших питань». Головуюча на сесії секретар міської ради (яка після смерті Миколи Ярославовича автоматично стала в.о. міського голови) Вусенко Юлія сказала – нічого подібного, давайте відкриємо позачергову сесію, проголосуємо єдине питання про припинення повноважень міського голови і запустимо процедуру дочасних виборів. Але ж ні, «УКРОПи» та «Батьківщина» почали стрибати навколо тендітної жінки, кричати на неї та вимагати забути про позачергову сесію та відкривати чергову. Але Вусенко виявилась значно сильніше за багатьох депутатів-чоловіків і наполягала на своєму – процес перевиборів треба запустити. «УКРОПи», на допомогу яким приїхав аж цілий голова їх фракції в облраді Рубльов, не погодилися і в цій патовій ситуації було прийнято рішення розійтися, щоб пізніше зібратися знову.

А тепер, власне, пояснення того, що відбулося. Волинській «УКРОП», а точніше його спонсори та керівники, двічі поспіль програвали вибори в Луцьку. З початку вибори програла Костанкевич і депутатом ВР став Ігор Лапін, потім вибори міського голови програв Товстенюк. На ці кампанії було витрачено по кілька мільйонів доларів, а результату – нуль. Злякавшись лучан та майбутньої поразки, керівники волинського «УКРОПу» вирішили безкоштовно рейдернути посаду міського голови Луцька. Як це зробити? Та дуже просто:

Перше – треба купити кілька депутатів міської ради, щоб в «УКРОПа» була більшість.

Друге – треба провалити голосування по «припиненню повноважень міського голови». Тоді ЦВК не зможе оголосити дочасні вибори і виконувати обов’язки мера буде Секретар міської ради.

Третє – маючи більшість, голосуєте за припинення повноважень діючого Секретаря Юлії Вусенко та обираєте секретарем голову фракції «УКРОП» в Луцькій міській раді.

І все. Ніяких виборів ще 3 роки (доки не прийде час чергових). Ніяких витрат на виборчу компанію – тільки на підкуп депутатів міської ради, але це копійки. І в результаті маєте контроль над виконкомом та міською радою. А це, в свою чергу, повний контроль над бюджетними коштами. І ніякою відповідальності перед лучанами – бо ж він не обраний мер, а «виконуючий обов’язки» - тобто перед виборцями немає жодних зобов’язань. Схема робоча, але дуже цинічна, бо всі її ідеологи та виконавці фактично поглумилися над пам’яттю великої людини - Миколи Романюка, та над всіма лучанами, в яких фактично крадеться конституційне право обирати нового очільника міста.

Саме такий план розробили юристи «УКРОПу» та намагалися його реалізувати минулої п’ятниці. Але перша спроба розбилася о непохитну Юлію Вусенко.

Як кажуть – далі буде…

Читайте FaceNews в Google Новости

Популярные видео на YouTUBE

Бійці "Помсти" знищили кросові мотоцикли окупантів (відео)
Окупант палкою "стріляв" по українському дрону (відео)
"Айдар" взяв у полон групу окупантів біля Часового Яру (відео)
У Рубіжному зробили туалет із російських ящиків для снарядів (відео)
Кадиров після повідомлень про хворобу терміново показав відео свого тренування (відео)
У цирку Запоріжжя ведмідь напав на дресирувальника (відео)
Єдиний українець у найсильнішій волейбольній лізі Олег Плотницький переможно зіграв першу гру італійської ліги (відео)
Австралієць зробив із гігантського гарбуза човен (відео)
Все видео

Лента новостей

У футбольному матчі команди Мілевського сталася масова бійка (відео)
🕑 46 хвилин тому
Захоплива подорож небом: Квадрокоптер DJI Mavic 3T
🕑 10 годин 5 хвилин тому
Олександр Кацуба: Як Україні витримати наступну зиму?
🕑 10 годин 9 хвилин тому
Україна впевнено розгромила Нідерланди на ЧС з хокею (відео)
🕑 10 годин 16 хвилин тому
В РФ спалили два тепловози (відео)
🕑 12 годин 46 хвилин тому
Поїзд розчавив авто у Вінницькій області (фото)
🕑 18 годин 46 хвилин тому
Помер екстренер збірної України з футболу Михайло Фоменко
🕑 21 годину 32 хвилини тому
Спортивно-тактичні змагання "KORDON RACE" пройшли на Львівщині (відео)
🕑 21 годину 46 хвилин тому
Telegram заблокував офіційні чат-боти для протидії окупантам
🕑 вчора
Двох українських військових вбив в Німеччині росіянин
🕑 вчора
Кубинські найманці вбили свого командира росіянина
🕑 вчора
Україна не зверталась до Польщі щодо депортації чоловіків призовного віку - посол
🕑 позавчора
ДТП в Броварах: п'яний чиновник збив групу людей, постраждала дитина (відео, фото)
🕑 3 дні тому
Українським чоловікам в Польщі продовжать захист
🕑 3 дні тому
Міністра Сольського арештував суд, за нього була внесена застава
🕑 3 дні тому
Все новости