xcounter
Calendar Icon

Кінець АТО - що далі?

23.02.2018 16:15

Нова операція — Об'єднаних сил — не розв'яже конфлікт на Сході, але дозволить навести лад на лінії фронту та зменшити кількість загиблих.

Генштаб ЗСУ оголосив сьогодні про завершення антитерористичной операції на Донбасі, яку замінить операція Об'єднаних сил. Така трансформація передбачає чітку структуру системи управління та створення Об’єднаного оперативного штабу. В чому ж полягає відмінність цих двох операцій?

По-перше, зміниться система керування. Штаб АТО формально створювався на базі СБУ, хоча саме військові були залучені до усіх операцій як силовий елемент і взяли на себе весь тягар війни — тоді інших варіантів зробити це відповідно до чинного законодавства не було. Натомість закон про деокупацію, який Порошенко підписав 20 лютого, дозволяє створити Об’єднаний оперативний штаб вже на базі ЗСУ. Це означає, що відтепер стане менше плутанини у питаннях, хто кому підпорядковується, і накази віддаватимуть саме військові, а не представники СБУ. Оскільки співробітник цього відомства може бути хорошим оперативником, однак нічого не тямити у керівництві військовими угрупованнями, тож це безперечний позитив. У самих військових залишаються їхні функції — стояти на посту та, якщо знадобиться, стріляти у ворогів.

По-друге, у нас вперше формується так званий тил армії, що існує у будь-якій точці світу та будь-якому військовому конфлікті. Якщо є лінія фронту — має бути й тилова зона, на території якої діє не окрема демократія або військовий стан, а просто певні правила. Донині нічого схожого у нас не було. Населення на окупованих територіях пересувалося вільно і контролювати це могли лише військові на блокпостах.

При цьому ЗСУ не мали жодного впливу на органи місцевої влади, функціонування поселень, селищ або певних структурних об’єктів в зоні АТО. Тепер, якщо йтиметься, наприклад, про евакуацію місцевого населення у зв’язку з реальною загрозою, то має відбутись саме евакуація, а не мітинги з плакатами "Залиште нас у спокої — це наш дім". Відтепер військові мають офіційне право віддавати такі накази.

По-третє, Об’єднаний оперативний штаб має більше повноважень на швидке реагування щодо зміни ситуації у зоні конфлікту. Наразі усі пункти пропусків працюють на підставі отриманих наказів з Києва. І щоб їх заблокувати або розблокувати, необхідно також дочекатися розпорядження "згори". Закон про деокупацію дає змогу самостійно на місцях вирішувати, чи припиняти рух товарів або громадян на ліній розмежування, чи відновлювати. Це дуже важливо, оскільки бойовики у будь-який момент можуть здійснити провокацію, і тоді військові матимуть можливість оперативно зреагувати та перекрити пункти пропуску задля безпеки населення.

Однак не варто вважати початок нової операції Об'єднаних сил вирішенням проблеми самого конфлікту на Сході. Такі зміни дозволять навести лад на лінії фронту та зменшити кількість загиблих. Тоді як відновлення державного суверенітету на окупованих територіях залежить виключно від державної політики, міждержавних домовленостей та зовнішньо-політичних компромісів.

Військові ж надалі виконуватимуть свій головний обов’язок — оборонятимуть Україну. А в разі необхідності, якщо війська окупантів вирушать далі — зупинятимуть їх. І для цього, звісно, більше підходить Операція об'єднаних сил, ніж АТО.

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини