xcounter
Calendar Icon

Українці у Другій світовій: подвиг, який не вдасться применшити нікому

08.05.2019 12:46 (Оновлено 08.05.2019 в 12:49)

​Складовою гібридної війни, що її веде проти нас Росія, є також і замовчування та перекручування ролі України у Другій світовій війні.

Відома фраза Путіна про те, що «вони» перемогли б у війні й без України.

Насправді ж саме українці завдали на свої плечі всі негоди і страждання воєнного часу, виявляли унікальні відвагу та героїзм і зазнали величезних втрат.

Лише факти:

1.В армії, на флоті, в партизанських загонах і рухах Опору воювало близько 10 млн українців. Понад 60% із них геройськи загинули.

2.Станом на середину 1944р. в Червоній армії воювало 33,93% українців. Понад половину з 15 фронтів очолювали українці. Серед командного та офіцерського складу становили понад 20%.

3.У всіх Українських фронтах українці становили понад 50% бойового складу (в 1-му Українському – до 80%).

4. Понад 2,5 млн. українців нагороджені орденами і медалями. 2072 були удостоєні звання Героя Радянського Союзу; 32 стали двічі Героями.

5. Льотчик-ас майор Іван Кожедуб збив 64 ворожі літаки й став тричі Героєм. Із 4-х повних кавалерів ордена Слави – 2 українці: льотчик штурмового авіаполку Іван Драченко і морський піхотинець Павло Дубинда.

6. Орден Богдана Хмельницького був єдиною радянською нагородою, напис на якій зроблено не російською, як на всіх інших, а українською мовою.

7.Прапор перемоги встановили 30 квітня 1945 р. над Рейхстагом українець Олексій Берест,грузин М.Кантарія і росіянин М.Єгоров. Згодом українця «викреслили» з переліку героїв.

8. Понад 400 тис. вояків налічувала Українська Повстанська Армія, що воювала водночас проти сталінського та гітлерівського режимів. Кожен четвертий вояк УПА загинув.

9.Українці воювали проти нацистської Німеччини в складі інших армій. У канадській — близько 45тис., армії США — 80тис., польській – 120 тис., у Франції – 5 тис., Чехословацькій бригаді Л.Свободи – 70% складу.

10. За особливий внесок у перемогу над нацизмом Україна отримала право стати однією із 50 держав-засновниць Організації Об’єднаних Націй.

Нам є ким і чим пишатися – від славетних походів за часів Руси-України до теперішньої звитяжної боротьби проти окупантів у Донбасі. Ми набули великого досвіду військових перемог, усвідомлення себе як повноцінної й самодостатньої складової європейської та світової цивілізацій.

Тож перемогли Гітлера – переможемо і Путіна.

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини