xcounter
Calendar Icon

Обміном заручниками повинні займатися професіонали, а не політики

23.02.2020 15:46 (Оновлено 23.02.2020 в 15:47)

Президент України Володимир Зеленський своїм указом звільнив Валерію Лутковську від виконання функцій уповноваженого представника України в робочій підгрупі Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей.

Показово, що на сайті президента не повідомили про причини звільнення Лутковської. Остання прокоментувала , що зробила це за власним бажанням. Утім, ще 5 лютого в коментарі «Новинам Донбасу» Валерія Лутковська повідомляла, що лише тимчасово припинить брати участь в засіданнях ТКГ. "Повірте, це буде дуже короткий термін", - заявляла вона.

Варто зауважити, що Лутковська зарекомендувала себе доволі дивними заявами в процесі підготовки до останнього обміну, що відбувся 29 грудня. Нагадаю коротко, про що йдеться.

Після нормандської зустрічі президент Володимир Зеленський заявив про те, що українська сторона готова забрати 72 своїх полонених. Однак пані Лутковська заявила про те, що українська сторона готова до обміну і готова прийняти 77 українських заручників. Ось ця нестиковка в цифрах створила небезпечний прецедент, коли самопроголошена "ЛНР" і Росія заявили про неузгодженість українських списків і стало під питанням взагалі сам процес обміну.

Підтвердженням цьому стали заяви представника так званої "ЛНР" Ольги Кобцевої про те, що українською стороною неузгоджені списки, що дало підстави загальмувати процес обміну як мінімум на два тижні, а також аналогічні заяви міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова. І лише після цих заяв з боку "ЛНР" та РФ, 23 січня Валерія Лутковська заявила про те, що списки на обмін ще узгоджуються і "шліфуються".

Крім того, такі заяви Лутковської про 77 полонених, фактично грали на пониження суб’єктністі президента України. Свідомо це робиться чи несвідомо, але на загал демонструється той факт, що президент, як перша і найвища посадова особа в Україні, не володіє усією інформацією щодо процесу обміну заручниками.

Уже після обміну, Валерія Лутковська заявила, що в ОРДЛО утримуються близько 300 заручників, з яких українська сторона має підтверджені дані щодо 100 осіб. По інших полонених інформація є, але все ще триває процес верифікації. "У нас є близько 100 осіб, щодо яких є підтвердження, їхні родичі приносили документи. І ще близько 200 осіб, з яких поки немає точного підтвердження. Тобто ще десь по 300 людях нам треба працювати", - повідомила Валерія Лутковська.

Показовим є і той факт, що за два тижні після заяви Лутковської, СБУ офіційно повідомила про утримання в полоні 184 цивільних осіб. "За даними інформаційного обліку Об’єднаного центру з координації пошуку, звільнення незаконно позбавлених волі осіб...станом на 20.01.2020 запитуються як незаконно позбавлені волі на території ТОТ у Донецькій та Луганській областях – 184 особи",- йдеться у відповіді Служби безпеки України на запит "Радіо Свободи"

Тобто, уже відбувається незрозуміла гра на пониження суб’єктності української спецслужби, яка власне й опікується питаннями верифікації та звільнення полонених. Тож відсутність Лутковської під час останнього раунду перговорів ТКГ у Мінську – вельми показовий і зрозумілий факт.

Обміном заручниками повинні займатися професіонали, а не політики. Наразі представником України в робочій підгрупі з гуманітарних питань Тристоронньої контактної групи призначено генерал-майора Служби безпеки України Геннадія Кузнєцова.

Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини