xcounter
Calendar Icon

Фінальна редакція закону про банки повинна відповідати інтересам України

10.04.2020 13:45 (Оновлено 10.04.2020 в 14:34)

Учора під час дискусії на телеканалі «Еспресо» мій колега Мар’ян Заблоцький повідомив, що Міжнародний валютний фонд наполягає на ухваленні банківського законопроекту у редакції першого читання, а відтак будь-які правки до нього є недоцільними.

Звісно, 16 із гаком тисяч поправок – це без крихти сумніву безглуздя й нісенітниця. Утім певна частина із них усе ж заслуговує на увагу, а окремі варто врахувати обов’язково.

Нагадаю, що ухвалення цього законопроекту є однією з умов для розблокування співпраці з Міжнародним валютним фондом. На разі Україна потребує коштів МВФ, адже не може залучати достатні обсяги фінансування на світових ринках через кризу.

Утім, я переконана, що остаточна редакція законопроекту повинна відповідати насамперед інтересам України. Саме тому діалог із Фондом необхідно продовжувати.

Насправді, законопроект у редакції першого читання не є досконалим. У нинішньому вигляді він значно посилює вплив НБУ на діяльність банків, фактично надає йому необмежені повноваження. Де гарантії, що майбутні керівники НБУ будуть кришталево порядними? Немає такої гарантії. Тому законопроект повинен мати запобіжники. Один з таких запобіжників містить моя правка.

Вона дозволить захистити банки від незаконних рішень НБУ. Я вважаю неправильним позбавляти власників банків усіх інструментів захисту своїх прав у випадку прийняття Нацбанком незаконних рішень. При цьому безумовно НБУ повинен мати вплив на недобросовісні банки.

Я впевнена, що МВФ готовий до конструктивного діалогу і в підсумку піде на зустріч, якщо зрозуміє доцільність ухвалення тих чи інших правок. Варто лише розпочати дискусію. Вважаю, що з МВФ цілком можливо досягти консенсусу.

Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини