Кому протипоказані кисломолочні продукти

07.10.2020 в 16:15 | Светлана Фус, «Facebook»

​З віком більшість людей втрачають здатність перетравлювати лактозу-молочний цукор. Тому не можуть вживати молоко, хоча добре переносять кисломолочні продукти. З чим це пов'язано і в чому їх різниця з молоком?

Кисломолочні продукти отримують в результаті молочнокислого бродіння, при якому лактоза, в кінцевому підсумку, перетворюється в молочну кислоту. І це практично, єдина їхня відмінність. В іншому, вони повністю зберігають всі властивості молока, а завдяки молочнокислим бактеріям, стають більш корисні для нашого кишечника і його мікрофлори.

Для сквашування молока можуть бути використані різні культури бактерій і грибків. Наприклад, в кефірі в цьому процесі бере участь природна закваска - кефірний грибок, симбіотична група бактерій і дріжджі. А квасне молоко (простокваша) на молокозаводі заквашують не кефірним грибком, а спеціальною культурою молочнокислих бактерій. Ряжанку роблять як квасне молоко, але з пряженого молока. У домашніх умовах закваскою для кислого молока іноді може служити і шматочок хліба. Але зараз, для отримання кисломолочних напоїв, частіше користуються безпечними готовими заквасками різного складу, які можна купити і в аптеці, і в супермаркеті.

Часто, погана толерантність до молока з віком, спонукає людей повністю виключати молочні продукти з раціону. Коли молочний цукор не розщеплюється і бродить в кишечнику, це викликає здуття живота, діарею, а іноді і блювоту. Але в такому випадку небажано вживати молоко, а кисломолочні продукти при цьому можуть залишатися в раціоні. Адже вони якщо і містять лактозу, яка залишилася після бродіння, то в незначних кількостях. Тому людям з непереносимістю лактози корисно і безпечно пити кефір, ряжанку, кисле молоко. Важливо знайти свій кисломолочний продукт. Однак слід пам'ятати про необхідність читати склад продукту – в ньому додатково може бути сухе молоко, джерело лактози. Виробники можуть додавати його для поліпшення консистенції. Також важливо вживати кисломолочні продукти без додавання цукру і крохмалю, в складі має бути тільки молоко і закваска.

Але в разі, якщо непереносимість молока пов'язана з алергією на білки молока, будь-які молочні та кисломолочні продукти повинні бути виключені з раціону. Адже ферментація молокопродуктів та перетворення в кисломолочні, не впливає на структуру їх білків (казеїн, лактоальбумін або лактоглобулін). А людям, у яких є повна непереносимість лактози, бажано перейти на безлактозні продукти.

Для дорослих людей кисломолочні напої корисні, вони не тільки активізують перистальтику кишечника, пригнічують патогенні мікроорганізми, стимулюють розвиток власної мікрофлори в кишечнику, але і сприяють засвоєнню вітамінів і кальцію. І все це впливає на стан імунної системи організму.

Ідеальних продуктів немає і кисломолочні не виняток. Якщо ж ви сумніваєтеся, чи корисні вони вам, зробіть тест на лактозну непереносимість. Але, якщо ви відчуваєте себе добре після кисломолочних продуктів і немає ніякої реакції організму на цю їжу, то такі продукти можуть стати у вашому раціоні джерелом цінних нутрієнтів. Важливо пам'ятати про кількість. Оптимально - 300-400 мл у день.

Читайте FaceNews в Google Новости

Популярные видео на YouTUBE

БМП Bradley "розмазала" ворожу техніку (відео)
Яскравий спалах освітив нічне небо в Україні (відео)
У Києві на Хрещатику сталася масова бійка (відео)
Бійці "Помсти" знищили кросові мотоцикли окупантів (відео)
Окупант палкою "стріляв" по українському дрону (відео)
"Айдар" взяв у полон групу окупантів біля Часового Яру (відео)
У Рубіжному зробили туалет із російських ящиків для снарядів (відео)
Кадиров після повідомлень про хворобу терміново показав відео свого тренування (відео)
Все видео

Лента новостей

ЗСУ не мають тилових смуг оборони перед наступом Росії, — The Associated Press
🕑 3 години 9 хвилин тому
Комунальники в Києві підозрюються в розкраданні 10 млн на ремонті доріг (відео, фото)
🕑 3 години 57 хвилин тому
Кулеба заявив США: "Шукайте проблему зі свого боку, а не з боку України"
🕑 5 годин 49 хвилин тому
Мільйон гривень віддала одеситка шахраю псевдоволонтеру (фото)
🕑 7 годин 26 хвилин тому
Зарубав і хотів спалити тіло матері чоловік на Житомирщині (відео)
🕑 9 годин 53 хвилини тому
"Я занадто довго в цьому виді спорту": Ломаченко може завершити боксерську кар'єру (відео)
🕑 12 годин 27 хвилин тому
Чиновник Деснянської РДА Києва "погорів" на хабарі (фото)
🕑 15 годин 27 хвилин тому
Позбавляємося каламутності води в басейні з коагулянтами AquaDoctor
🕑 22 години 55 хвилин тому
"Батя, я стараюсь": маріупольський опір отруїв алкоголем на смерть окупантів (фото)
🕑 вчора
Пропаганда РФ придумала фейк, нібито "10-річні діти ножами вбивали" окупантів у Маріуполі (відео)
🕑 вчора
Відомі роботи-пси Boston Dynamics отримали кумедний костюм (відео)
🕑 вчора
В Урпошті нецензурно відповіли на критику за продаж старих авто (фото)
🕑 вчора
Україна розгромила Китай на ЧС-2024 з хокею (відео)
🕑 вчора
Під Москвою палала масштабна пожежа на заводі (відео)
🕑 позавчора
"Київ Незламний": ТОРівці здобули призові місця в турнірі (фото)
🕑 позавчора
Все новости