Послаблення курсу гривні: до чого готуватися?

21.10.2020 в 14:37 | Богдан Данилишин, джерело: «Главком»

Чистий продаж іноземної валюти фізичними особами на готівковому ринку з початку жовтня становив майже 60 млн. доларів США., з початку 2020 року – 1,3 млрд. доларів США.

Поступове відновлення економічної активності у вересні сприяло покращенню ситуації на ринку праці. Станом на 1 жовтня кількість зареєстрованих безробітних у Держслужбі зайнятості скоротилася на 8,6% до попереднього місяця, у тому числі у сфері тимчасового розміщення та організації харчування – на 23,2%. Це поєднувалося зі скороченням кількості відкритих вакансій у ДСЗ на 7,8%, що свідчить про обмежений простір для подальшого підвищення рівня зайнятості.

Подальша ситуація на ринку праці залишається чутливою до динаміки поширення коронавірусу. Збільшення кількості захворювань, у тому числі в окремих областях, відповідно до правил адаптивного карантину може призвести до ужорсточення карантинних обмежень, та як наслідок – до порушення тенденції до нормалізації ситуації на ринку праці.

Ситуація на міжбанківському валютному ринку залишається збалансованою. Станом на 20.10.2020 курс гривні до долару США знецінився на 0,2% за тиждень та на 0,6% за плинний місяць. При цьому валютні інтервенції НБУ з підтримки обмінного курсу гривні скоротилися до 1 млн. доларів США за період 12-16.10.2020, що свідчить про збалансованість попиту та пропозиції на валютному ринку.

Цьому сприяє відсутність фундаментальних тенденцій до послаблення курсу гривні. Так, у серпні рахунок поточних операцій був зведений із профіцитом +370 млн. доларів США (з початку року +4,2 млрд. доларів США), у тому числі сальдо торгівлі товарами і послугами у серпні мало незначний дефіцит на рівні -77 млрд. доларів США (із початку року -582 млн. доларів США). Для порівняння – у 2019 році дефіцит торгівлі товарами і послугами становив 12,5 млрд. доларів США, що призвело до загального дефіциту рахунку поточних операцій на рівні -4,1 млрд. доларів США.

За балансом первинних доходів виплати резидентами України доходів від інвестицій на користь нерезидентів (дивіденди, відсотки), які з початку 2020 року становили 4,7 млрд. доларів США, були повністю компенсовані надходженнями з оплати праці, які за 8 місяців поточного року становили майже 7 млрд. доларів США. Для порівняння – за січень-серпень 2019 року надходження з оплати праці становили 8,2 млрд. доларів США, що на 17% вище, ніж нинішнього року та свідчить про обмежений вплив карантинних заходів на обсяг переказів українських працівників за кордоном.

Чистий продаж іноземної валюти фізичними особами на готівковому ринку з початку жовтня становив майже 60 млн. доларів США., з початку 2020 року – 1,3 млрд. доларів США.

Врівноваженню попиту та пропозиції на міжбанківському ринку сприяє також уповільнення відпливу коштів нерезидентів із вкладень у державні цінні папери. Обсяг гривневих ОВДП у власності нерезидентів станом на 20.10.2020 становив 78,5 млрд. грн., знизившись на 723 млн. грн. за плинний тиждень, що свідчить про майже 2-разове уповільнення порівняно з попереднім тижнем.

Водночас банки нарощують вкладення в ОВДП. За тиждень обсяг ОВДП у власності банків зріс на 2,9 млрд. грн. (з початку жовтня – на 14,6 млрд. грн) та на 20.10.2020 становив 441,8 млрд. грн або 50% від загального обсягу ОВДП в обігу. З одного боку, це спрощує залучення Урядом коштів для рефінансування поточної заборгованості та фінансування дефіциту бюджету у період кризи (з початку року Міністерством фінансів було розміщено на відкритому рикну ОВДП на суму 145,7 млрд. грн), з іншого – обмежує спроможність банків до кредитування реального сектору економіки.

Так, за оперативними даними корпоративні кредити банків у вересні скоротилися на 3,3%, що в значній мірі було обумовлене скороченням валютної заборгованості підприємств перед банками (на 11,1% у доларовому еквіваленті за місяць). За 9 місяців з початку року гривневі корпоративні кредити банків також знизилися на 2,3%, та були певною мірою компенсовані збільшенням банківських позик, наданих домашнім господарствам (+2,7% з початку року).

Водночас ресурсна база банків продовжує зростати: у вересні обсяг гривневих депозитів корпоративних клієнтів банків зріс на 5,1%, домогосподарств – на 1,8%. Разом зі значним запасом ліквідності у банківській системі (171 млрд. грн станом на 20.10.2020 на коррахунках та у депозитних сертифікатах) та зниженням процентних ставок за новими гривневими корпоративними кредитами майже удвічі порівняно із середньорічним значенням 2019 року (до 8,9% у вересні), це за інших рівних умов створює можливості для нарощування кредитування економіки країни.

Читайте FaceNews в Google Новости

Популярные видео на YouTUBE

БМП Bradley "розмазала" ворожу техніку (відео)
Яскравий спалах освітив нічне небо в Україні (відео)
У Києві на Хрещатику сталася масова бійка (відео)
Бійці "Помсти" знищили кросові мотоцикли окупантів (відео)
Окупант палкою "стріляв" по українському дрону (відео)
"Айдар" взяв у полон групу окупантів біля Часового Яру (відео)
У Рубіжному зробили туалет із російських ящиків для снарядів (відео)
Кадиров після повідомлень про хворобу терміново показав відео свого тренування (відео)
Все видео

Лента новостей

ЗСУ не мають тилових смуг оборони перед наступом Росії, — The Associated Press
🕑 8 годин 55 хвилин тому
Комунальники в Києві підозрюються в розкраданні 10 млн на ремонті доріг (відео, фото)
🕑 9 годин 43 хвилини тому
Кулеба заявив США: "Шукайте проблему зі свого боку, а не з боку України"
🕑 11 годин 35 хвилин тому
Мільйон гривень віддала одеситка шахраю псевдоволонтеру (фото)
🕑 13 годин 12 хвилин тому
Зарубав і хотів спалити тіло матері чоловік на Житомирщині (відео)
🕑 15 годин 39 хвилин тому
"Я занадто довго в цьому виді спорту": Ломаченко може завершити боксерську кар'єру (відео)
🕑 18 годин 13 хвилин тому
Чиновник Деснянської РДА Києва "погорів" на хабарі (фото)
🕑 21 годину 13 хвилин тому
Позбавляємося каламутності води в басейні з коагулянтами AquaDoctor
🕑 вчора
"Батя, я стараюсь": маріупольський опір отруїв алкоголем на смерть окупантів (фото)
🕑 вчора
Пропаганда РФ придумала фейк, нібито "10-річні діти ножами вбивали" окупантів у Маріуполі (відео)
🕑 вчора
Відомі роботи-пси Boston Dynamics отримали кумедний костюм (відео)
🕑 вчора
В Урпошті нецензурно відповіли на критику за продаж старих авто (фото)
🕑 вчора
Україна розгромила Китай на ЧС-2024 з хокею (відео)
🕑 вчора
Під Москвою палала масштабна пожежа на заводі (відео)
🕑 позавчора
"Київ Незламний": ТОРівці здобули призові місця в турнірі (фото)
🕑 позавчора
Все новости