xcounter
Calendar Icon

Президентські вибори в США: хто виграє?

03.11.2020 17:08 (Оновлено 03.11.2020 в 17:08)

Нинішні вибори в США для учасників не про розширення електоральної бази, а про мобілізацію виборців в день голосування.

У 2016 році соціологи впродовж кампанії засвідчували переважну підтримку кандидатки від демократичної партії Гіларі Клінтон. І не помилились. За підсумками дня голосування сенатор Клінтон отримала 48,1% голосів, випередила опонента на 2% (майже 3 мільйони голосів виборців), але президентом США став висуванець республіканської партії Дональд Трамп.

Справа у системі виборів. Президентські вибори в США не є прямими. Виборці в день голосування голосують не за президента, а за членів Колегії виборщиків (іноді в Україні вживають термін виборників). А виборщики, кількість яких різниться від штату до штату залежно від населення, обирають президента.

Тому перемагати потрібно не в загальному заліку - загальній кількості виборців, які тебе підтримують на всій території США, а в кожному конкретному штаті, щоб отримати підтримку 270 з 538 виборщиків.

Формально, завтрашній день голосування є напівфіналом. Фінал - у грудні цр. Але США країна не лише законів, але й традицій, які мають не менше значення, ніж закони. Виборщикам ніщо не заважає проголосувати не так, як більшість виборців у їх штаті, але в історії США таке було раз чи двічі. Тому результат завтрашнього електорального напівфіналу майже напевно стане результатом фіналу.

Спрогнозувати впевнено результати голосування в усіх штатах майже неможливо. В деяких, як наприклад, Каліфорнія можна спокійно закладатися на щось цінне - 55 виборщиків найчисельнішого за населенням штату будуть віддані демократам. Але в багатьох штатах різниця у підтримці кандидатів коливається в межах статистичної похибки.

Американські політологи одностайні, що цього року найбільш непрогнозована, а відтак вирішальна, ситуація є у кількох штатах, а фінальну перемогу забезпечать 20 виборщиків в штаті Пенсильванія.

Статистично демократи мають кращі шанси отримати перемогу на президентських виборах (9 з 10), а також 72% шансів встановити контроль над обома палатами парламенту.

Але нинішні вибори в США для учасників не про розширення електоральної бази, а про мобілізацію виборців в день голосування. Вплинути може погода, короновірус, надзвичайна ситуація.

Найбільше переживання демократів, яким соціологи надають перевагу, що привчений новинами до переваги своєї партії виборець демократів, може вирішити не йти голосувати (а навіщо, якщо і так все добре?).

Натомість виборці республіканців (хоч соціологи свідчать, що їх дещо менше) добре згуртовані можливістю реваншу «соціалістів, глобалістів» і тд.

Тому відповідаючи на питання руба «хто переможе в США?» найточніше, що би я міг собі дозволити у відповідь, - сказати, що дещо кращі шанси у демократів, при значному сумніві чи зможуть вони скористатися перевагою?

Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини