xcounter
Calendar Icon

Військовий анонімно розповів, чим годують армійців: такого не продають на найдешевших ринках, а третину – не довозять взагалі

08.04.2021 10:15 (Оновлено 08.04.2021 в 10:15)

Скандал з харчуванням для армії, який виник після того, які усі тендери на 6 млрд грн Міноборони віддало компанії «Військсервіс-волонтер», набирає обертів. У Верховній Раді вже збирають засідання профільного комітету, аби з’ясувати, чому армійців годують гнилими продуктами, а голова фракції СН Давид Арахамія навіть кличе Головнокомандувача ЗСУ Руслана Хомчака на звіт з цього приводу до сесійної зали. Про те, як харчуються сьогодні військові, редакція дізнавалася у начальника продовольчої частини однієї з в/ч, який зі зрозумілих причин просив не називати його ім’я.

Військовий розповів, що проблеми з поставками продуктів почались два місяці тому з приходом компанії «Військсервіс-волонтер».

«Ціна комплекту продуктів піднялась на рівень вище з 70 до 80 грн/людину, проте якість продуктів та обслуговування стала на рівень нижчою. Приклади того, що погіршилось? М’ясо після розморозки може втратити 30-40% ваги; деякі продукти – кетчуп, масло, майонез – такої якості ви не знайдете навіть на найдешевших ринках; ті продукти, які вигідно везти по ціні – привозять, решта – не обов’язково (може не приїхати 20-30% продуктів із заявки)», - розповів співрозмовник.

Крім того, за словами військового, умови роботи під «Військсервіс-волонтер» були змінені таким чином, що постачальник фактично отримав право шантажувати командирів в/ч.

«…договір, який заключено з Військсервісом, не надає таких потужних важелів впливу, які були раніше. До цього навіть у разі невідповідності документів (а неякісні продукти, тим більше) постачальник був зобов’язаний замінити їх протягом 24 годин і це працювало! Зараз же інакше – знайшов порушення – повернув постачальнику – а тепер думай, чим людей годувати, заміняти їх ніхто не буде. Так, можна скласти акт про порушення, але завтра тисяча людей прийде на обід, і що ти їм скажеш? А якщо ти, наприклад, ще маєш чим годувати, то до тебе приїдуть перевірки, які будуть днями і ночами шукати недоліки, тільки-от недоліки знайдуть саме у вас, а не у поставках продуктів від Військсервісу», - каже військовий.

Разом з тим, співрозмовник запевняє, що у в/ч роблять все можливе, аби солдати цих проблем не відчували і куштували тільки смачні страви.

«..ми знайшли вихід - це повертати неякісні продукти, придумувати достойні страви із наявних запасів, і вести претензійну роботу, так щоб солдат незалежно від того, де він знаходиться – міг прийти і смачно поїсти», - сказав він.

Військовий додав, що оптимальною вважає систему харчування за каталогом, але «на даний час вона заглушена стандартами радянських часів, які досі не скасовані, а тому і не працює на повну потужність».

Як відомо, з вини "Військсервіс-волонтер" мали місце випадки масових отруєнь військових. Крім того, компанія фігурує у кримінальному провадженні за фактами розкрадання бюджетних коштів на харчуванні дітей-чорнобильців.

За спроби заступника міністра оборони Ігоря Халімона захистити інтереси монополіста «Військсервіс-волонтер» та відмову від виконання приписів АМКУ про розірвання із ним контрактів, харчовий скандал в армії ЗМІ охрестили «халімонгейт».

За даними журналістів «Наші гроші», «організовувати» тендерні перемоги «Військсервісу» Халімону допомагають нардепи від партії ОПЗЖ.

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини