xcounter
Calendar Icon

Азербайджан не агресор, Вірменія – не жертва

15.11.2022 15:34 (Оновлено 15.11.2022 в 15:34)

Останнім часом експертне середовище робить спроби приміряти російсько-український контекст на ситуацію між Вірменією та Азербайджаном, ставлячи при цьому Азербайджан на позицію агресора, а Вірменію роблячи жертвою, даючи підстави сподіватися на підтримку Заходу.

Адекватність цієї паралелі проаналізував 5 канал.

Представники вірменської діаспори й деякі діячі Франції почали намагаються прирівняти російську агресію проти України та дії Азербайджану щодо повернення своїх територій, які перебували під вірменською окупацією 30 років. Вони вимагають озброїти Вірменію західною зброєю, а проти Азербайджана ввести міжнародні санкції.

  • «Наша відданість Україні не звільняє нас, а навпаки, спонукає підтримувати Вірменію…» (член Сенату Ле Рудюльє).
  • «Підтримувати Україну – це дуже добре, але вірменська громада та Вірменія загалом закликають не застосовувати подвійних стандартів» (віцемер Парижу Торанян).

Будь-які спроби такого прирівнювання позбавлені будь-яких підстав. Кремль використав сепаратистський рух у Карабаху для заморожування цього конфлікту на Південному Кавказі, щоб мати важелі впливу на тамтешні держави та розмістити свій військовий контингент у Вірменії та Карабаху. Подібним чином у 2014 р. він використав проросійських сепаратистів Донбасу.

У 1991-1993 pp. вірменські збройні формування окупували 20% території Азербайджану. У ході Другої Карабахської війни 2020 р. понад 80 міст і сіл Азербайджану були обстріляні російськими ракетами – загинуло багато мирних жителів, у тому числі діти. Через два роки тими ж ракетами, але у багаторазово більшій кількості знищується громадянське населення й інфраструктура України.

При цьому, як зазначає телеграм-канал AZfront, з початку російської агресії Азербайджан надає безоплатну допомогу Україні – гуманітарними вантажами та, що набагато важливіше, безкоштовним паливом. Баку надав Києву понад 900 тонн медикаментів, медобладнання та продовольства на суму понад 15 млн євро та прийняв майже 4000 українських біженців.

Азербайджан став жертвою проекту «Велика Вірменія», що реалізується за сприяння Москви. Як пише 5 канал, ті, хто намагається прирівняти ці два конфлікти, малюючи Вірменію жертвою, прагнуть досягти двох цілей: перенаправити від України ресурси на військову та фінансову підтримку вірменських сепаратистів у Карабаху; змістити увагу Євросоюзу з агресії РФ на «злочини» Азербайджану. Таким чином робиться спроба створити умови для початку переговорів про «перемир'я», навіть ціною визнання анексії Донбасу та Криму. Це робиться на користь великих європейських корпорацій, які прагнуть якнайшвидше повернутися до колишніх відносин з РФ.

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини