xcounter
Calendar Icon

Керівник миколаївської Служби відновлення Олександр Антощук відмовився показувати ціну асфальту у тендері на 435 мільйонів

05.07.2023 08:28 (Оновлено 05.07.2023 в 08:32)
Юрій Ніколов «Наші гроші», Анна Кислякова, «Школа аналітиків», «Наші гроші»

Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Миколаївській області провела закупівлю робіт по реконструкції траси Н-24 вартістю 435 млн грн. Однак замовник не оприлюднив кошторисні ціни будівельних матеріалів та відмовився їх надавати навіть на запит Центру протидії корупції.

Угода на реконструкцію ділянки траси Н-24 Благовіщенське – Миколаїв (через м. Вознесенськ) на ділянці км 141+743 – км 142+048 була укладена 1 червня з ТОВ «Ростдорстрой».

В угоді з підрядником було лише посилання на моніторингові ціни ДП «ДерждорНДІ» у Миколаївській області станом на лютий. Мова про додаток до угоди – перелік основних матеріальних ресурсів.

Ці дані не є тими цінами, з урахуванням яких було визначено очікувану вартість дорожніх робіт. Відтак Центр протидії корупції направив до Миколаївської служби запит з проханням надати локальні кошториси і підсумкову відомість ресурсів.

У відповідь керівник миколаївської Служби відновлення Олександр Антощук прислав листа (Миколаїв відповідь ЦПК), у якому відмовився надати дані про ціни будматеріалів з інвесторського кошторису, оскільки на його думку «кошторисна частина проектної документації, підсумкові відомості ресурсів (загальна та до локальних кошторисів) не є безпосередньо тими документами, які визначають використання бюджетних коштів».

Також Антощук повідомив, що проектна документація по об’єкту, на який планують витратити 435 млн грн коштів платників податків з державного бюджету, «підпадає під захист авторського права та право Служби на її використання обмежено підрядниками…».

Від «Наших грошей»:

Замовник порушує вимоги Методики ціноутворення дорожніх робіт, яку прийняли торік за ініціативи міністра Олександра Кубракова. Методика передбачає обов’язкове оприлюднення технічної специфікації з переліком і цінами матеріалів, що мають використовуватися для реконструкції. Таким чином, замовник уникає контролю за ефективним та оптимальним використанням бюджетних коштів, а також створює умови для можливих зловживань та корупції.

«Наші гроші» сподіваються, що Державне агентство відновлення проведе роз’яснювальну роботу з регіональними службами щодо публікації локальних кошторисів і підсумкової відомості ресурсів, які використовують для визначення очікуваної вартості дорожніх робіт.

Хто такий Антощук?

Як повідомляло місцеве видання «Ніквесті», у липні 2016 року Олександра Антощука звільнили з посади керівника Служби автомобільних доріг Миколаївської області за невиконання посадових обов’язків.

Керівник миколаївської Служби відновлення Олександр Антощук

2 травня 2019 року Олександр Антощук був поновлений на посаді рішенням суду. Але вже 7 травня в «Укравтодорі» повідомили про його повторне звільнення у зв’язку з “невиконанням службових обов’язків”. У Держагентстві автомобільних доріг заявили тоді, що Олександра Антощука повторно звільнили за те, що він поновився на посаді, сфальсифікувавши документи в суді. Крім цього, після свого поновлення чиновник нібито чинив тиск на співробітників Служби автодоріг у Миколаївській області, про що у відомстві пообіцяли повідомити в правоохоронні органи.

У вересні 2019 року суд повторно постановив поновити Олександра Антощука на посаді начальника Служби автомобільних доріг у Миколаївській області. Однак глава Укравтодору цього не зробив. Олександр Антощук повернувся на роботу в січні 2021 року – після відповідного рішення Верховного суду. А у жовтні 2021 року «Ніквесті» повідомили з посиланням на свої джерела, що Антощук нібито напав на оперуповноваженого Управління стратегічних розслідувань, який проводив виїмку документів у САД.

Харків’яни не злякались показати таємниці свого кошторису

Для порівняння. Одночасно з миколаївцями свій тендер на ремонт шляхопроводу по трасі М-03 вартістю 301 млн грн провела Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Харківській області. В контракті з «Мостобудівельним загоном №112», який було укладено 30 травня, також не було кошторисної частини. Відтак «Центр протидії корупції» звернувся і до харків’ян з аналогічним запитом.

На відміну від миколаївської служби харків’яни одразу надали на запит необхідні документи. І виявилось, що по найресурснішому товару у кошторисі ціна абсолютно ринкова.

На щебенево-мастиковий асфальтобетон ЩМА-20 припадає понад 11% усього кошторису – 34 млн грн. Його кошторисна ціна заявлена 6 035 грн/т. У свою чергу моніторинг «ДерждорНДІ» показує, що у Харківській області в травні цей вид асфальту декларували в середньому по 7 896 грн/т. Тобто по цьому товару маємо значну економію грошей.

Але на будматеріалах, які займають менші частки кошторису, ціни вищі від ДерждорНДІ (всі ціни з ПДВ та без урахування доставки, яка у кошторисі вказана окремо від відпускної ціни товарів):

Тобто фактично по найбільшим статтям видатків маємо позитивний баланс між переплатами і економією.

Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини