xcounter
Calendar Icon

Управління містобудування Шевченківської РДА не оприлюднило ніякої кошторисної документації по чотирьом контрактам з «Київською домобудівною компанією»

05.07.2023 09:04
Ярослав Железняк, Юрій Ніколов, «Школа аналітиків», «Наші гроші»

«Школа аналітиків» знайшла 98 закупівель на загальну суму 96,6 млн грн, пов’язаних з ремонтом укриттів у Шевченківському районі.

Є очевидний лідер – ТОВ «Київська Домобудівна Компанія» (38% підрядів). Далі зі значним відставанням йдуть ПП «Степс» (16%), ТОВ «Київське управління механізації» (14%).

Саме до контрактів з лідером найбільше питань і виникло. Справа в тім, що Управління містобудування Шевченківської РДА не оприлюднило ніякої кошторисної документації по чотирьом контрактам з «Київською домобудівною компанією».

Більше того, в договорах з фірмою були прикриті навіть назви і адреси шкіл, по яким замовляли ремонти на значні суми:

Всі ці угоди були укладені на початку листопада 2022 року і передбачалось, що укриття будуть відремонтовані у лютому 2023 року. Однак через відсутність назв шкіл було б неможливо перевірити навіть факт виконання робіт.

За допомоги веб-порталу «Spending», який відслідковує казначейські проплати підрядникам, вдалось встановити, що у грудні ця фірма отримала суми від 500 тис грн до 800 тис грн на ремонти шкіл по вул. Прорізній, 19а (14,01 млн грн), вул.Теліги, 5 (6,49 млн грн), вул.Коперника, 8 (8,80 млн грн):

В цих випадках це було не більше 10% від ціни ремонту. При цьому у «Прозорро» відсутні додаткові угоди про продовження цих контрактів. Відтак з невідомих причин Шевченківська РДА просто проігнорувала створення укриттів цією фірмою у цих трьох школах, кинувши їй до 10% від суми угод. В судовому реєстрі відсутні дані про те, що замовник стягує з підрядника штрафні санкції.

Лише по одному з контрактів на ремонт укриття в ліцеї по вул.Гоголівська, 31 (7,44 млн грн) наявна додаткова угода на продовження ремонту укриття аж до кінця 2023(!) року. Та через казначейство виконуються проплати. По цьому контракту у грудні було сплачено 3 млн грн, а у травні додано ще 1,90 млн грн, що становить більше половини ціни підряду.

З такими темпами ремонту «Київська Домобудівна Компанія» не встигне зробити укриття до початку навчального сезону.

У тендерних успіхах «Київської домобудівної компанії» простежується зв’язок зі змінами у Шевченківській РДА.

Ця фірма була зареєстрована у 2012 році, її співвласниками були Наталія Макельська, Інна Мухаровська і Андрій Соколов. Довгі роки фірма не вигравала державних підрядів.

Аж поки у лютому 2022 року президент Володимир Зеленський призначив новим керівником Шевченківської РДА Олександра Поповцева (виходець з бізнесу, очолював компанію «Барс Україна» з групи, що пару років тому монополізувала ринок диспетчирізації ліфтів у Києві).

Олександр Поповцев

Одночасно з призначенням Поповцева у «Київській домобудівній компанії» змінився директор і засновник. Зараз ці позиції займає така собі Інна Бондар (на неї також записано ТОВ «Сіб рент»). І після цих змін фірма почала отримувати великі державні підряди. Причому лише у двох замовників: Управління містобудування, архітектури та землекористування Шевченківської РДА (81,57 млн грн) і КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Шевченківського району м. Києва» (5,92 млн грн):

Отже виглядає так, що Шевченківська РДА віддала «рідній» фірмі найласіші підряди на ремонт укриттів в школах центру столиці. Але з якихось причин більшість з них непроплачені, що може означати банальне невиконання жодних робіт через лінощі якоїсь з сторін угоди (одні не працюють, інші не доганяють). Відтак якщо ракетні обстріли зачеплять дітей з цих шкіл – винних шукати довго не треба.

З топ-15 найбільших закупівель по Шевченківському району у семи випадках ціни в кошторисах були ринкові. У шести випадках кошториси відсутні і це не дає можливості провести оцінку. У двох підрядах були відхилення лише по ціні вентиляторів. В кошторисі на укриття школи по вул.Щербаківського, 58а вказаний вентилятор Вентс 250 ВКМ за 13 тисяч гривень. А в «Епіцентрі» такий коштує 8,9 тис грн.

В договорі з ТОВ «Київське управління механізації» на ремонт укриття школи по вул.Коцюбинського 12б вентилятор Вентс ВКМС 315 вказаний за ціною 22 тис грн. Тоді як його можна придбати за 12 тис грн.

Вибіркова перевірка дрібніших підрядів поза межами топ-15 у Шевченківському районі показала, що ціни будматеріалів іноді завищуються. Наприклад, в підряді ціною 377 тис грн монтажна піна Ceresit TS 62 вказана по 477 грн/літр, а в магазині вона 340 грн/літр з ПДВ. У тому ж самому тендері грунтовка Ceresit CT-19 коштує 126 грн/кг, а в магазині – 87 грн за кг з ПДВ.

Або в підряді на 196 тис грн гідроізоляція Ceresit СR 65 вказана по 32 грн/кг без ПДВ, а у в магазині – 25 грн з ПДВ.

Або в підряді на 175 тис грн мастика морозостійка бітумно-масляна МБ-50 вказана по ціні майже 60 тис грн/т. А айдорожча у магазині буде вартувати 50 тисяч за тону.

Ярослав Железняк, Юрій Ніколов, «Школа аналітиків»

Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини