xcounter
Calendar Icon

У Львові зникла партія гуманітарної допомоги зі США вартістю 33,6 млн грн (фото)

Керівництво Злученого Українського Американського Допомогового Комітету заявило про зникнення у Львові близько 10 тисяч тактичних аптечок IFAK загальною вартістю 33,6 млн грн. Їх американські волонтери закупили та відправили для ЗСУ. У розслідуванні, яке провели журналісти NGL.media, зазначають, що до цього причетна Львівська ОВА та деякі благодійні фонди, з якими вона працює.

Голова ЗУАДК Нестор Зарічний розповідає, що від початку повномасштабної війни організація відправила в Україну понад 30 морських контейнерів з гуманітарною допомогою. Доставка лише одного такого контейнера коштувала до 10 тисяч доларів. У Львові вантаж приймали представники "Центру волонтерства та захисту". Допомогу сортували, роздавали і звітували про її передачу. Періодично представники американського фонду проводили перевірки на місцях.

У жовтні 2022 року до ЗУАДК звернулася американка українського походження Лілія Тащук. Жінка заявила, що співпрацює з Львівською ОВА і могла б взяти на себе оплату доставки допомоги у Львів.

"Вона сказала, що є можливість домовитись з Львівською ОВА і відправити кілька контейнерів за їхній рахунок. Ми домовились з нею, що ця допомога має надійти до наших постійних отримувачів, до фонду "Центр волонтерства та захисту", і виглядало, що ми один одного добре зрозуміли", – каже виконавча директорка ЗУАДК Мотря Бойко-Вотерс.

15 жовтня контейнер, заповнений протигазами, спальними мішками, зимовою формою, взуттям, а також військовими аптечками IFAK загальною вартістю 1,1 млн доларів США, вирушив з порту в США. Найдорожчими з цього вантажу були аптечки. Вони обійшлися волонтерам у 908,6 тис. доларів. Нестор Зарічний і Мотря Бойко-Вотерс стверджують, що весь вантаж мав надійти у львівський "Центр захисту і волонтерства".

"Ми відправили контейнер, і чекали на інформацію про доставку, але її не було. І ось 8 листопада знайомі надіслали нам посилання на прес-реліз Львівської обласної військової адміністрації. Там було вказано, що ЛОВА передавала допомогу військовим. І серед тих предметів, які були на фото, ми впізнали протигази, які я особисто купував, і ми їх передавали в Україну", – говорить Нестор Зарічний.

У повідомленні Львівської ОВА йдеться, що теплу зимову форму та протигази передали партнери з Америки та команда волонтерів, яка нібито організовує ці поставки: БФ "Інтелігентна Організація" та Лілія Тащук. Натомість про ЗУАДК жодної згадки не було.

Тоді американські волонтери вирішили з'ясувати, чому вантаж потрапив до ЛОВА, а не до партнерів.

"На той момент я взагалі не хвилювалась, бо думала, що якщо наш вантаж випадково потрапив у ЛОВА, то ми подамо документи у військову адміністрацію і нам повернуть вантаж, що це не проблема. Я почала заспокоювати пані Мотрю з ЗУАДК. Але чим далі розвивалась ситуація, тим більший в мене був шок", – каже депутатка міської ради та членкиня фонду-партнера "Центр волонтерства та захисту" Наталія Шелестак.

Андрій Немировський з "Центру волонтерства та захисту" розповідає, дізналися, що від обласної ради гуманітаркою займається заступник голови Львівської ОВА Юрій Холод. Під час розмови з волонтерами посадовець підтвердив, що ЛОВА справді отримала вантаж, але "по-перше, він майже весь розданий, а по-друге, там не було аптечок". І пообіцяв надати акти на вже роздану допомогу. Проте жодних документів на ту частину вантажу волонтери так і не отримали.

"Ми десь тиждень чекали на акти про передачу допомоги, але їх не було. Потім мене сконтактували з Романом Калагурським з ЛОВА, а він дав контакт Олексія Шевчука, координатора гуманітарного штабу ЛОВА, який мав би ці звіти надати. Коли я до нього приїхав, він відмовився надавати документи, заявивши, що це державна таємниця і я маю мати письмові дозволи і від Максима Козицького, і від ЗУАДК, і ще багато документів. Таким чином ніякої звітності я так і не отримав", – каже Андрій Немировський.

Вміст аптечки IFAK. Фото ЗУАДК

Після цього волонтери вирішили звернутися на митницю, щоб дізнатися, коли вантаж перетнув кордон з Україною. Польська митниця підтвердила, що 1 листопада контейнер був на пункті пропуску "Медика-Шегині". А українські митники заявили, що такий вантаж до них не заїжджав, говорить Наталія Шелестак. Коли журналісти надіслали у ЛОВА номер контейнера, щоб отримати інформацію та акти про роздану допомогу, там також заперечили одержання контейнера.

"Ситуація виглядає таким чином: вантаж привезли на пункт пропуску через польсько-український кордон, його навіть зареєстрували польські митники. Потім з ним щось відбулось, його розпломбували і невідомим чином частина речей опинилась у Львові на складі ЛОВА, а решта – просто зникли", — повідомляє NGL.media.

Роман Калагурський, який минулого року займався логістикою гуманітарних перевезень у ЛОВА, заявив, що не дуже добре пам'ятає, що трапилось з вантажем.

"Якщо я правильно пригадую, то ми тоді їздили на митний склад у Медиці в Польщі, шукали волонтерів і перевантажували все вручну, тому що там якісь проблеми з документами були", – каже Роман Калагурський.

Керівник БФ "Інтелігентна організація" Ігор Бялко та Лілія Тащук на телефонні дзвінки не відповідали.

За даними розслідувачів, палети зі специфічним маркуванням, яке використовували під зниклі тактичні аптечки, були на одному із львівських складів, який використовувала ЛОВА. Наприкінці листопада на склад на вулиці Земельній у Львові надійшов ще один контейнер від ЗУАДК. Тоді ЛОВА повідомила представника організації Андрія Диду, що він може забрати цю допомогу. Андрій Дида каже, впевнений що бачив на складі коробки зі зниклими тактичними аптечками.

"Коли я завантажувався, то побачив, що на складі ще залишаються палети з емблемою ЗУАДК. Працівники складу сказали, що це їхній вантаж, а я не знав подробиць, тож забрав лише те, що мені віддали. І вже пізніше мені з Америки скинули фото палетів зі зниклими аптечками з першого контейнеру, і я впізнав по фото, що саме їх бачив тоді на складі", – повідомив Андрій Дида.

При цьому уточнив, що не зазирав усередину палетів, тож не може напевно стверджувати, що було в коробках.

Перший заступник голови ОВА Андрій Годик заявив, що Координаційний центр з питань надання гуманітарної допомоги, який очолював Олексій Шевчук і який використовував склад на вулиці Земельній, не був юридично оформлений як підрозділ ЛОВА, тому відповідальності за все, що там відбувалось, адміністрація не несе. Також він не зміг пояснити, чому Олексія Шевчука представляли як керівника гуманітарного штабу ЛОВА. У відповідь на письмовий запит згодом Андрій Годик повідомив, що ЛОВА справді співпрацювала з Олексієм Шевчуком – але не через координаційний центр, а через "Чистий Київ", адже Шевчук був представником цієї організації. Меморандум про співпрацю з Олексієм Шевчуком підписував особисто голова ЛОВА.

Питання журналістів NGL.media про зниклу гуманітарку Олексій Шевчук проігнорував. Також не отримали відповіді від Юрія Холода та Романа Калагурського представники ЗАУДК та львівські волонтери.

У листопаді 2022 року керівники американського фонду ЗУАДК звернулись в поліцію в США і в Україні. Слідство триває.

"Ви розумієте, що таке майже 10 тисяч аптечок? Це тисячі врятованих життів. І ми цього так просто не подаруємо", – додає Нестор Зарічний.
Читайте також: СБУ викрила посадовців Чернівецької та Одеської митниць на масштабній корупції (фото)
Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини