xcounter
Calendar Icon

Франція розпочала запуск найпотужнішого у світі ядерного реактора

Агентство ядерної безпеки Франції дало офіційний дозвіл на запуск реактора нового покоління EPR у Фламанвілі 7 травня. Вже на наступний день державна компанія Electricité de France (EDF) розпочала завантаження в реактор ядерного палива.

Це – перший етап у циклі запуску атомної електростанції, яка починає працювати з 12-річним відставанням від графіка. Якщо запуск пройде благополучно, уряд планує побудувати до 14 таких реакторів у Франції.

"Зелене світло" Агентства ядерної безпеки дало змогу фахівцям EDF почати завантаження "паливних збірок" у корпус реактора і розпочати пуско-налагоджувальні та випробувальні роботи перед під'єднанням до електромережі, яке заплановано на літо.

Дозвіл на запуск EPR - вдосконаленої версії європейського реактора з водою під тиском - у Фламанвілі було отримано після 17 років копіткої роботи, затьмареної численними проблемами і колосальним перевищенням витрат (близько 13,2 млрд євро проти початкових 3,3 млрд євро). Загалом за час реалізації проєкту ASN провела близько 600 перевірок.

Реактор потужністю 1,6 тисяч МВт стане найпотужнішим у світі і в ядерному парку Франції, який тепер налічує 57 реакторів.

Підключення до електромережі відбудеться тільки через кілька місяців, коли реактор досягне 25% своєї потужності. На думку EDF, реактор має вийти на 100% потужності тільки до кінця року.

Постачальник енергії (EDF) має ще тричі звернутися за дозволом до ASN. Це стосується фаз "перед запуском ядерної реакції", потім "на рівні потужності 25%" і потім "на рівні 80%".

Раніше президент Франції Еммануель Макрон заявляв, що готовий обговорити ідею використання ядерних боєголовок Франції для захисту ЄС від загроз із боку Росії.

Читайте також: Як врятуватись від "брудної бомби", ядерної атаки чи аварії на АЕС: детальний алгоритм дій
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини