xcounter
Calendar Icon

​Герой України в коміксах

25.04.2023 14:22 (Оновлено 25.04.2023 в 14:22)

Ідея створення книги про героя війни пса Патрона прийшла паблішеру видавництва “Ранок” підрозділу «Дитяча література» Олені Носоненко.

Це сталося десь у травні-червні, коли всі більш-менш оговталися від страшних днів початку війни у Харкові, коли влаштували своє життя і почали планувати, як жити та працювати далі. На той час Патрон був одним із найпопулярніших героїв, постаттю великого медійного поля, кумиром соцмереж та стрічок новин, тож не дивно, що саме про нього захотілося створити книгу. Тим більш, що книга планувалася дитяча, а діти особливо люблять Патрона.

пес Патрон Ранок

Олена написала команді, яка опікувалася Патроном, почалися перемовини. На той час домовленість про створення художньої книги для дітей уже була укладена з іншим видавництвом, тож з’явилася ідея коміксу, дуже доречна, бо саме візуальний образ Патрона є дуже привабливим. Його захотілося відтворити саме в коміксі.

На той час видавництво “Ранок” вже мало досвід роботи з коміксами, як ліцензійними, так і власними. Але такого масштабного досвіду ми ще не мали.

Написати історію і сценарій коміксу запропонували Юліті Ран – досвідченій письменниці, багаторічній авторці видавництва. Юліта не тільки письменник, а й драматург, тож саме драматургічний досвід виявився напрочуд корисним при написанні сценарію до коміксу.

Юліта Ран

Потім було кілька зустрічей із командою Патрона – обговорювали сюжет, героїв, деталі. І ось Юліта представила синопсис майбутньої історії. У ній було незвичним усе – і абсолютна фантастичність, і образ головного злодія, і сама сюжетна колізія. Але саме в цьому ми вбачали і запоруку успіху коміксу – діти дуже люблять пригоди, а такі фантастичні їм гарантовано сподобаються.

Чим далі просувалася робота, тим більш ми були задоволені і історією загалом, і її актуальністю – алегоричний образ Шкарпеткового монстра не лишав жодних сумнівів в аналогії з сусідом-окупантом; багато деталей типу цитат із пісень, мемних висловів особливо актуалізували всі події коміксу.

Після розробки героїв та сценарію перших розгортів почалася найбільш кропітка та важлива робота – створення та погодження візуального образу Патрона і героїв.

Тут варто зупинитися на постаті художниці коміксу. Катерина Підлісна є нашою штатною ілюстраторкою, авторкою багатьох книжок-картинок. З першого дня війни і до сьогодні Катя залишається у Харкові. Події лютого-квітня на Катю, як на творчу особистість, вплинули дуже негативно, вона не могла малювати нічого, окрім картинок про війну. Однією з таких картинок була листівка з Патроном, яку побачила Олена, що одразу й вирішило питання художнього оформлення – Олена, як продюсерка проєкту, запропонувала Каті попрацювати над ним.

І от тоді й почалася справжня робота – спочатку було безліч ескізів, серед яких команда Патрона обрала і погодила той єдиний, на якому Патрон найбільше схожий сам на себе і зовнішньо, і за характером.

Після затвердження образів почав малюватися комікс – сцена за сценою, розгорт за розгортом. У певний момент стало зрозуміло, що в запланований обсяг у 24 сторінки ми не поміщуємося. Прийняли рішення збільшити кількість сторінок до 32 та запланували тверду обкладинку.

Кожен розгорт Катя малювала вручну, показувала учасникам команди, після правок – розмальовувала. Робота тривала майже півроку, і весь цей час ми перебували у приємно-неспокійному очікуванні – ну яким же буде результат?

Одразу скажемо, що результат перевершив усі наші сподівання – комікс вийшов справжнім коміксом! Він цікавий, кумедний, захопливий і яскравий. Колоритна обкладинка довершила справу. Зараз комікс у типографії, і ми в новому очікуванні – як його прийме аудиторія?

Не хвилюємося, адже впевнені – усі будуть у захваті! «Пес Патрон і Шкарпетковий монстр» - це найкраща подія нашої весни!

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини