xcounter
Calendar Icon

Джгут-турнікет: як відрізнити підробку від оригіналу?

06.12.2023 14:57 (Оновлено 06.12.2023 в 17:10)

Турнікети медичні — ефективний засіб для зупинки масивних кровотеч при пораненні кінцівок. Але для того, щоб джгут виконував свої функції повноцінно, важливо, щоб він був якісним та мав відповідні сертифікати. Добре зарекомендували себе в Україні вироби CAT, Січ та Дніпро (tqdnipro.com/). Проте на ринку є також багато підробок та неякісних медичних товарів, тому важливо розуміти, як відрізнити підробку від оригіналу при виборі турнікета.

Турнікети медичні

Зовнішній вигляд та маркування

Зовні оригінальний турнікет можна відрізнити за маркуванням, яке повинно бути на всіх медичних виробах. Зокрема, на такому виробі буде пришита етикетка з інформацією про:

  • найменування або торгову марку та місцезнаходження виробника;
  • матеріал виготовлення виробу та його призначення;
  • сертифікацію виробу.

Крім того, в пакуванні, крім самого джгута, повинна бути детальна інструкція щодо його використання.

Матеріали та якість виготовлення

Зовні відрізнити оригінальний турнікет можна за якістю його виготовлення. Всі елементи мають бути міцно з'єднані між собою. Нашивки (етикетки або елементи брендування), повинні бути зафіксовані рівним швом. Матеріали мають бути щільними, на стрічці не повинні стирчати зайві нитки.

Якісний турнікет для зупинки кровотечі має елементи з міцного пластику, без подряпин та інших пошкоджень. Всі рухомі елементи повинні вільно рухатися, щоб можна було швидко використати джгут без зайвих перешкод.

Механізм затискання та фіксації

Для початку варто зрозуміти, що таке турнікети для військових. Це міцна стрічка, яка з одного боку має пришиту липку смужку. Всередині вона має стропу для затягування, а зовні — спеціальний важіль (паличку) і фіксатор для нього. Також стрічка має пряжку та спеціальну нашивку, на якій можна записати час накладання турнікета. Виготовлена ця нашивка з матеріалу, напис на якому не стирається та добре помітний.

Механізм потрібно перевірити — якщо фіксатор працює, а стрічка легко затягується, то турнікет зроблено якісно і проблем з його використанням не виникне.

Логотипи та брендові елементи

Ще один спосіб, як перевірити турнікет на оригінальність — подивитися на його брендування. Компанії, що виготовляють якісні медичні вироби, додають на них своє брендове маркування. Найчастіше, воно розміщено на таких елементах турнікета:

  • пряжка;
  • стабілізаційна платформа;
  • важіль.

Порівнювати брендування потрібно з фото на офіційному сайті виробника. Всі логотипи мають бути ідентичними та якісно виконаними, а також розміщуватися в одному й тому ж самому місці на всіх виробах, незалежно від їхньої партії.

Рекомендації фахівців та відгуки користувачів

Важливо також враховувати, чи відомий бренд серед користувачів та які відгуки про нього залишають. Крім цього, варто дослухатися до порад фахівців, передусім — військових і медиків. Також дати рекомендації може інструктор з надання першої медичної допомоги.

Знайти інформацію про різні турнікети можна в інтернеті або на медичних курсах. Дуже важливо вибирати якісні джгути, адже від цього безпосередньо залежить життя постраждалого й те, наскільки швидко вдасться надати першу медичну допомогу в екстреній ситуації.

Способи визначення автентичності

Щоб упевнитися в тому, що турнікет дійсно оригінальний, потрібно уважно його роздивитися та звернути увагу на якість виготовлення дрібних елементів, брендування, а також маркування. За назвою товару, що вказана на етикетці, виріб можна знайти онлайн на сайтах магазинів і перевірити, чи він автентичний. Також перевірити його можна за номером партії, зв’язавшись з виробником продукції.

Рекомендації щодо визначення оригінальних турнікетів та уникнення підробок

Щоб не натрапити на підробку, яка може коштувати життя, потрібно слідувати певним правилам щодо вибору та покупки турнікетів. Ось основні з них:

  • Купуйте медичні вироби, призначені для зупинки кровотечі, лише в офіційних магазинах. Це можуть бути офлайн-магазини з товарами медичного або військового призначення. Також сьогодні купити такі вироби можна онлайн на сайтах виробників.
  • Перед покупкою перевіряйте маркування, якість виробу та його брендування. На цьому етапі ви можете помітити недоліки та виявити підробку.
  • Не шукайте місця, де турнікети продаються дешевше, та не довіряйте магазинам, де ціна на них нижча від ринкової.
  • Купуйте лише вироби компаній, у яких є офіційний сайт, де ви можете знайти детальну інструкцію про використання джгута, комплектацію товару, його сертифікацію та іншу інформацію, що буде вказувати на оригінальність виробу.
  • Орієнтуйтеся на відгуки покупців. Серед них мають бути експерти сфери медицини та військові фахівці або інструктори курсів з надання першої медичної допомоги.

При виборі турнікетів потрібно бути прискіпливим до деталей та уважно вивчити товар, щоб отримати дійсно якісний джгут, що виконуватиме свої задачі.

Використана література:

  1. Сайт Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками, «Маркування медичних виробів згідно вимог законодавства».
  2. The «First Aid for Life» site.
  3. List of Committee TCCC «CoTCCC Recommended Devices & Adjuncts».
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини