xcounter
Calendar Icon

У скандального аграрного міністра Кутового знайшовся офшор на Кіпрі

05.11.2016 16:39
Олег Юрьев, «Facenews»

Згідно е-декларації Міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий мешкає у мами, а на роботу ходить пішки. Щоправда зберігає «в тумбочці» більш ніж 17 мільйонів гривень готівкою у різній валюті.

Житлове та інше цінне майно у міністра є, просто записане воно на членів його сім’ї. У власності родини Кутових - 3 квартири. Перша квартира площею 56 кв. м. записана на його матір. Його неповнолітня донька Соломія Кутова уподобала квартиру побільше - площею в 103 кв. м. і вартістю 646 тисяч. Син міністра, Віктор Кутовий, має дещо менші, але дорожчі апартаменти - усього 54 кв. м. майже за мільйон гривень (909 тис. грн.).

У своїй декларації міністр не вказав жодного автомобіля, проте Генпрокурор Юрій Луценко в кінці минулого місяця в інтерв’ю відомому ЗМІ розповів, що “міністр пересів на броньований Mercedes "кубік"”. Втім, сам агроміністр від броньованої машини «відхрещується».

Не маючи власних засобів пересування та особистого житла, міністр Кутовий володіє корпоративними правами на офшорну компанію Lalonitana Investments Limited, зареєстровану на Кіпрі. Виникає питання до НАБУ – для якої діяльності українському аграрному міністру Кутовому потрібна офшорна компанія? Чи не для перерахування на неї хабарів?

Декларує міністр лише офіційні прибутки, зокрема, зарплатню. За 2014 рік офіційний дохід його сім’ї склав 169 000 гривень. Тоді Кутовий володів земельною ділянкою, трьома квартирами та Porsche Cayenne. Цікаво, що в наступному році прибуток його родини зменшився до 80 000 гривень, а автомобіль зник.

За 2015 рік Кутовий задекларував 76 тисяч гривень заробітної плати, а також 664 гривень відсотків від "Альфа-банку". Трохи більше, ніж 3 тисячі гривень йому нарахував "Укрсоцбанк».

«Під матрасом» Кутовий зберігає 3 мільйони гривень, 60 тисяч євро та 463 тисяч доларів. Чому міністр зберігає так багато готівки, не довіряючи цю справу банкам? Є різні версії з цього приводу. За словами фінансового експерта Руслана Чорного деякі чиновники вирішили задекларувати свої майбутні хабарі. Щоб потім можна було таким чином «відмазатись» - нібито вони ці кошти вже мали і зберігали їх у себе в «кишені».

Одним з джерел незаконних доходів Тараса Кутового може бути контрольований ним “Укрспирт”. Скандали навколо ДП «Укрспирт» не вщухають вже декілька місяців. Керуючи спиртовою галуззю в “ручному” режимі, Кутовий зберігає особистий контроль за мільярдними схемами виробництва і продажу “тіньового спирту”. Саме тому Кутовий з моменту свого призначення в квітні 2016 року, не поспішає проводити прозорий конкурс на вакантну посаду директора ДП “Укрспирт”.

Скоріш за все, Тарас Кутовий має набагато більші прибутки, ніж ті, що офіційно вказані в його декларації. Але крапку в питанні: “чи дійсно задекларовані кошти аграрного міністра лише верхівка айсбергу, основна офшорна частина якого знаходиться на Кіпрі?” – мають поставити детективи НАБУ.

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини