xcounter
Calendar Icon

Нові «смотрящі» рвуться до влади: як Суто Мамоян захоплює столичний ринок піску

29.07.2019 18:17 (Оновлено 29.07.2019 в 18:21)
Сергій Лисенко, «Facenews»

​Новоявлений депутат від «Опозиційної платформи – За життя» Суто Мамоян під прикриттям прокуратури формує на Київщині нелегальний картель видобувачів піску.

У результаті ціну за тону монопольно піднімають на майже 50%. А це роздує і без того захмарні ціни на столичну нерухомість.

Послідовники Медведчука знову використовують методи «регіоналів»: намагаються запустити руки в законний бізнес та вкотре обікрасти нас із вами.

Ця історія поставила Вишгород, що під Києвом, – на вуха! 17 липня на одній із найбільших перевалочних станцій піску знайшли…протитанкову міну!

Вона лежала якраз на шляху для величезних вантажівок, які щоденно вивозять звідси тони піску. Місцевий водій Олександр першим побачив знахідку. «Ось отут вона була закопана. Закопана під піском. Ставив, видно, спеціаліст» - каже Олександр.

Чоловік перелякався не на жарт! Одразу викликали поліцію та вибухотехніків. Робота підприємства зупинилася на весь день. А це, на секундочку, велика компанія, що займається транспортуванням та продажем піску. Сюди по Дніпру привозять пісок із різних родовищ, перевантажують та розвозять по різним будкомбінатам. Тож навіть невелика затримка в роботі загрожує перебоями у будівництві.

Кілька годин у повній бойовій готовності правоохоронці розбиралися із ситуацією. На щастя виявилося – міна була учбовою! Але роботу підприємства все одно зупинила на цілий день.

Але кому треба було ось так «жартувати» і ставити навіть учбову міну? За відповіддю далеко ходити не треба. Адже «мінування» - лише апогей тривалого та незаконного блокування роботи компанії.

«Під колеса сьогодні вранці кидалися!» – скаржиться водій вантажівки Михайло, який сьогодні теж не може виїхати із підприємства. А ще молодики залазять на екскаватори, ставлять «їжаки» та навіть підрізають кабелі на автівках. Епопея триває уже кілька місяців! Мета одна – якомога надовше зупинити вивезення піску. Колись таких називали «тітушками» – зараз же «активістами».

У результаті, підприємство простоює, і прості робітники не можуть заробити свої гроші. «Дома жінка, діти. Всі хочуть їсти, всі хочуть працювати!» - каже водій Михайло.

Так звані активісти закидають – мовляв, видобуток та продаж піску незаконний, хоча у керівництва компанії є всі необхідні документи.

На перший погляд може здатися, що це звичайні «розбірки» конкурентів на привабливому ринку піску в столиці. Яких завжди було чимало. Але місцеві працівники мають свою версію. «Вибори, зараз іде перемена власті. І начинається вся оця канітєль» – припускає Михайло. І він таки ...правий! І дійсно, новоявлені "князьки" хочуть запустити руки до прибуткового бізнесу.

Адже це блокування співпало із дуже цікавими подіями на всьому ринку піску. Якраз нещодавно будматеріал різко виріс у ціні!

«Вона (вартість тони піску-ред.) складала на початку весни 110 гривень...зараз ціна 170 гривень», – каже директор компанії Сергій Свідов.

Зверніть увагу, вартість виросла на майже 50%. Цікаво, чому ж так? Інфляція в Україні сповільнюється, гривня тільки укріплюється – звідки ж здорожчання?... «Штучно було завищено ціну на пісок річковий», – заявляє директор.

За його даними, конкуренти спеціально зговорилися. Це справжня картельна змова, мета якої – надприбутки. «Наразі є товариства, які намагаються монополізувати ринок», – констатує Сергій

Хто ж і для чого змовився? Нам вдалося поспілкуватися із представником однієї із компаній, яка підвищила ціну на пісок. Чоловік просить не називати його імені, адже боїться помсти від архітекторів цієї схеми. Адже ціни довелося підняти, не повірите, не добровільно!

«Вони встановлюють нам ціну 170 гривень за тону. І з цих 170 гривень треба віддавати долю, данину», – каже інформатор.

Виходить, підвищена ціна іде комусь в кишеню! І за даними наших джерел це – Суто Мамоян. Це ім’я ви, можливо, ще не чули. Але тепер будете чути частіше. Знайомтеся - без п’яти хвилин ваш новий народний депутат від партії «Опозиційна платформа-За життя».

За даними наших джерел, Мамоян взявся "кришувати" весь видобуток піску на Київщині. «Мамоян Суто зустрівся із керівниками компаній. Нібито щоби обгрнутнувати ціну піску, запропонувати свої услуги і кришу. Кришування своє запропонувати», – зізнається чоловік.

Відтепер саме він вирішує хто, кому та за скільки можна продавати. І право продавати пісок найбільшим та найвигіднішим покупцям залишив тільки наближеним до себе компаніям. «Поставили умову, щоби ми не возили на «Ковальську» - говорить наш інформатор.

Завод «Ковальська» – лідер із виробництва бетону в столиці. Покупець «жирний», готовий постійно платити за пісок хорошу ціну. Звісно ж, за такого клієнта іде боротьба. Але нечесним шляхом! «Відбувається переділ самого ринку піску...за кожного конкретного клієнта, куди відвантажується пісок - іде боротьба», - констатує директор Сергій Свідов.

Хто ж такий цей Суто Мамоян? Це новоявлена «темна конячка» української політики. До недавнього часу про нього особисто мало що було відомо. Формально, раніше займався м’ясним бізнесом у полтавській області, був заступником директора ТОВ "М’яспром". Судячи із даних Мінюсту, наразі компанія закрита. За які такі заслуги потрапив на прохідне місце у список «Опозиційної платформи – За життя» – питання відкрите. Утім, здогадатися можна, якщо подивитися на його родину. А ось там далеко не прості люди!

Рідний брат Суто – Сергій Мамоян. Депутат Полтавської обласної ради від «Соціал-демократичної партії».

І не просто депутат, а голова комісії з питань паливно-енергетичного комплексу. Тієї самої, що вирішує долю суперцінних родовищ нафти та газу на Полтавщині. Разом зі своїм батьком – Мамояном Чоло Ашоєвичем – є засновником та власником багатьох різних бізнесів.

Ще цікавіша кар’єра у іншого брата Суто Мамояна – Рустама Сутко. Призвіще він, вочевидь, змінив – аби менше асоціюватися із темними справами родини. Рустам Сутко займає посаду керівника відділу генеральної прокуратури Києва. Того, що координує роботу нового та дуже впливового Державного бюро розслідувань.

Очевидно, маючи такий впливовий сімейний «дах», Суто Мамоян вирішив повторити «подвиг» свого регіонала-попередника Артема Пшонки. Який, нагадаємо, завдяки Генпрокурору-батьку не соромився відверто «віджимати» усі бізнеси, до яких тільки міг дотягнутися.

У результаті змови, що її нав’язав Мамоян, ціна на пісок в столиці та області виросла на майже 50%! І з кожної тони гроші мають піти у кишеню Мамояну! Сергій Свідов наголошує – це колосальні надприбутки. Але підуть вони не на вдосконалення виробництва, не у інвестиції в реальну економіку – а на чорний прибуток новоявленого «піщаного царька» із «Опозиційної платформи». І постраждають від цього усі кияни!

«Пісок - це основний компонент при виготовленні бетону. А він, в свою чергу, вкрай необхідний при будь-якому будівництві. Виходить, ця схема може підняти вартість нерухомості по всій столиці!», - звертає увагу Сергій Свідов.

Аби контролювати бізнес, Мамоян із «компанією» налагодив цілу схему. «На кожній точці є смотрящий, який дивиться і контролює вивезення» - ділиться наш інформатор.

За задумом Мамояна, кожна тонна піску має суворо контролюватися. Хто, звідки, та кому продав – вся інформація як на долоні. Все це потрібно, аби «тримати в узді» весь ринок. І суворо карати тих, хто посмів працювати за ринковими, а не кримінальними законами!

А от підприємства з орбіти групи «Позитив», куди входить і перевалочний майданчик піску у Вишгороді, — на такі незаконні умови не погодилися. І продовжували продавати пісок за справедливою ціною — 110 гривень за тону. І саме після цього їхню роботу почали блокувати «тітушки». «Відкрите кримінальне провадження по статті 206 про блокування законної господарської діяльності підприємства. Але ніяких реальних дій немає», - бідкається директор.

Можливо, правоохоронці не просто так ігнорують це блокування. Адже і самі…долучаються до нього! Спершу Держгеонадра за надуманими звинуваченнями призупинила дію спеціального дозволу на користування надрами одного із родовищ на Дніпрі. Компанія зупинила там видобуток, врахувала всі побажання чиновників та подала їм усі необхідні документи для продовження роботи. Утім Держгеонадра «чомусь» просто ігнорують підприємців! У компанії «Позитив» підозрюють – це свідоме блокування їхньої роботи. Ще один доказ – неочікувана активність прокуратури та податківців. Одночасно із блокуваннями від «активістів» правоохоронці почали перевіряти підприємство та закидати незаконний видобуток піску. Навіть і не приховують – налаштовані взагалі заарештувати все обладнання та повністю зупинити роботу! А тепер дивіться, хто ж саме веде цю справу.

Підлісний Олександр Анатолійович – заступник начальника відділу координації діяльності підрозділів Державного бюро розслідувань у прокуратурі Київської області. Хоча видобуток та продаж корисних копалин напряму не підпадає під юрисдикцію його відділу. Але, за «дивним збігом обставин» це заступник Рустама Сутко.

Того самого Рустама Сутко, який є рідним братом Суто Мамояна! Тож недаремно «прокурорський козир» був одним із головних аргументів, аби схилити «пісковиків» платити данину! «Вони так і казали - нам все одно, нас ніхто не візьме, бо ми під генпрокуратурою», - зізнається представник компанії.

Формально, претензії прокуратури – то взагалі «курям на сміх». Адже уявляєте, офіційно слідство ведеться взагалі щодо іншої земельної ділянки! "Слідчий прийшов на земельну ділянку, чий кадастровий номер закінчується на 0102. Тобто це земельна ділянка взагалі не та, де здійснюється перевалка сипучих матеріалів. Це сусідня земельна ділянка. Пани прийшли не на ту адресу!", – каже Микола Сидоренко, адвокат.

Утім, ніхто не боїться використовувати навіть такі брудні методи. Адже невдовзі Суто Мамоян отримає ще один «дах» - посвідчення народного депутата! Він пройшов до парламенту за списком «Опозиційної платформи-За життя». Партії колишніх «регіоналів», які вже давно звикли відбирати та обкладати даниною законні бізнеси українців. Залишається тільки сподіватися, що нова більшість у Верховній раді не дозволить своєму «колезі» захоплювати стратегічну сферу економіки та не допустить скомпрометованого «ділка» до серйозних посад у профільних комітетах. nb

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини