xcounter
Calendar Icon

Ложка «меду» із присмаком «дьогтю» від STUDY UА

11.10.2019 10:33 (Оновлено 11.10.2019 в 10:37)

«Привіт, синочку, як долетів?», - спитала мати, обіймаючи свою дитину у Київському аеропорту. 14-річний хлопець тільки-но повернувся з Англії, де навчався три тижні в Оксфорді за програмою від STUDY UА. Та помітивши виснажений фізичний стан юнака, блідість і синець під оком, Оксану та Андрія Томко накрила велика хвиля переживань щодо здоров’я сина.

Дмитро Томко

Прямісінько з аеропорту мати повезла дитину до лікарні. У Дмитра трималася температура 38.5, він чхав і кашляв. Після швидкого медичного обстеження медики встановили діагноз: запущена стадія запалення легенів.

Фото документів з лікарні Борис

Після тижневої госпіталізації Дмитра виписали з лікарні цілком здоровим підлітком, і він повернувся до свого звичайного життя. На щастя, ушкоджень ока лікар офтальмолог не виявив. Синці, правда, ще деякий час протрималися на обличчі. А от звідки взагалі вони взялися та хто понесе за це відповідальність?

Останній день в Лондоні

При розмові з дитиною вже у Києві батьки дізналися, що за день до вильоту, дорогою додому з навчання, на нього напали. Два темношкірі чоловіки на велосипедах хотіли відібрати навушники у юнака. Вчинивши опір, Дмитро отримав кулаком в обличчя. Благо, дім знаходився вже у 200 метрах, і хлопець щосили вдався до втечі.

Коли прибіг і пояснив, що сталося, бабуся і дідусь – приймаюча сім’я або як її ще називають «хост фемілі», одразу ж викликали поліцію та сповістили куратора групи від Study UА про інцидент.

По приїзді поліцейських українець дав показання на тому рівні англійської, яким володів. Також він підписав якісь документи, надані правоохоронцями. Хоча не мав цього робити як неповнолітній, це обов’язок куратора. Після цього Дмитро разом із поліцейськими їздив по кварталу з надією знайти зловмисників. Проте марно. А куратора тим часом все не було. Вона мала не лише прибути негайно до свого підопічного, але й одразу сповістити батьків про цей інцидент. Чого, на жаль, не сталося.

«Старший син у нас тиха і спокійна дитина. Щоб батьків не розчаровувати сильно, тим більше, на його думку, нічого страшного з ним не сталося, вдарили раз по обличчю та й все. Він розповів нам цю історію, вже у Києві. Звісно, ми по-іншому б себе вели, якби він розказав нам все по телефону», – сказав батько.

Умови

Усі ми знаємо, що навчання по програмі Study UА – задоволення не з дешевих. І, в принципі, багаторічний досвід, відгуки клієнтів і те, як себе позиціонує компанія – «індивідуальна освітня стратегія і персональний супровід на кожному етапі навчання» – вселяє довіру. Люди готові платити більше, якщо освіта якісна, якщо гідні та безпечні умови проживання під час навчання за кордоном.

Так і родина Томко до інциденту, який стався з їхнім старшим сином у Лондоні, відносилася з довірою до компанії. Мама Оксана вдало вивчала англійську на курсах від Study UА, діти відвідували мовний літній табір під Києвом. Усі були задоволені й ніколи не могли подумати, що все кардинально зміниться.

В Англії Дмитро жив недалеко від Лондону в сім’ї 70-річних бабусі і дідуся. Так вирішили організатори. По плану вони мали проводити спільні вечори, ходити у різноманітні походи, проте всього цього не було через поважний вік членів «хост фемілі». Вони зустрічалися іноді зранку, коли був вже розігрітий легкий сніданок. У найкращому випадку це були мюслі і бутерброд з сиром, а також за розігрітою вечерею: фастфуд, піца або картопля, салат або замовлена курка Карі. На обід протягом трьох тижнів куратор Study UА видавала групі холодні Ланчбокси з бутербродами. Тобто гарячого харчування у дітей не було взагалі.

По поверненню групи в Україну, під час очікування дітей в аеропорту батьки обмінювалися інформацією про харчування в Англії. Усі були невдоволені. Поспілкуватися раніше нагоди не було, адже організатори зі Study UА заборонили усі батьківські чати.

Бутерброд, який дала англійська сім’я юнакові з собою у літак. Він не приємний не лише на вигляд, але й на запах. За словами батька, Дмитро не вибагливий у їжі. Проте куштувати це не став.

Фото бутерброда

Наступним незручним, а головне небезпечним фактором, виявилися складнощі з пересуванням у чужій країні. Хлопець 30 хвилин діставався автобусом до Оксфорду і назад. Чому так довго? Тому що чим далі житло від місця навчання, тим воно дешевше для компанії. До того ж після екскурсій, які могли закінчуватися і о 10-й годині вечора діти поверталися додому завжди самостійно.

«Для прикладу, минулого року син літав до Англії по програмі від іншої компанії і проживав всього у двох кілометрах від місця навчання. Якщо група затримувалася на екскурсії чи у класі, тоді вже навіть о 7-8 годині вечора дітей розвозили по домівках на таксі або організовували трансфер. Знову ж таки, все для їхньої безпеки, і це нормальний процес», – зауважив Андрій.

Діалог

Батько Дмитра, отримавши усі висновки лікарів, будучи надзвичайно схвильованим за здоров’я своєї дитини, одразу ж звернувся і озвучив проблему операційному директору, керівнику напрямку групових поїздок Study UА у Києві Андрію Ткаченко.

– Я спитав у нього, чи він знає, як наші діти харчувалися і де мешкали в Англії?

Відповідь була такою: «То не ми, то наші партнери на місці забезпечують харчуванням і житлом дітей, будемо з ними розмовляти».

На питання, чи бачила куратор, що Дмитро погано себе почував усі дні, він відповів, що вона помічала чхання і покашлювання хлопця, і сама зробила висновок, що це алергія. Дала йому пігулки.

Але ж переплутала і це, замість лоратадіну дала дитині лоперамид від діареї. Він з тими таблетками і прилетів додому. Мене спитали: «Чому хлопець не міг їй сказати, що погано себе почуває?». Якщо вона йому давала пігулки, отже розуміла, що дитині не дуже й то і добре. І ті пігулки від діареї взагалі лікарі вже не рекомендують вживати не лише у Європі, але і в Україні. Я показав у Study UА усі документи з лікарні, рахунок звідти, проте вони знизували плечима і сказали добре, що хлопець одужав. На тому крапка. Ніяких коментарів.

Я спитав, чи обізнані вони, що, на дитину скоїли напад, приїжджала поліція, він підписував якісь документи?

Ні, вони цього не знали.

Після двох тижнів з цієї розмови, той самий керівник зі Study UА приїхав особисто до Андрія. Подарував йому коробку цукерок, сертифікат на $200, вибачився і сказав, що куратора, яка була у Лондоні з Дмитром, звільнили і, що більше такого не повториться. Потім ще написав у повідомленні про додаткову знижку на наступну поїздку в $300. Андрій відповів коротко: «Ви напевно мене не так зрозуміли».

«У мене лежить ця коробка цукерок із сертифікатом, як «антикваріат». При нагоді я віддам йому все назад», – поділився батько Дмитра.

У свою чергу, Андрій Ткаченко визнає провину компанії: “Я відчуваю, що ми були не праві, а саме керівник групи, яка була в Англії з дітьми. То була її перша і остання поїздка. Вона не справилася з роботою, ми її звільнили. Нині ми робимо в компанії роботу над помилками. Я особисто приїжджав до батька Дмитра на роботу із вибаченнями, і пропонував від компанії максимальні знижки на наступні поїздки у 30%. На що Андрій не погодився”.

Далі під час розмови з операційним директором Study UА я дізналася, що взагалі то величезна освітня компанія в Україні виступає посередником між українськими громадянами і закордонними компаніями-партнерами, які вже безпосередньо забезпечують дітей харчуванням, житлом, безпекою тощо. Виходить, що Study UА юридично не несе жодної відповідальності за дітей під час їхнього навчання за кордоном, хоча договір батьки укладають саме з ними.

«Компанія Study UА не організовує за кордоном таборів. У нас не має жодних юридичних компаній, щоб за межами України організовувати навчання, харчування, екскурсії та піклуватися про безпеку дітей. Це відповідальність закордонних партнерів. Ми лише підбираємо і бронюємо курс навчання для наших клієнтів», – пояснив керівник напрямку групових поїздок Study UА у Києві Андрій Ткаченко.

Олександра

Так звати дівчину з цієї ж групи, яка потрапила у лікарню ще під час подорожі. Вже після більшості проведених днів у Англії, по плану у дітей була екскурсія до Лондонського музею мадам Тюссо. Близько шостої ранку Олександра нездужала. Була постійна блювота. Куратор все ж таки прийняла рішення везти дівчину з усіма на екскурсію. Що з цього вийшло – розповіла мати дівчини Ірина Алєксєєва,

«Того дня зранку і до десятої вечора я не могла додзвонитися ні доньці, ні куратору Ользі. Також на повідомлення “чому Олександра не виходить на зв'язок?” куратор не відповідала. Пізньою годиною мені нарешті вдалося поговорити з донькою. Вона сама зателефонувала і все розповіла. Олександра жалілася на погане самопочуття кураторові одразу, проте її все ж таки потягнули з усіма до Лондона на екскурсію. Там вона знову блювала більше ДЕСЯТИ раз. І коли вже зовсім втратила сили, Ольга викликала швидку. Дочка заснула прямо на кушетці в автомобілі. Допомогу не надавали ще пару годин, можливо, через відсутність на руках страхового полісу. Лише після 16-ої вже у госпіталі медики взяли аналізи у дитини, встановили діагноз – гастрит, виписали ліки, призначили постільний режим і рясне пиття, адже було зневоднення організму. Ліки їй не купили і не дали.

Наступного дня Олександру переселили в іншу сім’ю і я наполягла, щоб їй допомогли з речами, ніхто не планував це робити.

Куратор відповіла, що не могла реагувати на мої дзвінки, так як рятувала цілий день мою дитину. Проте іншим дітям встигла сказати, щоб вони не повідомляли батькам про інцидент. У нас була схожа ситуація зі здоров’ям Олександри шість років тому. Гадаю, через погане харчування в Англії у неї знову загострилася проблема з підшлунковою. Можу сказати, що ми досі лікуємося у Києві. Андрій Ткаченко, керівник у Києві, вибачався, усю провину перекидав на куратора Ольгу й обіцяв якісь компенсації. На тому розмова із ними закінчилася. Сьогодні мені продовжують телефонувати менеджери Study UА, пропонують інші пакети подорожей хлопцю Олександру, хоча у мене донька. Я впевнена, що схожих випадків безліч у досвіді компанії. Просто батьки замовчують, або їх підкупляють куратори. Я хотіла залишити негативний відгук на сторінці Study UА у фейсбук, проте навіть це у них не дозволено зробити», – розповіла мати Олександри.

Сигнал до змін

Якби проблема була просто у харчуванні, українські сім’ї не піднімали би це питання. Просто прийняли б рішення не співпрацювати більше зі Study UА. Але ж діти повернулися хворими, а Дмитро ще й з синцем під оком. І добре, що все обійшлося, а якби результат нападу був би інший? Що б тоді казали організатори? Вибачалися б і приносили цукерки? І справа тут не у пошуку винних, а у недосконалості самої системи і не тільки в Study UА, а і в інших організаціях.

На офіційному сайті Study UА жодного речення про гарантування безпеки під час навчання дітей за кордоном немає. Але ж поряд з освітою, зануренням в культурне та мовне середовище є інший бік навчання. І на жаль, ніхто не гарантує дотримання прав людини, прав дитини, захисту її здоров’я та безпеки в іншій країні. Так, сьогодні Study UА не понесе відповідальність перед законом, проте виправитися системно вони більше ніж спроможні. Сподіваємося, вони вже займаються цим.

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини