В Україні різко скоротилась кількість новонароджених: з’явилась невтішна статистика​

30.01.2020 в 14:05 | Мария Майорова, джерело: «Надзвичайні новини»

Чисельність населення Землі в 2019 році склала 7,7 млрд людей, а до 2050 року вона досягне 9,7 млрд осіб. Зростання чисельності населення супроводжується його старінням, зниженням рівня народжуваності, а також стрімкою урбанізацією. "Надзвичайні новини" вирішили проаналізувати, як економіка країн і рівень життя населення пов'язані з народжуваністю.

За останні 25 років у всьому світі значно підвищився рівень добробуту населення. Як зазначається у доповіді ООН, значно скоротилося число людей, які живуть в умовах крайньої бідності, на 40% знизилися масштаби материнської смертності, істотно збільшилася тривалість життя.

Рейтинг найбагатших та найрозвиненіших країн світу

HowMuch.net у своєму дослідженні опублікував рейтинг найбагатших та найрозвиненіших країн світу. Україна у цьому списку зайняла 58 місце серед 138 країн світу - між Аргентиною і Марокко.

Топ-5 економічно розвинених країн світу:

До менш розвинених країн світу віднесли 47 держав, причому 30 з них - африканські.

Топ-5 найменш економічно розвинених країн світу:

Рейтинг країн за якістю життя

Громадська організація Social Progress Imperative представила рейтинг країн за якістю життя. На відміну від більшості подібних досліджень, основна орієнтація тут не на ВВП, а на те, що по-справжньому важливо для людей: доступ до освіти, екологія, забезпеченість медициною і житлом. Саме ці параметри, на думку укладачів дослідження, показують реальний рівень життя в кожній країні, а отже і рівень її соціального прогресу.

Лідером рейтингу стала Норвегія. Також в перший ярус країн за рівнем життя входять Ісландія, Швейцарія, Данія, Німеччина.

Найменш розвиненими країнами за якістю життя, як і за економічними показниками, виявилися Папуа-Нова Гвінея, Афганістан, Ємен, Нігерія, Домініканська Республіка (остання потрапила у топ-5 найменш економічно розвинених країн світу).

Зі 146 країн-учасниць рейтингу Україна займає 64 місце. Поряд з нами Куба та Македонія.

З 146 країн-учасниць рейтингу Україна займає 64 місце. Поряд з нами Куба та Македонія.

За даними рейтингу, Україна показує хороший результат щодо доступу до базових потреб, але невисокі досягнення в плані можливостей і добробуту.

Рейтинг народжуваності та приросту населення

За прогнозами ООН, населення Землі у наступні 30 років збільшиться на 2,1 млрд людей, і становитиме вже 9,8 млрд у 2050 році. Причому країни з менш розвиненою економікою складатимуть половину цього приросту.

47 найменш розвинених країн світу демонструють високі показники народжуваності - в середньому 4,3 дитини на одну жінку в період 2010-2015 років.

За даними Knoema Enterprise, країна з найбільш стрімким зростанням населення в світі - Ніґер. У 2019 році в Ніґері народилося 45,6 дітей на 1 тисячу населення. Хоча й у них впала народжуваність, якщо порівняти із 1990 роком.

Якщо подивитися статистику народжуваності у США - найбагатшій країні світу - то там народжуваність впала до низького рівня. У 1990 році на 1 тисячу населення у країні народжувалось 15,7 малюків, у 2019 році - лише 12. США займають 135 місце у рейтингу народжуваності.

Аналогічна ситуація в Китаї, де народжуваність впала до найнижчої позначки з часів утворення Китайської Народної Республіки 70 років тому, не дивлячись на скасування правила "одна сім'я - одна дитина". У 2019 році в країні народилося 14,65 мільйонів дітей, що на 580 тисяч менше, ніж у попередньому, або ж 11,5 малюків на 1 тисячу населення. Згідно даних Національного агентства статистики, це найнижчий показник з 1949 року. Китай займає 142 місце у рейтингу народжуваності.

Якщо взяти найкращі країни за рейтингом життя - Японію і Норвегію - то вони також мають проблеми з народжуваністю.

Японія - країна з найстарішим населенням у світі. Майже 28% японців - старше 65 років. Чисельність корінного населення Японії в 2019 році скоротилася на 512 тисяч осіб. У 2019 з'явилися на світ 864 тисяч дітей. Це 7.3% у рейтингу. При цьому смертність в Японії постійно росте. У 2019 році, за попередніми оцінками дослідників, вона досягла історичного максимуму в 1,37 млн осіб. У 2019 році у Японії на 1 тисячу населення народилось 7,3 малюків, тоді як у 1990 - 10,4. Японія займає 187 місце у рейтингу народжуваності.

У Норвегії загальний коефіцієнт народжуваності знизився з 2,5 дітей на жінку в 1970 році до 1,5 в минулому році. Найкраща країна за рейтингом життя посідає всього 146 місце з 189 країн світу за темпами народжуваності. У 2000 році на 1 тисячу населення народжувалось 13,7 дітей, тоді як у 2019 - 11,1 дітей.

Країни з найгіршими показниками за рівнем якості життя мають на сьогодні найвищу народжуваність. У Ніґері, що на 98% складається з мусульман, проживають 22,4мільйона чоловік. Ще у 1990 році його населення становило 8 мільйонів осіб.

В Афганістані в середньому на одну жінку припадає шість дітей, це один з найвищих коефіцієнтів народжуваності в світі. Висока народжуваність є причиною збільшення чисельності населення країни. Щорічно населення збільшується на 2,3%.

Хоч населення в таких країнах як Ніґер, Афганістан, Домініканська Республіка зростає високими темпами, рівень нерівності і бідності в цих регіонах залишається найгіршим у світі.

Народжуваність в Україні

Україна займає 176 місце у рейтингу народжуваності населення. Найменше скорочення населення Україна мала у 2011 році, коли ВВП сягнув $183 млрд, а найбільше - у 2000 році, через рік після досягнення цим показником мінімуму за часи незалежності - $31 млрд. У 1990 році в Україні на 1 тисячу населення народжувалось 12,6 малюків, тоді як в 2019 році - лише 9,3.

За даними Державної служби статистики, у 2019 році населення України скоротилося на 230,5 тис. осіб:

"Чисельність населення в Україні на 1 грудня 2019 року становила 41 млн 922,7 тисяч осіб".

Для порівняння роком раніше, станом на 1 грудня 2018 року чисельність населення становила 42 млн 177,579 тисяч осіб.

Основною причиною відмінностей в темпах зростання населення в розвинених країнах й тих, що розвиваються, є два фактори: народжуваність і зміна тривалості життя.

За період з 1994 року по 2019 рік рівень смертності дітей у віці до п'яти років скоротився на 54%.

Очікувана тривалість життя в усьому світі зросла з 64,9 року в 1994 році до 72,3 року в 2019 році, а до 2030 року збільшиться приблизно ще на 2 роки.

Читайте FaceNews в Google Новости

Популярные видео на YouTUBE

БМП Bradley "розмазала" ворожу техніку (відео)
Яскравий спалах освітив нічне небо в Україні (відео)
У Києві на Хрещатику сталася масова бійка (відео)
Бійці "Помсти" знищили кросові мотоцикли окупантів (відео)
Окупант палкою "стріляв" по українському дрону (відео)
"Айдар" взяв у полон групу окупантів біля Часового Яру (відео)
У Рубіжному зробили туалет із російських ящиків для снарядів (відео)
Кадиров після повідомлень про хворобу терміново показав відео свого тренування (відео)
Все видео

Лента новостей

Поліція розслідує завищені зарплати та премії чиновників Ірпінської міської ради
🕑 2 години 24 хвилини тому
В окупованому Криму поїзд розчавив "шістку" ВАЗ (фото)
🕑 5 годин 24 хвилини тому
РФ має "трирівневий" план дестабілізації України - генерал Скібіцький
🕑 8 годин 24 хвилини тому
ЗСУ не мають тилових смуг оборони перед наступом Росії, — The Associated Press
🕑 21 годину 6 хвилин тому
Комунальники в Києві підозрюються в розкраданні 10 млн на ремонті доріг (відео, фото)
🕑 21 годину 54 хвилини тому
Кулеба заявив США: "Шукайте проблему зі свого боку, а не з боку України"
🕑 23 години 46 хвилин тому
Мільйон гривень віддала одеситка шахраю псевдоволонтеру (фото)
🕑 вчора
Зарубав і хотів спалити тіло матері чоловік на Житомирщині (відео)
🕑 вчора
"Я занадто довго в цьому виді спорту": Ломаченко може завершити боксерську кар'єру (відео)
🕑 вчора
Чиновник Деснянської РДА Києва "погорів" на хабарі (фото)
🕑 вчора
Позбавляємося каламутності води в басейні з коагулянтами AquaDoctor
🕑 вчора
"Батя, я стараюсь": маріупольський опір отруїв алкоголем на смерть окупантів (фото)
🕑 вчора
Пропаганда РФ придумала фейк, нібито "10-річні діти ножами вбивали" окупантів у Маріуполі (відео)
🕑 вчора
Відомі роботи-пси Boston Dynamics отримали кумедний костюм (відео)
🕑 позавчора
В Урпошті нецензурно відповіли на критику за продаж старих авто (фото)
🕑 позавчора
Все новости