xcounter
Calendar Icon

​Фінал виборів міського голови Чернівців найбрудніший в історії міста

09.11.2020 17:38 (Оновлено 09.11.2020 в 17:47)
Олег Соцький , «Facenews»

​Ми вже звикли до повідомлень про напружену ситуацію на виборах у східних та південних областях України, де вибори відзначаються жорстким політичним протистоянням, або ж мають серйозну майнову складову, як-то 7-й кілометр в Одесі.

Але таких пристрастей, як цього разу у західних, тихих Чернівцях, схоже, не розгоралося ніде у державі. Ті, хто на грані проходження у Чернівецьку міську раду з числа колишніх депутатів та їх лідерів, максимально затягують роботу ТВК. Що й говорити, у Штатах вже дораховують голоси переможця Байдена, Клічко у Києві вже відкоркував надцяту за ліком пляшку шампанського, а у маленьких, провінційних, але, як виявилося, дуже мутних Чернівцях досі не можуть порахувати кілька тисяч голосів. Зараз паралізувати другий тур виборів мера намагаються ще й судовими позовами. Дивним чином відвертий тиск окремих ділків на членів виборчої комісії абсолютно проігнорований силовими структурами області. Чому таке відбувається?

Справа у тому, що перший тур з великим відривом виграв далекий від політики підприємець Роман Клічук. Неочікувано поламавши плани та сценарії кланам, які впродовж десятиліть утримували владу і деребанили місто у своїх інтересах.

Роман Клічук

Його відрив від представника колишніх очільників Чернівців - Віталія Михайлішина перевищив 10%, що дає Клічуку хороші шанси виграти другий тур і очолити міськраду. Вірогідно, виборці повірили саме йому через те, що він запропонував дієву покрокову програму і чітку стратегію виводу міста з кризи та руїни, у яку Чернівці затягли попередники.

На знищення Чернівців працювали кілька депутатських скликань

Всі, хто приїжджає у столицю Буковини, одноголосно відзначають, що на тлі прекрасної архітектури, яку залишила Чернівцям Австрійська імперія, шокують розбиті дороги та тротуари, зруйновані фасади, бруд і неякісне освітлення вулиць. Як і застаріла, нікчемна транспортна інфраструктура. А це відлякує не тільки туриста, а й потенційного інвестора.

Тому стратегія порятунку Чернівців з уст підприємця, який вже довів містянам свою спроможність, і отримала електоральну підтримку. Чим поставила під загрозу плани повернення до влади колишніх.

Звичайно, такий розвиток подій місцевих ділків від розподілу громадського пирога не влаштовує. Тож проти Клічука у другому турі об'єдналися навіть затяті вороги, які своїми чварами та міжусобицями довгі роки паралізували роботу міської ради та ефективне освоєння громадських коштів для розвитку, використовуючи патову ситуацію, як ширму.

Довгий час сесії Чернівецької міської ради більше були схожі на напівлегальні аукціони з розпродажу міського майна та землі у добрі руки родичам депутатів та наближених до них осіб. Така Чернівецька міська рада стала хлібним місцем для багатьох, а тому на цих виборах від різних партій у неї балотувався у повному складі майже весь депутатський корпус, який просиджував там вже кілька скликань.

А тут всі їхні сподівання ламає Клічук з його незаплямованою політикою та приналежністю до влади репутацією. З підприємницьким хистом, який розкручувався на очах у міської громади у вигляді сучасних і смачних піцерій, кафе, ресторанів, магазинів та іншої торговельної інфраструктури європейського зразка.

Більше того, Роману Клічуку вдалося зібрати потужну команду, у якій лікарі, викладачі, науковці, підприємці, громадські активісти, будівельники - лідери у своїх професіях наділені особистим позитивом. "Єдина Альтернатива" - так називається ця місцева партія, презентувавши нове бачення та нестандартні підходи, стала переможцем виборчих перегонів на Буковині. Причому, з великим відривом обійшовши у рейтингах маститі загальноукраїнські партії. Навіть "Слугу народу". І тепер ця команда потужно представлена у всіх радах - від обласної до районних. Але для конкурентів головна ціна питання - Чернівці. Тому тут і найбільший зашквар.

Проти Клічука кинули майже весь медіа-ресурс Чернівців

Його конкуренти готували електорат і укріплювали виборчі позиції всерйоз і надовго. На розкрутку колишнього мера Олексія Каспрука працював телеканал ТРК "Чернівці" та канал ТВА, наближений до його соратника Максима Бурбака.

Йому постійно брутально опонував телеканал "Чернівецький промінь", до якого причетний секретар міської ради Василь Продан, котрий сьогодні фактично є очільником міської ради. Він вже двічі зміщував з посади мера Каспрука, створивши в раді стійку опозиційну платформу з його противників.

Василь Продан

Віталій Михайлішин, який наразі змагатиметься з Клічуком у другому турі, є ставлеником, навіть більше - запасним варіантом проходження у владу самого Продана, котрий знявся з перегонів через власний шлейф негативу. Досі у судах тривають розгляди справ, за якими розгортається жорстока дуель Продан-Каспрук.

А тому ніхто, навіть маститі місцеві політпровидці, не могли передбачити, що у другому турі група Бурбака-Каспрука, яка з тріском програла вибори мера, об'єднається з групою Продана-Михайлішина. Причому, з єдиною метою - зупинити Клічука, який погрожує аудитами та ревізіями їхньої попередньої діяльності.

Страх, що деребан міста у спільному виконанні цих кланів розкладуть чернівчанам по поличках, а їх відсунуть від міської скарбниці та майна, переважив навіть моральні та репутаційні засади цих панів.

Наразі через підлеглих їм журналістів та телеведучих вони виливають на опонента Михайлішина тонни бруду, розповсюджують абсолютно дикі фейки та брехню. Намагаючись, якщо не дискредитувати через відсутність фактажу Романа Клічука, то хоча б посіяти сумніви у головах виборців. Ці телеканали розпочинають і завершують свої денні трансляції з прізвища Клічук у притягнутому за вуха негативному контексті.

Але і це не все, втрачаючи ґрунт під ногами та розуміючи неефективність дискредитаційної кампанії, команда Продана-Михайлішина вдалася до старого перевіреного ще у 90-х методу, різко опустившись до плінтусу.

У другому турі виборів чернівецького мера рулить криміналітет

Групу Продана-Михайлішина у Чернівцях небезпідставно асоціюють з Дмитром Фірташем, який почав розкручувати свою бізнес-імперію саме там. Не гребуючи експортувати спирт під виглядом сировини для виробництва парфумів та приторговувати мелясою. Епоха експорту калош виробництва чернівецького гумо-взуттєвого заводу в обмін на туркменський газ теж розпочалася у Чернівцях. Зараз у Василя Продана прекрасні стосунки з Дмитром Васильовичем, який є стабільним фінансовим донором всіх проданових виборчих кампаній. Тісні зв'язки у Василя Продана і з наближеним до олігарха Юрієм Борисовим, котрий координує його політику в області.

Більше того, свого часу і Віталій Михайлішин теж працював на Фірташа, обслуговуючи його інтереси у якості члена бригади створеної у 90-х. Верховодили у ній відомі кримінальні авторитети - брати Загурські, які змагалися навіть з місцевими міліцейським начальниками у кришуванні бізнесів олігарха на старті.

Сьогодні Віталій Михайлішин відійшов від тих справ, має свої бізнеси у Києві, але залишається в обоймі Продана та Фірташа, звідси і така довіра, аж до висування на мера. До речі, Михайлішин був одним із засновників та організаторів "Партії Регіонів" на Буковині. Він запам'ятався полум'яним інтерв'ю на підтримку Януковича, коли той вже пакував статки у гелікоптер. А ще свого часу через нього спрямували "пожертву" на виборчу кампанію "Партії Регіонів" у сумі 1 мільйон 200 тисяч гривень.

Загурські теж натуралізувалися у політиці завдяки підтримці регіоналів - нардепів Мирного та Папієва. Микола Загурський, змінивши прізвище на Клим, навіть вже обирався при регіоналах у депутати Чернівецької міської ради. І у якості депутата контролював фінансування ФК "Буковина".

На цих місцевих виборах він йшов у списках ОПЗЖ під номером 3. Його брат Володимир був червертим від партії "За Майбутнє". Тепер, схоже, вони підключилися до підтримки Михайлішина, і розпочали це з тиску на територіальну виборчу комісію, намагаючись зірвати підрахунок голосів виборців у Чернівцях, який і так затягнувся Проданом та Каспруком до непристойності.

Використання фактора Загурських командою Продана-Михайлішина між тим демонструє, що арсенал ходів та прийомів у них вичерпується. Залучення до кампанії осіб з яскравим кримінальним минулим схоже на крок відчаю. Навіть з огляду на те, що до підтримки Михайлішина у Чернівцях залучена група Бурбака з відомим координатором цигаркової контрабанди Слоном, люди Фірташа, а також ОПЗЖ з Папієвим, Ківою та Медведчуком.

Але визначатися чернівчанам

Та лише чернівчани мають визначитися, з ким їм по дорозі. З підприємцем Романом Клічуком, який ризикнув кинути виклик цій мафії, чи з контрабандними королями і колишніми бригадними, котрі знову пропихають у владу своїх ставлеників, щоб ті і далі деребанили Чернівці.

Сили не рівні, але правда іноді перемагає, а це вселяє надію. Ресурс звичайного чернівецького підприємця та його команди, звісно ж, не порівняти з капіталами Фірташа та путінським грішми Медведчука, але інстинкт самозбереження цього разу має врятувати чернівчан. Бо це тест кожного на зрілість та відповідальність перед своїми родинами. Це спільна відповідальність за долю міста, переконані члени команди "Єдина Альтернатива".

Гроші олігархів, а люди Михайлішина ще у першому турі розносили по 1 тисячі гривень по будинках приватного сектору та гуртожитках, працюють лише на виборах. Як правило, після них ті, хто роздавав кошти, відбиває їх сторицею з громадського гаманця. Клічук же поставив на карту все зароблене ним особисто з єдиною метою - витягнути Чернівці з колапсу. Дати своїм дітям і дітям містян шанс жити у комфортному європейському місті. Прибрати від влади нечистих на руку людей. Вималювати Чернівцям іншу, успішну перспективу.

Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини