xcounter
Calendar Icon

Батьки українського правозахисника Максима Буткевича розповіли про його полон

24.08.2022 11:32 (Оновлено 24.08.2022 в 11:34)
Мария Гриневич, «socportal.info»

У червні під Сєверодонецьком у полон потрапив відомий український журналіст та правозахисник Максим Буткевич. Російські пропагандисти відразу виділили його серед інших полонених, записали з ним окреме відео з допитом, і в ряді публікацій назвали "великим уловом, пропагандистом та командиром взводу нацистів". І це при тому, що Максим левову частку життя допомагав біженцям в Україні та боровся проти використання мови ворожнечі. Перші два тижні батьки Максима не розголошували, що він потрапив у полон. Однак потім вирішили, що протистояти російським пропагандистським фейкам і допомогти звільненню може лише розголос. Вони активно взаємодіють із українським та закордонним ЗМІ, і зараз перебувають з візитом у Німеччині.

Саме в цей момент російські ЗМІ опублікували відеосюжет, на якому серед інших українських бранців упізнали Максима. Через два місяці рідні нарешті довідалися, що він живий.

Соцпортал поспілкувався з батьками Максима Буткевича Євгенією та Олександром за кілька днів до появи нового відео та попросив коментар після цієї звістки.

Соцпортал: Як ви відреагували на появу нового відео із Вашим сином?

Євгенія: Учора (21 серпня, - ред.) на російському телебаченні, у РИА Новости з'явився вже другий сюжет про наших українських військовополонених. Перший це той, який ми бачили 24 червня, коли вони потрапили в полон. І лише вчора ми побачили Максима знову. Це був сюжет про зустріч представника ДВК ООН з прав людини з нашими військовополоненими у супроводі уповноваженого з прав людини так званої ЛНР.

Ми побачили Максима. Відчуття у нас були дуже різні.

По-перше, ми просто були щасливі, що ми його бачимо, що він живий. І зараз ми знаємо, що він знаходиться у Луганській області. Це два місяці пошуків і вчора ми нарешті впізнали його. По-друге, ми подивилися на нього і нам стало боляче, бо він виглядав дуже стомленим. Він схуд, під очима темні наче синці. Ми побачили, що всі хлопці, що сидять у тій кімнаті, були легко одягнені, на ногах у них були капці. А він був взутий у якісь черевики, схоже, що припорошені якимось «будівельним» пилом. Якщо уважніше розглянути, то складається враження, що його звідкись привели та посадили поряд із ними. Мені як мамі так важко було дивитися на нього вчора, як це було важко і 24 червня. Але зараз у нас виникла надія. Ми тепер звернемося до цієї уповноваженої, яка одного разу відповіла на звернення родича з Росії, що вона про Максима нічого не знає.

Тепер вона вже не може відповісти, бо вона в цій кімнаті була поруч із ним. Тому в нас виникла надія. І це завдяки тому, що представник ДВК ООН з прав людини приїхав до них, а росіяни вирішили показати йому, що вони дуже піклуються про військовополонених (хоча не ратифікували Женевську конвенцію щодо них) і зробили відповідний сюжет, показали його на телебаченні та виклали у громадському просторі.

Соцпортал: Усі, хто знайомий із Максимом, зазначають, що він дуже хороша, дипломатична, тактовна людина. Ідеаліст, людина з дуже цікавими анархічними поглядами. Як ви вважаєте, що сформувало його саме таким?

Олександр: У Максима ще із шкільного віку домінантою життя стала правозахисна діяльність. Людина почуття свободи і гідності було з дитинства. Звідки це? Він народився таким. Щось узяв від батьків, старшого покоління. Але багато в чому від середовища, друзів. Той час, коли він народився, також, мабуть, мало вплив. А щодо його ідеалістичних анархічних поглядів, то це теж фокусується на правах людини та на свободі. Анархічна ідеологія – це самоврядування, вільні люди, які визначають свою долю.

Соцпортал: Чи можете, будь ласка, розповісти, чим займався Максим? Які теми порушував як журналіст? Із ким працював як правозахисник?

Євгенія:

Боротися за права людей Максим розпочав у віці 13 років.

1990 року відбулася "Революція на граніті", коли наші студенти вийшли на Майдан, вимагаючи відставки уряду. Максим тоді навчався у 6 класі, і вони з друзями прийшли на Майдан, бо дуже хотіли брати участь у цьому процесі. Їм сказали – ви ще маленькі, йдіть, навчайтеся. Але він виступив зі сцени Майдану із мікрофоном. Є фотографія – маленький біленький хлопчик розповідає, що вони у своєму класі створили страйковий комітет.

І вони ходили на цей Майдан, незважаючи на те, що їм казали, що вони ще діти. Це яскравий прояв його намірів щодо того, чим він збирається займатися у своєму житті. Ми дуже здивувалися, щиро кажучи. Але це був такий період – 90-й рік, у всій Україні мітинги, збори, як нам влаштовувати себе як країну, нові можливості. І ось ці хлопці. Вважаю, що він народився таким. У нашій сім'ї я не бачу жодних підстав, щоб 13-річній дитині так поводитися. Ми працювали, кожен із нас займався своєю справою. Я в бібліотеці, батько – вчений. Не було у його сім'ї чогось, пов'язаного з політикою, якимись рухами.

Але він дуже рано почав цікавитись цими речами. Ми думали, що переросте. Не переріс.

Більше того, він у 16 років вступив до університету. І вони на філософському факультеті створили студентську профспілку під назвою "Пряма дія". Вона все ще існує, хоч минуло вже кілька десятків років. Брали участь у всіх заходах, що проходили у центрі Києва. Там була така боротьба, все вирувало. І все це було початком його діяльності як людини, яка дуже опікується темою свободи. Потім, коли він подорослішав, додалася тема прав людини. Він після філософського факультету пішов на телебачення, був журналістом-міжнародником. Але його переважно цікавили події у різних частинах світу, пов'язані з тим, коли люди виходять на вулицю, щоб їхні права були захищені. Його тоді називали "юний Тиморовець", бо тоді у Східному Тиморі відбувалися такі події. І навіть працюючи журналістом, він все одно намагався займатись своєю правозахисною темою. Потім пішов працювати на ББС, відпрацював три роки. Навчався за магістерською програмою у Сассексі за спеціальністю "Прикладна антропологія", закінчив у 2006 році.

І тут сталася Помаранчева революція, 2004 рік. Максим приїхав у відпустку, вийшов на Майдан. Ми всі тоді вийшли новорічної ночі на Майдан святкувати. І коли він побачив усе це, я думаю, на той момент вирішив, що повертається і не залишиться в Англії. Повернувся він, повернувся Андрій Куликов (відомий український журналіст, теле- та радіоведучий – ред.).

Вони створили «Громадське радіо». Далі він пропрацював ще трохи телебаченням, кинув журналістику і зайнявся суто правозахисною діяльністю. Вони з друзями створили правозахисний проект "Без кордонів". Він існує досі.

Девіз їхнього проекту – «Жодна людина не є нелегальною».

Вони займалися здебільшого захистом прав біженців, просили притулку в Україні. Спочатку це були переважно біженці у Центральній та Східній Азії. Мотивами були релігійні – утиски щодо релігійних переконань. Потім додалися біженці з Росії, коли режим Путіна став ставати більш жорстоким. І з'явилося дуже багато біженців із Росії, бо їх там кидали до в'язниць, були репресії. І Максим та його проект дуже приймалися долями цих людей. Потім додалися ще два роки тому біженці з Білорусії. А у 2014 році, коли почалася війна в Україні, вони дуже допомагали у березні-квітні кримчанам, які тікали на материкову Україну від російських військових. Потім біженцям із Донбасу. Шукали житло, збирали гроші.

У нього навіть два роки жила родина із Луганської області. Молодий художник, його дружина та восьмирічний хлопчик.

Батько був проукраїнським, виходив на мітинги, йому там проломили голову, кинули на підвал. Але друзі допомогли вибратися, перевезли до Києва. Папу поклали до інституту нейрохірургії. Довго лікували. І коли йому треба було виходити з лікарні, Максим почав шукати житло, а вже все було зайнято. Вже всі, хто міг, віддали свої помешкання, дачі. І він узяв їх до себе. Два роки вони мешкали в нього. Але далеко від медіа він не пішов. Він ще був медіатренером. Його запрошували на семінари, тренінги. Останні роки під час війни його дуже хвилювала тема ворожнечі. Він багато часу приділяв цьому, зустрічався із молодими журналістами, студентами журналістських факультетів. Його з цією темою теж запрошували до інших держав, колишніх республік Радянського Союзу, в яких теж усе неспокійно. І тема мови ворожнечі їм також була не байдужа. Його запрошували, і він теж часто їздив до них. Розповідав, пояснював, що: хоч у вас емоції, ви журналісти, вам дуже хочеться так написати, але не можна. Стандарт професії завжди вимагає, щоб ви пам'ятали, що кожне ваше слово відгукнеться у читачах, слухачах, глядачах. І наслідки такої роботи, необережного поводження зі словом, можуть бути дуже важкими для вашої країни, для ваших людей».

Соцпортал: Як ви сприйняли рішення Максима піти в армію? Чи передувала цьому розмова з вами?

Євгенія: Коли ми прокинулися 24 лютого о 6-й ранку і почали читати новини, спочатку просто не повірили тому, що побачили там. Але зрозуміли, що розпочалася війна, вже гаряча стадія.

Зателефонували до Максима, сказали, що почалася війна. Увечері він зателефонував нам і сказав, що був у військкоматі.

Він лейтенант запасу, бо в університеті була військова кафедра. Йому сказали зібрати тривожну валізку і чекати. І до 4 березня він ще займався своїми справами, закінчував те, що треба закінчити. У Facebook вивісив посаду, що «друзі, колеги, я тимчасово припиняю свою діяльність як правозахисник, бо я зрозумів, що якщо ми не виграємо цю війну, то все, чим ми займалися останні 10,15, 20 років, буде нікому не потрібно. . тому що Росії точно не потрібні права людини та все, що ми з вами робимо. Тому в нас із вами єдиний вихід – захистити справу нашого життя. Те, над чим ми працювали все наше свідоме життя. Окрім нас нікому більше. Тому я йду захищати, а коли ми переможемо, я повернуся до правозахисної діяльності». З нами він не радився. Тільки тому, що він знав, що ми думаємо так само, як і він. Просто якби ми були молодшими, то ми пішли б. Але ми вже не можемо, нам уже багато років. А він може.

Як проходила служба Максима?

Олександр:

210 батальйон "Берлінго". Ця інформація вже загальновідома. Батальйон створювався з різних людей, переважно добровольців.

Три місяці вони мали проходити навчання на базі, на полігонах. Але через обмеження ресурсів, моторесурсів, боєкомплекту були відповідні наслідки. Упродовж цих трьох місяців вони також проходили звільнення Бучі, що на Київщині. Дев'ять днів вони якусь ділянку закривали. Як ми потім дізналися, коли зустрічалися із сином (мали таку можливість один раз) він казав, що протягом цих дев'яти днів «добре нам насипали». Обстрілювали їх із різних видів озброєння – арта, міномети. І вони закривали цю ділянку. Після цих дев'яти днів їх знов відвели на базу, на ротацію. Потім вони виїжджали кілька разів на навчання з особовим складом, технікою. Але не було багато таких випадків. Для себе я зробив висновок, що, на жаль, це був батальйон, який формували в останній момент після агресії. Їх забезпечували волонтери. Рації не встигли їм надати. Тому пізніше, коли вони потрапили на нульовку, зв'язку з командуванням у них не було. Зв'язок був лише через рацію розвідників. Коли було останнє повідомлення від нього я сказав: «Сину, я розумію, ви зараз проходите місцями, де стільниковий зв'язок не скрізь є. І режим мовчання – взагалі не можна десь виходити в ефір. Буде можливість десь «зачепити» мережу просто повідом, що все добре. І ми знатимемо, що ти живий-здоровий». І останнє повідомлення, що все гаразд, було від нього 18 червня. А потім мама дізналася, що 19 червня він ще комусь із своїх друзів, приятелів чи волонтерів повідомив, що вони виходять на «нульовку». Це найперша лінія зіткнення, де вже нікого нічого немає. Це була Луганська область, район Сєвєродонецька. Між гірським і золотим є населений пункт Мирна Долина. Це ми пізніше вже дізналися. Там вони були. Якщо далі пролонгувати, це єдина інформація, яку ми мали. Потім 24 числа нам надіслали посилання на відео допиту, яке Громадське телебачення запозичили у РІА-новини, яке виставили росіяни. Звідти вже знали подробиці, як усе сталося.

Максим на відео (допит після того, як він потрапив у полон у червні, - ред.) сказав, що їх вивели на спостережну позицію два розвідники. Як я розумію, вони були останніми, хто мав прикривати догляд. Вони мали зв'язок щодо рації з двома розвідниками, які виводили їх на спостережну позицію. Зв'язків із командуванням не було. На той час вони вже були більше доби без води, без їжі набагато більше, були виснажені. Їх помітили та почали інтенсивно обстрілювати з мінометів, і цей обстріл тривав усю ніч безперервно. Під ранок вони зрозуміли, що все ж таки потрібно шукати воду, бо без води вони довго не зможуть. Він вирішив кількох бійців відправити на пошуки води. Але в цей час до сусідньої лісосмуги увійшла ворожа бронетехніка, бортові літери були "О". Пошуки води відпали, бо вже ворог тут, йдуть обстріли з мінометів. На той час надійшло повідомлення від одного з розвідників, які виводили їх на цю позицію, що кільце оточення стрімко звужується і потрібно виходити з оточення. І надав їм координати, де він їх зустрічатиме. Сказав залишати все тяжке, що не можуть із собою нести. Вони пішли у напрямку за зазначеними координатами. Як уже пізніше дізналися, що комусь із родичів бійців взводу повідомив заступник командира підрозділу, що вони пройшли під палючим сонцем 29 кілометрів до цієї точки зустрічі з розвідником. І коли вони вже наблизилися до точки зустрічі (а ця точка була перед лісомогою, вони ж були ще в полі) їм по рації розвідник повідомив, що вони перебувають усі під прицілом і якщо зараз не складуть зброю, то будуть просто розстріляні, а він сам (розвідник) перебуває у полоні. Тобто вони потрапили до підготовленої засідки. Син каже (на відео допиту – ред.), що вони були як на долоні і навіть не мали змоги розпочати бій, бо ворога не було видно, він був замаскований і вже готовий відкрити вогонь.

Порадившись, було ухвалено рішення скласти зброю, щоб зберегти людей.

З першого дня у російському інформаційному просторі, у пабликах та засобах масової інформації з'явилися повідомлення, що я приблизно цитую: «Великий улов. У полон потрапив відомий український пропагандист, у полон потрапив командир взводу карального загону українських нацистів-карателів. Фашисти-нацисти і так дали. Це не вщухало, цей градус підтримувався. Було продовження у тому плані, що «невже ми тепер дамо можливість їх обміняти» чи «невже вони не можуть уникнути заслуженого покарання». Помічник міністра внутрішніх справ так званої ЛНР Віталій Кисельов (позивний Комуніст) опублікував відео з українськими полоненими: Опа! – серед бойовиків, що здалися, помічений маститий київський пропагандист грантоїд Максим Буткевич, «правозахисник», який розпалював ненависть до росіян на соросячих майданчиках «Громадське радіо» та «Громадське телебачення», координатор проекту «Без кордонів», екс-сокоординатор «Комітету Управління Верховного комісара ООН у справах біженців І ось ми нарешті його зловили». Писали, що він «прикидається правозахисником», писали різні нісенітниці.

З нього створювали образ антипода. Мимоволі згадуєш Орвелла «1984».

Тут російська пропагандистка машина виглядає як Міністерство Правди, яке там було. Таке враження, що це була настільна хрестоматія, з якої вони навчилися брехати. Але вони перевершили своїх учителів. Тому що щось цинічніше, брехливіше складно придумати.

Ми зберігали режим тиші. Друзі, правозахисники, журналісти з України, з інших країн нам телефонували, запитували: «Чому ви мовчите?».

Максим за все своє життя, коли він займався правозахисною діяльністю, кілька сотень людей врятував. Це була спочатку середня Азія, де людям за релігійними переконаннями смерть загрожувала чи довгострокове ув'язнення. Далі багатьом постраждалим від путінського режиму, котрі в Україні шукали притулку. Останні два роки – з Білорусії. Ми так розуміємо, що він був у базі даних і ФСБ, і білоруського КДБ давно.

Це людина, яка для диктаторського режиму Росії дуже незручна. І, звичайно, вони були дуже раді, що такий «великий улов» попався.

Складалося враження, що його стали позиціонувати не як військовополоненого, а намагалися виділити з-поміж військовополонених, щоб сфабрикувати «важку» справу, інкримінувавши йому щось на зразок тероризму, замах на державний устрій Казахстану і так далі. Більше того, оскільки у 2003-2006 роках він ще був у Великій Британії, працював на ББС і одночасно закінчив магістратуру Сусекського університету, то в пабликах ще стало з'являтися, що він ще й «британський шпигун».

Ми зберігали режим тиші два тижні, а це тривало. Нам надсилали інформацію його друзі, знайомі з Росією. І казали: Що ви мовчите? Тут у нас розкручують такі звинувачення».

І ми, після двох тижнів дотримувалися рекомендації мовчання, все ж таки звернулися до наших органів. Я виклав свою аргументацію, своє бачення, що готується «громадська думка», щоб потім зробити якесь судилище. Шоу-судилище. Єдине, що мені сказали: «Ми вас почули».

Після цієї відповіді я зрозумів, що мовчати далі – це просто мовчки потурати брехні росіян та створювати загрозу життю сина.

Ми вирішили припинити мораторій на розголос та сказати, хто наш син насправді. Це єдине, що ми могли зробити, протиставивши правду зухвалої брехні росіян, яку здоровий глузд не сприймає. Тільки цим можемо якось нейтралізувати російську брехню. Вони не переконають світ цими своїми інсинуаціями. Чим більше людей знатиме правду, тим більше шансів. Сенцов (режисер Олег Сенцов був заарештований з політичних мотивів у Криму після анексії півострова Росією. Був звільнений у 2019 році під час обміну, - ред.) говорив, що його врятував лише розголос з перших днів. І не лише він. Інші також свідчили, що завдяки тому, що про них стало відомо, вони залишилися живими.

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини