xcounter
Calendar Icon

Землетрус у Туреччині: сейсмологи пояснили, чому він був таким сильним, і до чого готуватися в майбутньому

07.02.2023 12:54 (Оновлено 07.02.2023 в 12:58)
Gloria Dickie, «Reuters»

Землетрус магнітудою 7,8, який стався в Туреччині та Сирії, ймовірно стане одним з найбільш смертоносних в цьому десятилітті. Сейсмологи припускають, що сейсмічна активність в цьому регіоні збережеться ще деякий час, а кількість жертв може обчисляться десятками тисяч.

У публікації Reuters йдеться про те, що протягом 20 століття Східно-Анатолійський розлом не викликав великої сейсмічної активності. З 1970 року в районі зафіксовано лише три землетруси, що перевищують 6,0 балів за шкалою Ріхтера. Але у 1822 році в регіоні стався землетрус магнітудою 7, в результаті якого загинуло близько 20 тисяч людей.

Учені про силу землетрусу у Туреччині

У середньому щороку відбувається менше 20 землетрусів магнітудою понад 7,0.

Раніше також стало відомо, що Кількість загиблих в Туреччині та Сирії може зрости у 8 разів: наразі дістали тіла 5 тисяч загиблих

За словами Джоанни Фор Уокер, голови Інституту ризику і зменшення небезпеки стихійних лих Лондонського університетського коледжу, в порівнянні з землетрусом магнітудою 6,2, який стався в центральній Італії в 2016 році і забрав життя близько 300 осіб, турецько-сирійський землетрус вивільнив у 250 разів більше енергії.

Лише два найсмертоносніші землетруси з 2013 по 2022 рік мали таку ж величину, як землетрус у понеділок.

Чому землетрус у Туреччині був таким сильним

Сейсмологи пояснюють, що Східно-Анатолійський розлом є зсувним. У ньому тверді кам'яні плити штовхаються одна до одної через вертикальну лінію розлому, накопичуючи напругу. У результаті одна з плит зісковзує в горизонтальному русі, вивільняючи величезну кількість напруги, яка й може викликати землетрус.

Початковий розрив турецько-сирійського землетрусу почався на відносно невеликій глибині.

"Струси на поверхні землі будуть сильнішими, ніж при глибокому землетрусі тієї ж магнітуди у вогнищі", - пояснив Девід Ротері, планетолог з Відкритого університету у Великобританії.

Що станеться в найближчому майбутньому? Прогнози вчених

Через одинадцять хвилин після початкового землетрусу в регіоні стався афтершок магнітудою 6,7. За кілька годин стався землетрус силою 7,5 бала, а в другій половині дня послідував ще один спазм силою 6 балів.

"Зараз ми бачимо, що активність поширюється на сусідні розломи. Ми очікуємо, що сейсмічність збережеться ще деякий час", - кажуть сейсмологи.

Наприклад, після смертельного землетрусу 1822 року поштовхи тривали і у 1823 році.

Землетрус у Туреччині та Сирії: скільки жертв може бути

Землетруси аналогічної сили в населених пунктах забрали життя тисяч людей. Землетрус силою 7,8 бала в Непалі в 2015 році забрав життя майже 9000 людей.

"Це не буде добре. Це будуть тисячі, а може бути і десятки тисяч", - припускає Роджер Муссон, почесний науковий співробітник британської Геологічної служби.

Він додав, що холодна зимова погода означає, що у людей, які опинилися під завалами, менше шансів вижити.

Дивіться також: Ще один землетрус у Туреччині: авто застрягають у тріщинах, будинки повністю зруйновано (нові відео)
Теми публікації:
Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Кращі криптовалютні біржі 2021 року для трейдерів-початківців

Популярні відео на YouTUBE
Тематичні матеріали
Binance
Цікаве
Найпопулярніші новини
Найкращі відео з YouTUBE
Популярні блоги
Погода і гороскоп
Автоновини